Įrodyta, kad reguliariai vartojant baltą žuvį sumažėja kraujo spaudimas, „blogojo“ cholesterolio kiekis kraujyje, pavyksta greičiau numesti papildomus kilogramus.

 

"balta žuvis"

Ilgą laiką žinoma, kad žuvis naudinga dėl omega 3 riebiųjų rūgščių. Todėl daugelis kiek nustebo, kai 2012 metų birželį pristatytas mokslinis tyrimas, kuris atskleidė, kokį poveikį žmonių sveikatai daro baltos žuvies (jūrinės lydekos, menkės, saidos ir kt.) vartojimas.

 

Tyrime dalyvavo 13 Ispanijos valstybinių ligoninių. Ligoniai, turintys didelę širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir kenčiantys nuo metabolinio sindromo, buvo maitinami šaldytomis jūrinėmis lydekomis.

 

257 pacientai, kuriems diagnozuotas metabolinis sindromas, specialios dietos laikėsi 16 savaičių. Dietą sudarė 2 etapai: per pirmąjį (8 savaites) ligoniai nevalgė jokių jūros gėrybių, per antrąjį (likusias 8 savaitės) kasdien suvalgydavo po 100 g jūrinės lydekos arba atvirkščiai. Viso tyrimo metu buvo dažnai matuojamas pacientų svoris, liemens apimtis, kūno masės indeksas, kraujo spaudimas. Kiekvieno etapo pabaigoje buvo atliekama kraujo analizė, lipidų, glikemijos ir omega 3 DHA lygis kraujo plazmoje.

 

Rezultatai parodė, kad dažnas jūrinių lydekų vartojimas pagerina kraujo spaudimą, sumažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir padeda mažinti svorį. Tyrimas taip pat parodė, kad dažnas baltos žuvies vartojimas sumažina arterinio kraujo spaudimo (diastolinio) slėgų. Prieita prie išvados, kad jūrinė lydeka yra natūralus, pakankamas ir veiksmingas omega 3 riebalų rūgščių šaltinis. Anksčiau buvo manoma, kad tokiomis savybėmis pasižymi tik raudona žuvis, pavyzdžiui, lašiša, tačiau, pasirodo, tai ne visai tiesa.

 

Daugiau apie baltos žuvies naudą galite pasiskaityti PASPAUDĘ ČIA.

 

Balta žuvis baltame padaže

 
  • 700 g jūrinių lydekų arba kitų baltų žuvų
  • 100 g kietojo sūrio
  • 2 pomidorai
  • Citrinos sultys ir žievelė
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, džiovintų paprikų, kalendrų pagal skonį

Padažui:

  • 3 kiaušinių tryniai
  • 200 g grietinės
  • 2 šaukštai sviesto
  • 2 šaukšteliai miltų
  • Šaukštas garstyčių
 

Gaminimas

 

Žuvis nuvalyti, pašalinti kaulus ir vidaus organus. Žuvies filė supjaustyti nedideliais gabalėliais, apšlakstyti citrinų sultimis, pabarstyti prieskoniais bei maltomis citrinų žievelėmis. Palikti marinuotis 30 – 40 minučių. Pomidorus supjaustyti griežinėliais. Paruošti padažą. Kiaušinius išsukti su grietine, sviestu ir druska. Padažą kaitinti, kol sutirštės. Po to įpilti šaukštelį citrinų sulčių ir įdėti garstyčių. Viską išplakti iki vienalytės masės. Dėti žuvį, užberti tarkuotą sūrį, sudėti pomidorų griežinėlius ir užpilti padažu. Viršų papuošti likusiais pomidorais. Kepti įkaitintoje iki 250 laipsnių orkaitėje 5 minutes, po to sumažinti iki 180 laipsnių ir kepti dar 10 minučių. Patiekti su virtais ryžiais, bulvėmis arba makaronais.

 

4 – 5 žmonėms

100 g apie 150 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

   

Šiltos baltos žuvies salotos su apelsinais

 
  • 400 g jūrinės lydekos arba kitos baltos žuvies filė
  • 2 apelsinai
  • Pusės citrinos sultys
  • 1 – 2 svogūnai
  • 100 g  ryžių
  • Šaukštas augalinio aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, raudonėlių pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Žuvis nuvalyti, pašalinti kaulus ir vidaus organus. Žuvies filė supjaustyti, apšlakstyti citrinų sultimis. Ryžius nuplauti ir išvirti. Likus 10 minučių iki tol, kol išvirs ryžiai, sudėti žuvies filė ir virti, kol žuvis suminkštės. Paskaninti druska. Kai išvirs ir šiek tiek atvės, nulupti odą ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Apelsinus nulupti ir supjaustyti. Svogūnus nulupti ir supjaustyti pusžiedžiais. Visas sudedamąsias dalis sumaišyti, paskaninti prieskoniais. Papuošti likusiomis apelsinų skiltelėmis ir šviežiomis petražolėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 109 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti