Kokybiškos datulės jau pačios savaime – puikus ir dargi sveikas desertas. Jos gali tapti įvairiausių skanėstų centrine ašimi. Paskanaukime saldėsių su šiais vaisiais!

 

Cinamoninės bandelės su datulėmis

 

8 vnt.

100 g 314 kcal

Ruošti 3,5 val.

 
  • 150 g džiovintų slyvų be kauliukų
  • 150 g datulių be kauliukų
  • 70 g razinų
  • Šaukštas tarkuotos apelsino žievelės
  • 100 g rudojo cukraus
  • 2 šaukštai cinamono

TEŠLAI:

  • 7 g sausų mielių
  • 250 ml pieno
  • 500 g kvietinių miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 70 g sviesto
  • Žiupsnelis druskos
 

GAMINIMAS. Slyvas, datules, razinas užpilti šiltu vandeniu ir palikti 2 val. mirkti, kad suminkštėtų.

 

Mieles užpilti šiltu pienu ir 8 min. palikti aktyvuotis. Įmaišyti miltus, išplaktus kiaušinius, tirpintą sviestą ir druską. Minkyti, kol tešla taps elastinga, labai minkšta ir drėgna. Susukti į rutulį, dėti į dubenį, pridengti rankšluosčiu ir palikti 2 val. šiltai, kad pakiltų. Jos kiekis turėtų padvigubėti.

 

Rudąjį cukrų sumaišyti su cinamonu. Atidėti. Nukošti mirkytus vaisius ir sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Įmaišyti apelsino žievelę.

 

Iš tešlos iškočioti 2 cm storio lakštą. Tolygiai apibarstyti cukraus ir cinamono mišiniu, nuo kraštų paliekant 1 cm tarpą. Ant viršaus paskleisti vaisių tyrę. Susukti ritinį, supjaustyti į 8 lygias dalis. Bandeles dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikti 1 val. pakilti. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C.

 

Sweet,Rolls,With,Cinnamon,And,Cocoa,Filling

 

 

Datulių pudingas

 

6 porcijos

100 g 347 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

  • 200 g datulių be kauliukų
  • 260 g savaime kylančių miltų
  • 150 ml auksinio sirupo
  • 120 g sviesto
  • 250 ml pasukų
  • 3 kiaušiniai

PADAŽUI:

  • 100 g sviesto
  • 75 g rudojo cukraus
  • 115 ml auksinio sirupo
  • 200 ml riebios grietinėlės

 

GAMINIMAS. Datules užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 20 min. suminkštėti. Nukošti, vaisius sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Įmaišyti miltus. Auksinį sirupą sumaišyti su tirpintu sviestu, pasukomis ir plaktais kiaušiniais. Supilti į miltų ir datulių masę, išmaišyti. Tešlą supilti į skardą ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Visus padažo ingredientus supilti į puodą ir maišant kaitinti, kol cukrus ištirps. Užvirinti ir maišant kaitinti dar apie 5 min., kol padažas ims tirštėti. Nuėmus leisti truputį atvėsti. Užpilti ant iškepusio pudingo. Patiekti šiltą.

 

Sticky,Toffee,Pudding,On,Plate

 

Datulių duona

 

16 porcijų

100 g 321 kcal

Ruošti 1 val.

 

  • 230 g datulių be kauliukų
  • 60 g sviesto
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 3/4 šaukštelio druskos
  • 160 g rudojo cukraus
  • 230 ml juodos kavos
  • Didelis kiaušinis
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 210 g kvietinių miltų
  • 120 g pekaninių karijų
 

GAMINIMAS. Datules, sviestą, kepimo miltelius, druską ir cukrų sudėti į dubenį, užpilti kava ir sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Kai ši truputį pravės, įmaišyti plaktą kiaušinį, vanilę, miltus. Galiausiai įmaišyti smulkintas karijas (kelias pasilikti papuošti). Tešlą supilti į skardą, ant viršaus išdėlioti likusius riešutus ir kepti apie 55 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.

 

Date,Bread.,Cake,With,Dates,And,Nuts.,Homemade,Cake.

 

Sveikuoliški saldainiai

 

18 vnt.

100 g 344 kcal

Ruošti 50 min.

 

  • 450 g datulių be kauliukų
  • 85 g avižinių dribsnių
  • 60 g anakardžių
  • 40 g sūdytų pistacijų
  • Šaukštelis mačios miltelių
  • 60 ml nesaldinto migdolų pieno
 

GAMINIMAS. Datules užpilti verdančiu vandeniu ir mirkyti 30 min., kad suminkštėtų. Vandenį nupilti, datules kartu su dribsniais ir riešutais sutrinti elektriniu trintuvu iki smulkių gabalėlių. Įmaišyti mačios miltelius, pieną. Viską gerai išmaišyti, iš tešlos suformuoti saldainių kamuolėlius. Papildomai galima apvolioti mačia, kakavos milteliais ar kokosų drožlėmis.

 

Matcha,Green,Tea,Date,Cashew,Coconut,Pistachio,Energy,Balls

 

Desertinė užtepėlė

 

8 porcijos

100 g 389 kcal

Ruošti 45 min.

 

  • 400 g datulių be kauliukų
  • 30 ml klevų sirupo
  • 50 g sezamų pastos
  • Šakelė šviežių čiobrelių
  • 2 šaukšteliai kokosų aliejaus
  • Žiupsnelis druskos

 

GAMINIMAS. Datules užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 20 min. suminkštėti. Nupylus vandenį kartu su kitais ingredientais sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės. Rekomenduojama patiekti su skrudintu batonu, trapučiais, vafliais ar kt.

 

Date,Paste,Healthy,Substitute,For,White,Sugar.,Sugar,And,Refined

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė