Neretai sakoma, kad pavydas gali sugraužti iš vidaus. Ši emocija laikoma viena destruktyviausių, tačiau bent kartą gyvenime šį jausmą esame patyrę visi. Pasak specialistų, pavydo kenksmingumas priklauso nuo jo intensyvumo ir trukmės – ilgai užsitęsęs užvaldo gyvenimą.

 

Pavydo kilmė santykiuoseJealous,Colleague,Or,Coworker,Envy,For,Other,Being,Better,Or

 

Pasak psichologų, pavydas glaudžiai susijęs su baimės jausmu. Dažniausiai pavydime, nes bijome kažką prarasti arba niekada neturėti. Baimės jausmas (kaip ir pavydo bei kaltės) dažnai kyla iš nepasitikėjimo savimi, kuriam didelę įtaką turi ankstesni potyriai. Pavyzdžiui, pavydėti mylimojo galime dėl dviejų skirtingų priežasčių.

 

Problemų dėl pavydo santykiuose gali kilti, jei vaikystėje tėtis vieną dukrą mylėjo labiau nei kitą. Tyrimai rodo, kad tėvo santykis su dukra glaudžiai susijęs su tolesniais jos santykiais su vyrais. Jei tėtis visada pabrėžė, kad dukra graži, protinga, gera ir t.t ., visiškai nesvarbu, kaip ta mergaitė atrodys – jai niekada netrūks vyrų dėmesio, ji žinos savo vertę ir rinksis tik griežtus riekalavimus atitinkantį partnerį. Jei mergaitė graži, gera, protinga ir t. t., bet tėtis į ją nekreipdavo dėmesio, peikdavo, lygindavo su labiau mylima dukra, tikėtina, kad ji turės problemų su saviverte, pasitikėjimu savimi bei vyrais.

 

Dar viena pavydo priežastis gali būti ankstesnio partnerio išdavystė. Naują partnerį tas žmogus saugoja kaip savo akį ir net įsivaizduoja, kaip paliktas bent akimirkai vienas, šis būtinai ryšis išdavystei. Tokiais atvejais žmogus pats atstumia partnerį, nenori nieko prisileisti arba „užbėga įvykiams už akių“ pats išduodamas ar be priežasties išsiskirdamas. Dar būna ir tokių situacijų, kad pavydi tas, kuris pats išdavinėja, nes mano, kad ir antroji pusė daro tą patį.

 

Materialinis pavydas

 

Ši pavydo forma bene dažniausiai pasitaikanti ir gali lydėti nuo ankstyvos vaikystės, pavyzdžiui, mažyliai pavydi žaislų broliams ir sesėms, nenori dalintis skanėsto su darželio draugais ir pan. Ši pavydo forma tiesiogiai susijusi su baime prarasti turimą mielą daiktą arba neturėti tokio daikto, kokį turi kitas. Gyvenant laikais, kai materialinės gėrybės itin sureikšminamos, paauglystėje įprastas darosi pavydas prabangiau gyvenantiems bendraamžiams, kurie turi brangesnių, naujesnių, prestižinių daiktų.

 

Dar vėliau pavydas keliasi į socialinius tinklus, kur suaugusieji pavydi viso gyvenimo būdo – pradedant automobiliu, namų interjeru, kelionėmis, baigiant sekėjais, draugais, renginiais, daiktais. Tai kyla iš savęs vertinimo, supratimo, kad nepavyks pasiekti, uždirbti, įgyti to paties. Materialinis pavydas būdingas visų amžiaus grupių ir lyčių atstovams. Tiesa, šis pavydas taip pat glaudžiai susijęs su vaikyste. Būdingesnis tiems, kurie augdami jautė nepriteklių, turėjo jaunesnių brolių ar sesių, kuriems reikėjo atiduoti daiktus, „nes jie mažesni“, arba buvo auklėjami taip, kad svarbiausios vertybės – materialinės.

 

Jealous,People,Look,At,Happy,Positive,Woman,Holding,Blooming,FlowerTampa dominuojančia emocija

 

Saviugdos specialistai dažnai pabrėžia, kad visos emocijos normalios, tik reikia išmokti jas atpažinti ir teisingai išreikšti. Pavydas taip pat natūrali, žmogui būdinga emocija, kuri savaime žalos nedaro, tačiau jei netinkamai ją išreikšime arba nesimokysime suvaldyti, gali tapti visa apimančia.

 

Pavydas gali tapti nuolatine būsena, kaip nerimas. Tokiu atveju sunku susikaupti kasdienėms užduotims, prastėja miego kokybė, organizmas jaučia nuolatinį stresą, dėl kurio kyla kraujospūdis, prastėja virškinimas ir kitų sistemų darbas. Pavydas dažnai išprovokuoja kitų neigiamų emocijų, kurios gali būti nukreiptos į save arba aplinką. Galime jausti nusivylimą savimi ir gyvenimu, prarasti motyvaciją ir gyvenimo džiaugsmą, jaustis beviltiški ir nieko verti. Tai depresyvios, pavojingos mintys, kurios veda prie įvairių priklausomybių ar net savižalos.

 

Su pavydu atsiradęs nepasitenkinimas gali būti nukreiptas į kitus žmones. Dažniausiai tuos, kuriems kažko pavydime arba kuriuos (pa)sąmoningai kaltiname dėl „nesusisekusio gyvenimo”.

 

Pavydas veikia ne tik mus

 

Kai jaučiamas itin stiprus pavydas, jis gali virsti neapykanta žmogui, kuris turi tuos dalykus, kurių mes taip trokštame. Dažnai pavydo išliejimą matome komentaruose po kitų žmonių nuotraukomis, vaizdo įrašais. Pavydo objektui rašomi baisiausi epitetai, iš jo tyčiojamasi, kartais net grasinama. Net jei tai tik komentaras iš anonimo, jautresnį žmogų gali smarkiai paveikti: geriausiu atveju trumpam sugadins nuotaiką, tačiau gali ir įbauginti, atimti ramybę, sugadinti miego kokybę, priversti jaustis nesaugiam ar kaltam, kad geriau gyvena.

 

Ekstremaliais pavydo atvejais, situacijos perauga į iš tiesų pavojingas, kai be žodinio tulžies išliejimo imamasi kitų veiksmų. Pavyzdžiui, vyksta kibernetinis persekojimas, kuriuo siekiama sugadinti reputaciją, sukiršinti su kitais, sutrikdyti paskyrų socialiniuose tinkluose veiklą ir pan. Baisiausia, kai veiksmai persikelia į realų gyvenimą ir čia tęsiasi persekiojimas, turto gadinimas, bauginimas. Neišmatuojamo pavydo pasekmės gali būti kūno sužalojimas, net nužudymas. Be abejo, tokios istorijos retos, tačiau jų pasitaiko, o jų priežastis – aklas pavydas.

 

Pavydas poroje gali išsunkti kitą žmogų emociškai: kiek galima įrodinėti nekaltybę ir duoti ataskaitą už kiekvieną sekundę?

 

Egzistuoja ir baltas pavydas

 

Pavydas gali būti ir teigiama emocija, veikti motyvuojančiai, įkvepiančiai. Kai matome sėkmės lydimą žmogų, norime ne piktai burnoti ar pakenkti, bet patys siekti daugiau. Toks pavydas gali įkvėpti itin teigiamiems pokyčiams gyvenime: paskatinti baigti papildomas studijas ar kursus, kopti karjeros laiptais ar kurti verslą, puoselėti gražius santykius ar palikti toksišką partnerį ir pan. Kai kurie saviugdos specialistai netgi turi posakį „jei esi protingiausias kambaryje, eik į kitą kambarį“. Tai reiškia, kad turime apsupti save žmonėmis, kurie žino daugiau, turi gilesnės patirties, yra sėkmingesni įvairiose srityje. Jų įžvalgos gali tapti rimta paspirtimi gyventi geriau.

 

Baltas pavydas dažnai jaučiamas ir brangiems žmonėms: kai nuoširdžiai džiaugiamės už bičiulio ar artimojo pasiekimus, bet širdies kampeliu ir sau norėtume kažko panašaus. Toks pavydas taip pat veikia teigiamai, nes leidžia įvertinti kito sėkmę ir kilstelti savo gyvenimui taikomą kartelę aukščiau – jei tiek drąsos turi kuklioji sesė, gal ir aš galiu žengti narsesnius žingsnius savo svajonių link.

