Tikriausiai įdomu, ką senovėje valgė žmonės, kad buvo tokie stiprūs ir sveiki? Archeologų teigimu, anksčiau Žemės gyventojų mitybos pagrindą sudarė įvairūs grūdai ir kruopos, kurie dabar nepelnytai užmiršti. Tačiau be reikalo! Juk burnočių sėklos, abisininių posmilgių miltai ar bolivinės balandos turi daug vitaminų ir mikroelementų!

 

kruopos (4)

Izraelietiškos salotos su burnočių sėklomis

 

  • 100 g burnočių sėklų
  • 100 g bolivinių balandų
  • 100 g vyšninių pomidorų
  • 25 g kalendrų
  • 100 g salotų
  • Avokadas
  • 30 g moliūgų sėklų
  • Pusės citrinos sulčių
  • Maltų pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštai sezamų pastos
  • Šaukštelis rožinės Himalajų druskos

 

Gaminimas. Burnočių sėklas ir bolivines balandas išvirti. Supjaustyti pomidorus, kalendras, salotas. Nulupti avokadą, perpjauti pusiau, išimti kauliuką ir supjaustyti minkštimą. Sumaišyti citrinos sultis su pipirais, sezamų pasta ir druska. Burnočių sėklas sumaišyti su kruopomis, daržovėmis, salotomis, aplieti padažu ir užberti moliūgų sėklas.

 

3 porcijos

100 g 65 kcal

Ruošti 30 min.

 

kruopos (3)

Sorų košė su sūriu ir pomidorais

 

  • 100 g sorų kruopų
  • 240 ml vandens
  • Sultinio kubelis
  • 2 šaukštai sviesto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
  • Skiltelė česnako
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • 3 šakelės čiobrelių
  • 3 šaukštai baltojo sauso vyno
  • 60 g čederio
  • Bazilikų puošti

 

Gaminimas. Soras išvirti vandenyje, kuriame prieš tai ištirpintas sultinio kubelis. Gautą košę sumaišyti su sviestu. Česnako skiltelę susmulkinti ir pakepinti. Sudėti pusiau perpjautus pomidorus, čiobrelius ir troškinti 5 min. Supilti vyną, išimti čiobrelius ir įmaišyti kruopas. Patiekti uždėjus pjaustytą čederį ir papuošus bazilikais.

 

4 porcijos

100 g 210 kcal

Ruošti 40 min.

 

kruopos (6)

Kamuto kviečiai su keptomis daržovėmis

 

  • 200 g kamuto kviečių
  • 750 ml vandens
  • Nedidelis žieminis moliūgas
  • 8 morkos
  • 4 valgomieji svogūnėliai
  • 5 šaukštai aliejaus
  • 3 šaukštai kalendrų sėklų
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštai balto balzaminio acto
  • Šaukštas tarkuotų citrinos žievelių
  • Šaukštas citrinos sulčių
  • Šaukštas grūdėtųjų Dižono garstyčių
  • 70 g rėžiukų

Skrudintoms moliūgų sėkloms:

  • 120 g moliūgų sėklų
  • Pusė šaukštelio aliejaus
  • 0,25 šaukštelio maltos kalendros
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas. Moliūgų sėklas sumaišyti su aliejumi ir skrudinti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Po to sumaišyti su prieskoniais.

 

Kamuto kviečius užpilti vandeniu ir mirkyti per naktį. Ryte pakeisti vandenį ir virti, kol suminkštės (apie 40 min.). Moliūgo minkštimą, morkas, svogūnėlius supjaustyti. Daržoves sumaišyti su 2 šaukštais aliejaus, šaukštu kalendrų sėklų, Pagardinti prieskoniais. Sudėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 ºC. Keptas daržoves sumaišyti su virtais kviečiais. Sumaišyti actą su citrinos žievelėmis bei sultimis, garstyčiomis, likusiu aliejumi, kalendrų sėklomis ir pagardinti prieskoniais. Gautu padažu aplieti daržoves su kviečiais ir išmaišyti. Įmaišyti rėžiukus, užberti skrudintas moliūgų sėklas.

 

6 porcijos

100 g 193 kcal

Ruošti 2 val.

 

kruopos (5)

Tradicinė Etiopijos duona – indžera

 

  • 240 g abisininių posmilgių miltų
  • 240 g kvietinių miltų
  • 1,2 l vandens
  • Pusė šaukštelio druskos
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas. Sumaišyti abiejų rūšių miltus su druska ir vandeniu. Dubenį su tešlą uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti per naktį. Ryte tešlą pamaišyti mediniu šaukštu (turi atsirasti šiek tiek burbuliukų paviršiuje), vėl uždengti ir laikyti per naktį. Ryte vėl pamaišyti. Taip kartoti 3–5 dienas, kol tešla įgaus rūgštoką kvapą ir turės daug burbuliukų. Keptuvę patepti aliejumi ir duoną kepti kaip lietinius, kol apskrus iš abiejų pusių. Galima suvynioti.

 

4 porcijos

100 g 150 kcal

Ruošti 30 min.

 

kruopos (1)

Kotletai iš batatų, kruopų ir kalakutienos

 

  • 150 g bolivinių balandų
  • 500 g batatų
  • Didelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 500 g kalakutienos filė
  • 150 g alyvuogių
  • Kiaušinis
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Džiovintų itališkų žolelių pagal skonį

 

Gaminimas. Kruopas perplauti, suberti į 250 ml sūdyto verdančio vandens ir virti 15 min. Atvėsinti. Neluptus batatus kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC. Nulupti ir sutrinti košę. Svogūną ir česnako skilteles susmulkinti ir kepinti, kol įgaus auksinį atspalvį. Supjaustyti mėsą ir alyvuoges. Kruopas sumaišyti su batatų koše, keptais svogūnais ir česnakais, alyvuogėmis ir plaktu kiaušiniu. Pagardinti prieskoniais, įpilti šaukštą aliejaus, įberti itališkų žolelių ir gerai sumaišyti visus produktus. Iš gautos masės suformuoti kotletus. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC. Patiekti su mėgstamu garnyru.

 

8 porcijos

100 g 150 kcal

Ruošti 2 val. 

 

kruopos (2)

Bulguru įdarytos paprikos

 

  • 10 paprikų
  • 100 g pievagrybių
  • Svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 10 g petražolių
  • 5 g bazilikų
  • Šaukštas pomidorų pastos
  • 200 g bulguro
  • Šaukštas razinų
  • Pusė citrinos
  • Šaukštelis cukraus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštų aliejaus

 

Gaminimas. Paprikas perpjauti išilgai, išimti sėklas. Paprikų laivelius sudėti į puodą. Susmulkinti grybus, svogūną, česnako skilteles, petražoles ir bazilikus. Pomidorų pastą atskiesti vandeniu, kad gautųsi pomidorų padažo konsistencijos.

 

Pirmiausia pakepinti svogūnus ir česnakus, sudėti grybus, supilti atskiestą pomidorų pastą, suberti bulgurą ir troškinti, kol skystis išgaruos. Pagardinti prieskoniais, smulkintais žalumynais, sudėti razinas ir gerai išmaišyti. Gautu mišiniu įdaryti paprikų laivelius. Nedėti iki pat viršaus, nes bulguras virdamas dar padidės. Į puodą įpilti tiek vandens, kad iki pusės apsemtų paprikas, supilti citrinos sultis, uždengti ir lėtai troškinti 35 min., kol kruopos išvirs.

 

10 porcijų

100 g 204 kcal

Ruošti 2 val.

 

kruopos (7)

Ruginių ir kvietinių miltų duona

 

  • 10 g sausų mielių
  • Šaukštas cukraus
  • 400 ml vandens
  • 300 g tamsių ruginių miltų
  • 300 g kvietinių miltų
  • Šaukštelis druskos
  • 2 šaukštai aliejaus

 

Gaminimas. Mieles su cukrumi užpilti šiltu vandeniu ir laikyti 10 min. Abejus miltus sumaišyti, pasūdyti. Supilti mieles, aliejų ir išminkyti tešlą. Uždengti ir palikti kilti 1 val. šiltoje vietoje. Tešlą vėl paminkyti, suformuoti kepaliuką, padėti ant kepimo popieriaus. Apibarstyti miltais. Uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti kambario temperatūroje, kad vėl pakiltų. Po 40 min. duoną nukloti, keliose vietose įpjauti ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 ºC. Atvėsinti.

 

6 porcijos

100 g 217 kcal

Ruošti 2,5 val.

 

Spausdinti