Valgymas rankomis Vakarų pasaulyje laikomas šiurkščiu etiketo taisyklių pažeidimu. Tačiau Pietryčių Azijoje – tai yra visiems priimtinas dalykas, turintis ritualinę ir magišką reikšmę. Net ir Europiečiai kai kuriuos produktus valgo rankomis, pavyzdžiui, duoną, vaisius, šokoladą, picą ir pan. Kodėl valgymas rankomis yra toks ypatingas?

 

"valgymas rankomis"

Šakutės, kaip stalo įrankis, pirmiausiai pradėtos naudoti Italijoje, kur valgyti karštus makaronus rankomis buvo paprasčiausiai nepatogu. Prasidėjus Renesansui Italijos kultūra tapo madinga ir visame pasaulyje paplito etiketo taisyklės, kad valgyti reikia, naudojantis šakute ir peiliu. Šių įrankių atsiradimas palengvino didelių mėsos kepsnių valgymo procesą. Pamažu pasimiršo senas įprotis valgyti maistą rankomis. Valgymą su stalo įrankiais žmonės priėmė kaip patį natūraliausią dalyką.

 

Iki šių laikų žmonės valgo rankomis kai kuriose Azijos, Afrikos ir Viduriniųjų Rytų dalyse. Kokie įrankiai bus naudojami, priklauso nuo to, koks maistas bus valgomas. Nėra tokio įrankio, kuris tiktų visiems valgiams. Pavyzdžiui, sumuštinį geriau valgyti rankomis, sriubą – su šaukštu, mėsos kepsnį – su šakute ir peiliu. Indiškas maistas skaniausias, kai valgomas su pirštais. Lytėjimo funkcija valgymą pakylėja į kitą lygmenį. Indiški patiekalai yra nuo seno gaminami taip, kad juos būtų galima valgyti su pirštais. Ryžiai paprastai yra sumaišomi su kario padažu, kad kiekvienas kąsnis būtų unikalus. Be to, kai maistas patiekiamas ant bananų lapų, šakutė ir peilis supjaustytų „lėkštę“, todėl jie nenaudojami.

 

Valgymas su pirštais praktikuojamas nuo senovės, nuo vedų atsiradimo laikų. Pirštų judesiai valgant kilo iš mudrų (rankų padėčių). Mudros – tai jogos, meditacijos ir klasikinių indų šokių pagrindas. Vedose rašoma, kad rankų ir kojų pirštai atitinka 5 elementus. Tikima, kad tie 5 elementai sąlyčio su maistu metu valo jį nuo neigiamų vibracijų ir padeda pasiruošti valgymui.

 

Kiekvienas pirštas padeda transformuoti maistą, prieš jam patenkant į virškinimo sistemą. Pirštų galiukais prisilietus prie maisto suaktyvinami visi 5 elementai ir tai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Taigi, valgymas rankomis ne tik pagerina virškinimą, bet ir padeda labiau atsiskleisti maisto skoniams, kvapams ir tekstūroms. Todėl valgymo procesas tampa malonesnis.

 

Priešingai nei valgant su šaukštu ar šakute, valgant su pirštais visų pirma prisiliečiama prie maisto, prieš dedant jį į burną. Nervų galūnėlės pirštuose patikrina maisto temperatūrą ir tekstūrą ir pasiunčia signalą smegenims, koks maistas bus valgomas, kad išsiskirtų fermentai ir skrandžio sultys. Ajurvedoje net teigiama, kad jau pačiuose pirštuose yra fermentų, kurie pradeda virškinimo procesą, dar prieš įdedant kąsnį į burną. Pirštais prisilietus prie maisto pasikeičia požiūris į jį: kaip jį paimti, kokios jis temperatūros, kiek galima įsidėti į ranką, kad nekristų pro šonus ir panašiai.

 

Valgymas su stalo įrankiais daugiau ar mažiau yra mechaninis procesas. Valgant su pirštais reikia labiau kreipti dėmesį į tai, kas valgoma. Naudojant įrankius valgymas yra mechaninis procesas, atliekamas daug negalvojant, nes nėra fizinio kontakto su maistu, prieš prisiliečiant prie jo su lūpomis.

 

Valgymas rankomis, teigiama, skatina sąmoningą valgymą, todėl apsaugo nuo persivalgymo. Nesąmoningas valgymas yra viena dažniausių priežasčių, kodėl auga svoris. Kartais gali užtekti pasižiūrėti maistą prieš jį suvalgant. Sąmoningas valgymas padeda iš maisto įsisavinti daugiau vitaminų ir mineralų, gerina virškinimą, mažina įtampą, stiprina sveikatą ir gerina nuotaiką.

 

Valgant rankomis reikia itin atidžiai rūpintis rankų higiena: prieš valgį gerai nusiplauti rankas, ypač kruopščiai išsivalyti panages. Po valgio rankas vėl būtina nusiplauti. Įdomu, kad šiaurės Indijoje vietiniai valgo maistą, naudodamiesi dviem pirštais. Šioje šalies dalyje patiekalai tradiciškai gaminami sausesni, todėl tiek užtenka, kad būtų patogu paimti maistą tarp pirštų. O štai pietų Indijoje valgoma daug ryžių, mėgstami padažai, todėl maistą galima imti saujomis. Tačiau maisto reikia imti tik po truputį. Maisto sultys, bėgančios per alkūnę, laikomos blogo tono ženklu.

 

Indijoje ir kitose šalyse, kuriose valgoma rankomis, valgymui naudojama tik dešinė ranka. Kairė ranka laikoma nešvaria, todėl ji neturėtų liestis su maistu, ypač kitų žmonių. Kairę ranką galima laikyti ant stalo arba ant kojų.

 

Dar kelios taisyklės, kaip valgyti rankomis:

 

  • Neprisitraukti lėkštės prie burnos; maistą atnešti iki lūpų; valgyti palenkus galvą.
  • Kiekvieną kartą paimti po mažą gabalėlį maisto.
  • Maistas neturi liestis su delnais; nekišti pirštų į burną.
  • Maistą įdėti į burną, stumiant su nykščiais.
  • Nelaižyti pirštų.