 

Kaip suvaldyti pavydą?

 

Pavydui suvaldyti galime pasitelkti keletą skirtingų taktikų. Jei pavydą lydi neigiamos emocijos ir norisi imtis piktavališkos veiklos (bent piktai pakomentuoti ar apkalbėti tą žmogų), tai reiškia, kad reikia imtis realizmo taktikos. Reikia pažvelgti į pavydą keliantį objektą pasitelkiant logiką. Pavyzdžiui, pavydime tobulo laiko Maldyvuose. Supraskime, kad toms atostogoms reikėjo daug ir kantriai užsidirbti, kad tobula poza nuotraukoje buvo išgauta iš keliolikto karto, o gal net susipykti teko, nes vyrai visada ne taip fotografuoja, gal iki kelionės ir nevalgyta, alinančiai sportuota. Tai tik keli pavyzdžiai, bet jie padeda sumažinti pirminį pavydo intensyvumą.

 

Savianalizės taktika kviečia nukreipti žvilgsnį į save. Jei pavydime prabangių pirkinių, reikėtų paanalizuoti, iš kur kyla tokia emocija? Gal vaikystė buvo skurdi, gal per daug susitelkiame į materiją. Tai padės į pavydą pažvelgti analitiškai, racionaliai. Jei prabangos troškimas nėra trauminis, kodėl neįvertinus savo pajamų ir išlaidų, nepagalvojus apie papildomas pajamas, būdus sutaupyti. Taip pavydą galime paversti į motyvaciją, o šią – į teigiamus pokyčius.

 

Dėkingumo taktika – vienas veiksmingiausių būdų suvaldyti pavydą. Užuot graužęsi dėl to, ko neturime, kasdien priminkime sau, kiek daug turime. Dėkokime ir už materialinius, ir dvasinius, emocinius turtus: sveikatą, artimuosius, draugus, būstą, savirealizaciją, darbą, keturis metų laikus ir kt. Galima užsirašyti, kad gausos įrodymai būtų akivaizdūs.

 

Kurie Zodiako ženklai labiausiai pavydi?

 

Pasak astrologų, pavydą gali lemti ne tik konkrečios situacijos, bet ir Zodiako ženklas. Išskiriami trys labiausiai pavydūs Zodiako ženklai: Jautis, Mergelė ir Svarstyklės. Įdomu tai, kad pavydo jausmą jiems sukelia skirtingi dalykai.

 

Jautis, būdamas pragmatiškas ir darbštus, labiausiai susitelkęs į gero, sotaus gyvenimo kūrimą sau ir šeimai. Žavi materialios vertybės, komfortas, netgi prabanga. Žinoma, turtingą gyvenimą sau gali susikurti ne kiekvienas šio ženklo atstovas. Jei kažkas turi daugiau materialinio turto negu Jaučiai, jie ne tik patys jaučiasi blogai, bet ir kitą žmogų gali priversti pajusti kaltę, kad šis gyvena geriau. Gera žinia ta, kad Jaučio pavydas dažniausiai trumpalaikis ir nevirsta neigiamais jausmais – nesiekia atimti iš kito ar apkartinti gyvenimo. Didžiausia žala – netaktiškas komentaras ar skundimasis, kad jis kažko neturi. Šiam ženklui pavydas gali tapti motyvuojančia jėga keisti gyvenimą į gerąją pusę.

 

Mergelei taip pat būdingas ryškiai išreikštas pavydas. Šį ženklą valdo Merkurijus, bendravimo planeta, todėl Mergelių pavydas taip pat nukreiptas į aplinkinius. Tiesa, pavydi ne turto, bet bendrai sėkmės, geriau susiklosčiusių aplinkybių, gebėjimo išnaudoti palankias situacijas. Pavyzdžiui, jei Mergelė metų metus sunkiai dirba, siekia paaukštinimo, bet geresnę poziciją darbe gauna trumpiau dirbantis žmogus, pavydo nepavyks išvengti. Mergelė pavydės ir verslo idėjų, kurias pavyksta sėkmingai įgyvendinti, apgailestaus, kad ne joms pirmoms pavyko tai įgyvendinti. Savo pavydo Mergelė tiesiogiai į sėkmės lydimą žmogų nenukreipia, bet plaka liežuviu už nugaros. Dažnai Mergelių pavydas kyla iš nepasitenkinimo savimi.

