Eidami pirkti žuvies, daugelis renkasi rausvos spalvos filė, nes mano, kad tokia žuvis yra sveikesnė ir sotesnė. Kiti žuvį renkasi pagal skonį: vieniems skanesnė vienos rūšies žuvis, kitiems kitos. Žiniasklaidoje pilna informacijos apie rausvos spalvos žuvį (pavyzdžiui, lašišą), o balta žuvis dažnai nepelnytai užmirštama. Kodėl ją verta rinktis?

 

balta zuvis

Balta žuvis yra labai nekaloringa. Norintys numesti svorio arba išlaikyti dailias kūno linijas mėsą neretai pakeičia žuvimi, kuri yra mažiau kaloringa. Ypač mažai kalorijų turi balta žuvis. Pavyzdžiui, baltasis ešerys beveik iš viso neturi riebalų ir yra pati liesiausia pasaulyje žinoma žuvis. Kitos populiarios žuvys (lydekos, plekšnės) taip pat turi labai mažai riebalų. Dėl mažo kaloringumo baltos žuvys rekomenduojamos vartoti ne tik tiems, kuriems rūpi figūra, bet ir sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, vėžiu.

 

Balta žuvis turtinga B grupės vitaminų. Įdomu tai, kad šviesiose žuvyse yra daugiau B grupės vitaminų negu tamsiose. Apie B grupės vitaminų naudą žmogaus organizmui kalbama iš tiesų nemažai. Jie greitina medžiagų apykaitą, todėl padeda palaikyti normalų svorį. B grupės vitaminai taip pat labai naudingi odai, plaukams, visoms organizmo ląstelėms ir stipriai imuninei sistemai. Kai imuninė sistema stipri, jokie virusai, bakterijos ir ligos nėra baisios.

 

Baltoje žuvyje apstu seleno. Sveikatos specialistų nuomone, selenas dar labiau sustiprina B grupės vitaminų, esančių baltose žuvyse, poveikį. Selenas naudingas odai, plaukams ir viso organizmo ląstelėms. Selenas reikalingas ir normaliai skydliaukės funkcijai palaikyti.

 

Balta žuvis – puikus jodo šaltinis. