Šiltos, minkštos bandelės daugeliui asocijuojasi su jaukumu, vaikyste ir namų šiluma. Tačiau, užsinorėjus jų, nebūtina lėkti iki artimiausios parduotuvės arba kepyklėlės, nes skanių bandelių galima išsikepti ir patiems. Be abejo, tešlos minkymas ir kildinimas užims laiko, bet geras skonis atpirks visą vargą, praleistą virtuvėje! Kita vertus, į bandelių gaminimą galima žiūrėti ir kaip į nervus raminančią meditaciją.

 

bandeles

Cinamoninės bandelės su vanilės glaistu

 

Tešlai:

  • 75 g sviesto
  • 150 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 500 g kvietinių miltų duonai
  • 3 šaukštai šviesiai rudo cukraus
  • Šaukštelis druskos
  • 7 g sausų mielių
  • Saulėgrąžų aliejaus kepti

Įdarui:

  • Šaukštelis malto cinamono
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 75 g šviesiai rudo cukraus
  • 125 g pekaninių karijų (nebūtinai)
  • 25 g tirpinto sviesto

Glaistui:

  • 75 g grietinėlės sūrio
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 50 g miltelinio cukraus
  • 50 ml klevų sirupo
  • 75 g pekaninių karijų (nebūtinai)
 

Gaminimas

 

Ištirpinti sviestą. Tada į sviestą įmušti kiaušinius ir supilti pieną. Išmaišyti. Sumaišyti miltus, cukrų ir druską. Įdėti mielių. Užpilti pieno mišiniu ir išmaišyti minkštą, bet nelipnią tešlą. Minkyti tešlą 10 – 12 min., kol tešla bus lygi, minkšta ir elastinga. Tada tešlą įdėti į aliejumi pateptą dubenį, uždengti maistine plėvele arba virtuviniu rankšluosčiu ir palikti kilti šiltoje vietoje apie 1 val. arba, kol tešlos padvigubės.

 

Paruošti įdarą. Cinamoną, vanilę, cukrų ir pekanines karijas sudėti į elektrinį trintuvą ir sumalti.

 

Kai tešla iškils, vėl išminkyti ir iškočioti į 30 x 40 cm stačiakampį. Aptepti tirpintu sviestu ir tolygiai paskirstyti įdarą. Tada tešlą suvynioti kaip vyniotinį ir supjaustyti į 9 gabalėlius.

 

Gilų kepimo indą patepti aliejumi. Sudėti bandeles pjautine puse į viršų. Uždengti aliejuota maistine plėvele ir palikti kilti dar valandai, kol bandelės padidės dvigubai.

 

Orkaitę įkaitinti iki 180° ir įdėti į orkaitę tuščią kepimo indą. Nuimti maistinę plėvelę nuo indo su bandelėmis ir dėti į orkaitę. Į tuščią kepimo indą įpilti šiek tiek šalto vandens, kad kepant vanduo garuotų ir bandelės iškeptų minkštesnės. Kepti bandeles 22 – 25 min., kol šiek tiek paruduos, iškils, o palietus bus pakankamai tvirtos. Leisti atvėsti kepimo inde, tada išimti iš orkaitės ir palikti, kad atvėstų ant grotelių.

 

Kol bandelės vėsta, paruošti glaistą. Išplakti grietinėlės sūrį, vanilę, miltelinį cukrų ir klevų sirupą iki vientisos masės. Dar šiltas bandeles aptepti šiuo glaistu ir ant viršaus užberti kapotų pekaninių karijų.

 

9 porcijų

100 g apie 320 kcal

Ruošti: 3 val. 30 min.

 

Citrininės bandelės su pistacijomis

 
  • 160 ml pieno
  • 20 g cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 450 g kvietinių miltų duonai
  • 250 g sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • Citrina (žievelė ir sultys)
  • Aliejaus kepti
  • 185 g rudojo cukraus
  • 200 g pistacijų
  • 150 g miltelinio cukraus
 

Gaminimas

 

Pieną su cukrumi ant mažos ugnies pakaitinti, kol pienas taps drungnas. Tada nukelti nuo ugnies ir įmaišyti mieles. Palaukti 5 min., kol suputos. Sijotus miltus sumaišyti su druska, sudėti šaltą, supjaustytą sviestą ir ištrinti su miltais, kad gautųsi trupinių konsistencijos tešla. Tešlos viduryje padaryti duobutę ir įmušti lengvai paplaktus kiaušinius. Išminkyti tešlą. Tada supilti mielių mišinį. Minkyti tešlą dar 8 – 10 min., kol tešla taps minkšta. Tada tešlą įdėti į aliejumi pateptą dubenį, uždengti maistine plėvele arba virtuviniu rankšluosčiu ir palikti kilti šiltoje vietoje apie 1 val. arba, kol tešlos padvigubės.

 

Tarkuotą citrinos žievelę, 100 g cukraus ir 100 g pistacijų sudėti į elektrinį trintuvą ir sumalti. Tada sudėti likusius 50 g pistacijų ir susmulkinti, kad riešutų gabaliukai būtų šiek tiek didesni.

 

Išminkyti tešlą ir padalyti į dvi dalis. Abi dalis iškočioti į 23 x 36 cm stačiakampius. Ištirpinti sviestą ir aptepti abu tešlos lakštus. Tada tolygiai paskirstyti įdarą, suvynioti tešlą kaip vyniotinį ir supjaustyti į 12 gabalėlius (vienas tešlos lakštas – 6 bandelės).

 

Likusias pistacijas sukapoti, o sviestą išsukti su cukrumi.

 

Sviesto ir cukraus masę tolygiai paskirstyti kepimo indo apačioje. Sudėti bandeles pjautine puse į viršų. Uždengti maistine plėvele ir palikti kilti dar 30 min.

 

Orkaitę įkaitinti iki 180° ir kepti bandeles 40 min., kol įgaus auksinį atspalvį ir bus iškepusios. Tada atvėsinti.

 

Miltelinį cukrų sumaišyti su citrinos sultimis. Aptepti šiuo glaistu dar šiltas bandeles ir užberti ant viršaus kapotų pistacijų.

 

12 porcijų

100 g apie 420 kcal

Ruošti: 1 val. 30 min.

 

Sviestinės bandelės su šokoladu

 
  • 250 g juodojo šokolado
  • 75 ml pieno
  • 500 g kvietinių miltų duonai
  • Šaukštelis druskos
  • 7 g sausų mielių
  • 6 dideli kiaušiniai
  • 250 g sviesto
  • 75 g cukraus
  • 2 šaukštai pieno
 

Gaminimas

 

Miltus ir druską sumaišyti su mielėmis. Kiaušinius išplakti su pienu ir pamažu maišant tešlą supilti į miltų mišinį. Tada išminkyti tešlą. Sviestą išsukti su cukrumi, sudėti į tešlą ir vėl gerai išminkyti. Galiausiai sudėti sulaužyto šokolado gabaliukus ir išmaišyti. Uždengti tešlą maistine plėvele ir palikti kilti šiltoje vietoje (apie 2 val.), kol tešlos padvigubės. Tada tešlą vėl paminkyti, uždengti ir vėl palikti, kad kiltų 4 val. Keksiukų formeles patepti aliejumi. Iškilusią tešlą greitai išminkyti ir sudėti tešlą į keksiukų formeles. Vėl uždengti ir palikti kilti apie valandą, kol tešlos padvigubės.

 

Orkaitę įkaitinti iki 200° ir kepti 18 – 20 min., kol iškils ir įgaus auksinį ar rusvą atspalvį. Leisti atvėsti orkaitėje, tada išimti iš orkaitės ir palikti, kad atvėstų ant grotelių.

 

12 porcijų

100 g apie 313 kcal

Ruošti: 7 val. 45 min. 

Spausdinti