Kol kūdikiui sukanka vieni metai, reikalingiausias maisto medžiagas jis gauna su mamos pienu arba maitinamas specialiais mišiniais. Atėjus laikui į mažylio meniu įtraukti kietą maistą, dauguma mamų susirūpina, ką reikėtų ruošti vaikeliui, kad šis augtų sveikas ir laimingas. Vienų metų kūdikis, jeigi nėra alergiškas konkretiems produktams, gali valgyti beveik viską. Svarbu, kad maistas būtų nesunkiai virškinamas ir lengvai sukramtomas. Reikėtų vengti produktų, kuriais mažylis gali užspringti – tai bet koks trupantis maistas, uogos su kauliukais ir pan. Mityba turėtų būti įvairi, nes kūdikis privalo gauti pakankamai baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų.

 

sveikas maistas

Moliūgų košė

 

  • 500 g moliūgo
  • 100 ml pieno
  • 100 g sviesto
  • 3 šaukštai manų
  • Šaukštelis cukraus
  • Žiupsnelis druskos

 

Gaminimas

 

Moliūgą nulupti, išimti sėklas, susmulkinti ir virti sūdytame vandenyje ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tada nupilti vandenį ir sugrūsti. Po to supilti pieną, sudėti sviestą, suberti manus, cukrų ir virti ant silpnos ugnies dar 3–4 min.

 

Avižinė košė su cinamonu ir obuoliais

 

  • 200 g avižinių dribsnių
  • 200 ml pieno
  • Obuolys
  • Šaukštelis cinamono
  • Šaukštelis cukraus

 

Gaminimas

 

Avižinius dribsnius užpilti pienu ir virti ant silpnos ugnies apie 5 min. Tada sudėti stambiai tarkuotą obuolį, suberti cinamoną, cukrų ir nuolat maišant virti dar 2–3 min. Jeigu košė išėjo per tiršta, galima įpilti šlakelį pieno arba įdėti gabalėlį sviesto.

 

Kepti varškėtukai

 

  • 400 g neriebios varškės
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai grietinės
  • 2 šaukštai cukraus
  • 100 g miltų
  • 50 g razinų
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Žiupsnelis druskos

 

Gaminimas

 

Razinas nuplikyti verdančiu vandeniu ir nusausinti. Varškę sumaišyti su kiaušiniais, grietine, cukrumi, miltais ir druska. Viską gerai išmaišyti ir suberti razinas. Tešla turi šiek tiek lipti prie rankų. Iš jos formuoti nedidelius blynelius ir kepti ant silpnos ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

 

Trinta daržovių sriuba

 

  • 250 g vištų šlaunelių
  • 5 bulvės
  • 5 morkos
  • 2 svogūnai
  • 2 šaukštai sviesto
  • Batonas
  • Ryšelis petražolių ir krapų
  • Žiupsnelis druskos, maltų juodųjų pipirų

 

Gaminimas

 

Į puodą įpilti 0,5 l šalto sūdyto vandens, sudėti vištieną (be kaulų), užvirinti ir nugriebti susidariusius nešvarumus. Tada sudėti kubeliais pjaustytas bulves, morkas, smulkintus svogūnus ir virti ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės. Po to sriubą sutrinti, sudėti sviestą, pagardinti prieskoniais ir smulkintais žalumynais. Batoną supjaustyti kubeliais, dėti ant kepimo popieriumi iškloto kepimo indo ir kepti orkaitėje, įkatintoje iki 190 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Sriubą patiekti karštą kartu su batono kubeliais.

 

Jautienos maltinukai

 

  • 500 g maltos jautienos
  • Svogūnas
  • 2 riekelės batono
  • 100 ml pieno
  • 4 šaukštai džiūvėsėlių
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Žiupsnelis druskos, maltų juodųjų pipirų

 

Gaminimas

 

Svogūną susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Batono riekeles (be plutelių) mirkyti piene 2–3 min. Tada jautieną sumaišyti su svogūnais, batono riekelėmis ir pagardinti prieskoniais. Iš gautos masės formuoti nedidelius kotletus. Kiekvieną jų iš abiejų pusių apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti ant silpnos ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Galima patiekti su bulvių koše ir mėgstamomis daržovėmis.

