Riešutai turtingi vitaminų ir mineralų, baltymų, skaidulų ir riebalų, kurie suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą ir taip slopina potraukį nesveikiems maisto produktams. Įdomu, kurie riešutai yra sveikiausi?

 

"riešutinis pyragas"

5 populiariausios riešutų rūšys ir jų nauda kūnui ir protui:

 
  • Graikiniai riešutai turi didžiausią kiekį alfa linoleno rūgščių, kitaip vadinamų augalinės kilmės omega 3, kurios gali sumažinti širdies ligų riziką. Be to, kasdien suvalgant saują šių riešutų stiprinama atmintis ir pažintinė funkcija bet kokiame amžiuje. 14 graikinių riešutų puselių turi 185 kalorijas.
 
  • Anakardžių riešutai dažnai naudojami užkandžių gamybai. Juose apstu cinko, vario ir magnio, kurie stiprina imuninę sistemą, gerina nervų, raumenų ir kaulų funkcijas. 18 anakardžių riešutų turi 157 kalorijas.
 
  • Migdolai turi daugiau skaidulų negu visi kiti riešutai (3,5 g skaidulų turi 30 g riešutų), todėl jie suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą. Dėl šios savybės dažnai įtraukiami į dietinę mitybą. Užsienyje atliktas tyrimas parodė, kad moterys, kurios iki pietų suvalgydavo 30 – 45 g migdolų mažiau prisivalgydavo per pietus ir vakarienę negu tos, kurios nieko neužkandžiavo. 23 migdolai turi 164 kalorijas.
 
  • Pistacijose yra karotenoidų tokių kaip beta karotenas, liuteinas ir zeaksantinas, kurie gali pagerinti regėjimą. Taip pat jose yra daug vitamino E ir fenolių junginių – antioksidantų, mažinančių uždegimą ir lėtinių ligų riziką. Be to, beveik neįmanoma suvalgyti per daug nelukštentų pistacijų. Viena porcija – tai 49 riešutai. Juos lukštenant tiesiog pavargs pirštai. 49 pistacijos turi 159 kalorijas.
 
  • Žemės riešutai labai naudingi! Jų rausvoje žievelėje yra resveratrolio – augalinės cheminės medžiagos, kuri gali sumažinti širdies ligų, vėžio ir lėtinių inkstų ligų riziką. Žemės riešutai turi daugiausiai baltymų iš visų aukščiau išvardytų riešutų (8 g baltymų turi 30 g riešutų). Tai geriausias arginino šaltinis. Argininas – tai aminorūgštis, kuri gali sumažinti kraujo spaudimą. 39 žemės riešutai turi 161 kaloriją.
 

Riešutinis pyragas su medumi

 
  • 200 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 25 g miltelinio cukraus
  • Kiaušinio trynys
  • 2 – 3 šaukštai pieno

Įdarui:

  • 100 g riešutų
  • 5 šaukštai skysto medaus
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai sviesto
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis maltų apelsinų žievelių
  • Malto cinamono, žvaigždinio anyžiaus pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kapotą sviestą pirštai sutrupinti su miltais. Supilti miltelinį cukrų, kiaušinio trynį, pieną ir išminkyti. Tešlą padėti į šaldytuvą. Praėjus 30 minučių tešlą perdėti į riebalais išteptą kepimo indą ir subadyti šakute. Suformuoti šiek tiek aukštesnius tešlos kraštus. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 20 minučių.

 

Paruošti įdarą. Kiaušinį išplakti su medumi, druska, apelsinų žievelėmis, cinamonu, anyžiais, cukrumi ir tirpintu sviestu iki vientisos, glotnios masės. Tolygiai paskirstyti ant pyrago tešlos. Pabarstyti riešutais ir toliau kepti orkaitėje dar 20 minučių.

 

8 žmonėms

100 g apie 430 kcal

Paruošimo laikas: 90 min

 

Morenginiai riešutų pyragaičiai

 
  • 100 g pekaninių karijų
  • 200 g cukraus
  • 3 kiaušinių baltymai
  • Šaukštas obuolių sidro acto
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Atskirti kiaušinio baltymus nuo trynių. Baltymus išplakti su druska, actu ir po truputį pilant cukrų plakti, kol susidarys standžios putos. Sumaišyti su maltais riešutais. Tada šaukštu dėti riešutinių baltymų masę ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir formuoti pyragaičius. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 150 laipsnių 1,5 – 2 valandas, kol visiškai išdžius.

   

4 – 6 žmonėms

100 g apie 210 kcal

Paruošimo laikas: 2 val. 45 min

Spausdinti