 

Svarstyklės – partnerystės ženklas. Patinka puoselėti santykius, todėl ir pavydas susijęs ne su turtais ar karjera, bet asmeniniais ryšiais. Svarstyklės labai pavydi mylimojo, akylai stebi jo bendravimą su priešingos lyties atstovais, net iš artimiausio žmonių rato. Dažnai šio ženklo atstovai linkę į didesnę partnerio kontrolę, nepasitikėjimą. Jei Svarstyklės pamato patrauklesnę ar gražesnius santykius puoselėjančią porą, gali pavydėti jiems, persvarstyti savo santykių kokybę, net nuspręsti, kad reikia keisti partnerį. Vienišoms Svarstyklėms dar sudėtingiau: pavydi kitų porų santykių, todėl gali plačiai apkalbinėti ar šiurkščiai replikuoti kalbėdamos apie geriausių draugų ar šeimos narių antrąsias puses. Vienišų Svarstyklių pavydas paprastai baigiasi, kai užmezga sėkmingus santykius.

 

SPECIALISTĖS KOMENTARAS

 

Moterų saviugdos trenerė, knygos „Kaip tapti stipria moterimi“ ir mokymų „Išlaisvink vidinę deivę“ autorė Gabriella Melrose

 

Kontroliuokime mintis

 

Mes pagalvojame 60 tūkst. minčių per dieną. Mintys – atsiminimų ir įsisavintų faktų produktas. Jos skatina cheminius procesus organizme ir lemia jausmus, pasirinkimus, veiksmus bei rezultatus. Ilga pasikartojančių minčių grandinė sukuria pasikartojantį elgesį, kuris vėliau tampa kasdienine būsena – asmenybe. Pagal tai žmogus gyvena savo gyvenimą. Įsivaizduokite, kad pasąmonė – sodas, į kurį sodiname minčių sėklas. Jai nesvarbu, ką pasodinsime, bet ką pasėsime – tą ir pjausime. Taigi, kai sodiname tinkamas mintis, rūpinamės savimi, siekiame tikslų, atsiribojame nuo praeities šešėlių, jos yra tarsi gėlės ir mūsų sodas žydi. O kai sodiname negatyvias: pyktį, pavydą, kaltinimus, gėdą, gauname piktžoles, kurios nuodija gyvenimą.

 

Jeigu žmogų kasdien valdo negatyvios emocijos, jis kaltina save, kitus, pyksta ir pavydi, tai – žemos energetinės vibracijos, pritraukiančios atitinkamos energetikos dalykus. Reikėtų suprasti, jog nesame išorinių įvykių produktas. Mūsų energija ir mintys manifestuoja realybę, kurioje gyvename. Kai vedame pozityvų vidinį dialogą, norime rūpintis savimi. Suprantame, kad tik mes atsakingi už savo išvaizdą, finansus ir sėkmę. Sąmoningumas ir darbas su savimi turi didžiausią įtaką santykiams su kitais. Kai žmogus jaučia meilę sau ir vidinę ramybę, tai atsispindi jo bendravime ir žmonių, kurie jį supa, atrankoje. Jeigu jaučiame negatyvias emocijas, tikrai jas išliesime aplinkiniams, o tai lems konfliktus ir net gali sugriauti santykius. Jeigu nemylime savęs, ieškosime bet ko, kas galėtų užpildyti vidinę tuštumą ir didelė tikimybė, kad sukursime toksiškus santykius bei kentėsime trauminį prisirišimą.

 

Taigi, pirmiausia turime pažvelgti į savo vidų. Jeigu jis neramus, metas tai keisti, nes tik laiko klausimas, kada sulauksime neigiamų pasekmių.

 

Autorius Laima Samulė