 

Vištų šlaunelės su troškintomis morkomis

 

  • 4 vištų šlaunelės
  • 700 g mažų morkų
  • 2 svogūnai
  • Šaukštelis kukurūzų miltų
  • Ryšelis petražolių ir krapų
  • Sviesto kepti
  • Žiupsnelis druskos, maltų juodųjų pipirų

 

Gaminimas

 

Morkas nuskusti (jeigu didelės – supjaustyti), svogūnus susmulkinti. Šlauneles įtrinti prieskoniais ir kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Tada sudėti morkas, svogūnus, užpilti vandeniu, kad apsemtų, pagardinti prieskoniais ir uždengus troškinti ant silpnos ugnies apie 30 min. Po to šlauneles išgriebti ir laikyti šiltai. Keptuvėje ištirpinti sviestą, sudėti miltus ir gerai išmaišyti. Į daržoves įpilti šiek tiek vandens, užvirinti ir nuolat maišant supilti sviesto bei miltų masę. Troškiniui sutirštėjus, nukelti nuo ugnies ir pagardinti smulkintais žalumynais. Patiekti su šiltomis vištų šlaunelėmis.

 

Kepti menkės gabalėliai

 

  • 500 g menkės filė
  • Šaukštas citrinos sulčių
  • Kiaušinis
  • 50 g miltų
  • 50 g džiūvėsėlių
  • Ryšelis krapų
  • Sviesto kepti
  • Žiupsnelis druskos, maltų juodųjų pipirų

 

Gaminimas

 

Žuvį nuplauti, nusausinti ir supjaustyti gabalėliais. Tada apšlakstyti citrinos sultimis, pagardinti prieskoniais ir palikti marinuotis apie 20 min. Kiaušinį išplakti ir sumaišyti su smulkintais krapais. Menkės gabalėlius pamirkyti kiaušinio plakinyje, apvolioti miltuose, po to džiūvėsėliuose ir kepti ant silpnos ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

 

Bulvių maltinukai

 

  • 750 g bulvių
  • 2 kiaušinių tryniai
  • Šaukštas kukurūzų miltų
  • Kiaušinis
  • 50 g džiūvėsėlių
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Žiupsnelis druskos

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti ir išvirti sūdytame vandenyje. Tada sugrūsti ir palikti atvėsti. Trynius išplakti su kukurūzų miltais, druska ir supilti į bulvių košę. Rankomis formuoti nedidelius rutuliukus. Po to išplakti kiaušinį. Bulvių rutuliukus merkti į kiaušinio plakinį, po to apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti apsemtus įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.

 

Jogurto ir uogų keksiukai

 

  • 260 g miltų
  • 200 g cukraus
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 240 ml mėlynių jogurto
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 60 g sviesto
  • 300 g mėlynių

 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su cukrumi ir kepimo milteliais. Jogurtą sumaišyti su kiaušiniu, vanilės ekstraktu, sviestu ir mėlynėmis. Abi mases išmaišyti iki vientisos masės. Tada dėti į riebalais išteptas keksiukų formeles ir kepti 25–30 min. orkaitėje, įkatintoje iki 175 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

Sveikuolių bananiniai sausainiai 

        

  • 3 bananai
  • 100 g datulių
  • 200 g avižinių dribsnių
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Bananus nulupti ir sutrinti iki vientisos masės. Datules susmulkinti. Tada visus produktus sumaišyti ir palikti pastovėti apie 15 min. Po to kepimo indą iškloti kepimo popieriumi ir šaukštu formuoti sausainius. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkatintoje iki 175 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

Vaisių ir jogurto kokteilis

 

  • Bananas
  • 100 ml natūralaus jogurto
  • 50 ml ananasų sulčių
  • 200 g braškių
  • 40 ml apelsinų sulčių
  • 40 ml pieno

 

Gaminimas

 

Visus kokteiliui skirtus produktus sutrinti iki vientisos masės.

 

Faktai ir įdomybės

 

  • Į vaiko valgiaraštį įvedus naują produktą reikia stebėti, ar mažylis jam nėra alergiškas.
  • Produktai, kurių reikėtų vengti pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais: riešutai, medus, jūrų gėrybės ir šokoladas.
  • Dauguma mažylių, sulaukusių pirmojo gimtadienio, pradeda mažiau valgyti. Tai neturėtų gąsdinti – tokio amžiaus vaikai neauga taip sparčiai kaip kūdikiai, todėl ir maisto reikia mažiau.
  • Jeigu vaikas nejudrus, nesmalsauja, yra prastos nuotaikos, tai gali reikšti, kad su maistu gauna nepakankamai kalorijų.
  • Negerai elgiasi tie tėvai, kurie atžalas skatina valgyti žadėdami už tai kokių nors gardėsių. Ateityje jos gali įprasti pernelyg dažnai mėgautis saldumynais.
  • Mažyliams vietoj grietinės geriau duoti natūralaus jogurto arba pasukų.
Spausdinti