Šiais metais pradžiuginkite artimuosius skaniomis, saldžiomis ir labai šventiškomis dovanomis! Daugeliui žmonių namuose pagamintos dovanos atrodo mielesnės, nes pagamintos iš visos širdies. Dar smagiau, kad gaminant skanumynus užplūs švenčių laukimo nuotaika…

 

Imbieriniai meduoliukai

 

  • 600 g miltų + pabarstymui
  • 150 g sviesto
  • 3 kiaušiniai (visas ir du baltymai)
  • 150 g cukraus
  • 250 g medaus
  • Šaukštas kakavos miltelių
  • Šaukštelis prieskonių mišinio meduoliams
  • 1 – 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 100 – 150 g miltelinio cukraus
  • Maisto dažų
  • Spalvotų juostelių
  • Trafaretų
  • Dražė

Gaminimas

 

Sviestą, cukrų, kakavos miltelius, medų sudėti į puodą ir pašildyti, nuolatos maišant, kol ištirps cukrus. Kai masė atvės, įmušti kiaušinį, suberti prieskonius ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir druską. Viską gerai sumaišyti. Tešlą minkyti ant miltais pabarstyto stalo. Paskui suvynioti į virtuvinį rankšluostį ir palikti 8 valandas kambario temperatūroje.

 

Tada tešlą iškočioti iki 3 – 4 mm storio ir išpjauti norimas figūrėles, naudojantis trafaretu. Meduolius sudėti į riebalais išteptą kepimo skardą. Įkaitintoje iki 190 laipsnių orkaitėje kepti apie 15 minučių.

 

Iškepusius meduolius atsargiai išimti iš kepimo skardos ir padėti ant rankšluosčio ar medinės lentelės, kad atvėstų. Kol jie vėsta, pradurti skylutes.

 

Tada išplakti dvejų kiaušinių baltymus, pamažu pilant miltelinį cukrų. Plakinį supilstyti į atskirus indelius ir į kiekvieną iš jų įdėti norimų maistinių dažų. Šia mase dekoruoti meduoliukus. Jeigu norima, galima pabarstyti draže.

 

Kai glaistas išdžius, perverti juostelę per kiekvieno meduolio skylutę ir surišti kaspinėliu.

 

100 g apie 330 kcal

 

Saldžiai aštrūs riešutėliai

 

  • 350 g įvairių, sūdytų riešutų
  • Kiaušinio baltymas
  • 100 g cukraus
  • Šaukštelis maltų kmynų
  • 0,5 šaukštelis malto cinamono
  • 0,75 šaukštelio maltos, aitriosios paprikos

Gaminimas

 

Kiaušinio baltymą išplakti iki putų. Įdėti cukraus, kmynų, aitriosios paprikos, cinamono ir gerai išmaišyti. Tada į mišinį suberti riešutus ir sumaišyti mentele, kad kiekvienas riešutas būtų pasidengęs mase.

 

Kepimo indą ištepti riebalais ir suberti paruoštus riešutus. Kepti nuo 20 iki 25 minučių, retkarčiais pamaišant, orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių. Kai atvės, stambesnius riešutus susmulkinti. Riešutus kambario temperatūroje galima laikyti apie 2 savaites.

 

100 g apie 185 kcal

 

Riešutinė chalva

 

  • 650 ml pieno
  • 300 g cukraus
  • Šaukštas krakmolo
  • 300 g graikinių riešutų
  • 200 g sviesto
  • 5 g malto cinamono

Gaminimas

 

550 ml šilto pieno ištirpinti cukrų ir užvirinti. Riešutus pakepinti svieste.

 

Krakmolą pamažu maišant supilti į 100 ml šalto pieno. Tada supilti į indą su šiltu pienu su cukrumi. Suberti skrudintus riešutus. Masę virti 30 minučių. Paskui sudėti į lėkštę ir pabarstyti cinamonu.

 

100 g apie 334 kcal

Spausdinti