Kalakutienos patiekalai daugeliui tikriausiai primena šventes, bet ši liesa ir naudinga mėsa taip pat gana dažnai vartojama ir kasdien. Mėsa yra vertingas baltymų ir kitų maistinių medžiagų šaltinis. Tačiau kalbant apie sveiką mitybą, svarbiausia pasirinkti tinkamą mėsos rūšį bei porcijų dydį. Mitybos specialistai rekomenduoja per dieną suvalgyti vieną mėsos porciją (65 – 100 g virtos mėsos).

 

"kalakutiena"

Kalakutieną prekybos vietos galima įsigyti įvairiomis formomis: kaip visą paukštį, atskiras dalis, taip pat maltą. Naminiai kalakutai kilę iš laukinių kalakutų, gyvenančių Šiaurės ir Centrinėje Amerikoje. Juos į Europą XVI amžiuje pirmą kartą atgabeno K. Kolumbas. Per Padėkos dieną Amerikoje, paskutinį lapkričio ketvirtadienį (2015 metų lapkričio 26 dieną), kalakutas tradiciškai patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas. Kalakuto patiekalai taip pat dažnai patiekiami per didžiąsias žiemos šventes – šv. Kalėdas ir Naujuosius Metus.

 

Kuo naudinga sveikatai kalakutiena:

 

  • Baltymai. Vidutiniškai moterys turėtų suvalgyti 46 g baltymų, o vyrai – 56 g per dieną. Baltymų yra visų rūšių mėsoje, tačiau kalakutiena yra geresnis pasirinkimas, nes joje yra mažiau riebalų ir kalorijų. Baltymai yra pagrindinė ląstelių ir audinių statybinė medžiaga, suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą, padeda išvengti dažno užkandžiavimo ir sumažina insulto riziką. Kita vertus, per daug baltymų vartoti taip pat nesveika.

 

  • Selenas. Vienoje kalakutienos porcijoje yra apie 24 mg seleno – tai beveik pusė suaugusiesiems rekomenduojamos dienos normos. Selenas reikalingas skydliaukės hormonų sintezei. Mineralas yra stiprus antioksidantas, svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai ir gerinantis reprodukcines savybes.

 

  • Fosforas. Vienoje kalakutienos porcijoje yra apie 196 mg fosforo. Mineralas svarbus sveikiems kaulams ir dantims. Nuo jo priklauso, kaip organizmas pasigamina baltymus ir pasisavina angliavandenius bei riebalus. Suaugusiesiems paprastai rekomenduojama suvartoti 700 mg fosforo per dieną.

 

  • B grupės vitaminai, įskaitant niaciną, B6 ir šiek tiek riboflavino. Niacinas gerina virškinimą ir padeda suvartojamą maistą paversti energija. B6 vitaminas svarbus vaisiaus smegenų vystymuisi per nėštumą, imuninei sistemai bei medžiagų apykaitai. Riboflavinas padeda maistą paversti į energiją ir yra svarbus raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi.

 

  • Triptofanas. Tai aminorūgštis, kuri ramina, atpalaiduoja ir padeda greičiau užmigti. Be to, jis gerina nuotaika ir padeda pasijusti laimingesniems. Aminorūgščių organizmas pats nepasigamina, o tai reiškia, kad jų turi gauti su maistu, pavyzdžiui, iš kalakutienos arba sūrio. Triptofanas padeda organizmui pagaminti niaciną ir serotoniną – smegenyse išsiskiriantį hormoną, nuo kurio priklauso gera nuotaika.

Kalakutienos vyniotinis su morkomis ir sūriu

 

  • 600 – 800 g kalakutienos nugarinės
  • 150 g parmezano
  • 2 morkos
  • 100 g krapų
  • Citrina
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kalakutieną pabarstyti druska, pipirais, apšlakstyti citrinos sultimis ir pamušti. Sūrį ir morkas sutarkuoti atskirai. Ant mėsos dėtis truputėlį sūrio, truputėlį morkų, po to vėl sūrio ir krapų. Mėsą susukti kaip vyniotinį ir palikti šiek tiek pastovėti. Apkepti keptuvėje iš abiejų pusių po 3 minutes, kol gražiai apkrus. Paskui kepti, uždengus su folija, orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, kol visiškai iškeps. Vyniotinį supjaustyti riekelėmis.

 

 6 – 8 žmonėms

100 g apie 250 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Kalakutienos krūtinėlė su abrikosais grybų ir svogūnų padaže

 

  • 4 kalakutienos krūtinėlės
  • 3 kiaušiniai
  • 400 g pievagrybių
  • 6 abrikosai
  • 150 ml sauso baltojo vyno
  • 50 g krapų
  • 50 g kalendros
  • 1 – 2 šaukštai ryžių miltų
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Svogūnus supjaustyti ir pakepinti keptuvėje su aliejumi. Sudėti supjaustytus grybus ir patroškinti 10 – 15 minučių, uždengus dangčiu. Filė perpjauti per pusę, bet ne iki galo. Pabarstyti druska, pipirais ir pamušti. Jei yra, išimti kauliukus iš abrikosų, supjaustyti ir sudėti ant krūtinėlės filė. Kalakutieną susukti, apvolioti miltuose ir palikti šiek tiek, kad pastovėtų. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinti, kad gražiai apskrustų. Sudėti grybus, svogūnus, supilti vyną, suberti smulkintus krapus ir kalendras ir patroškinti dar 15 – 20 minučių.

 

4 – 5 žmonėms

100 g apie 148 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti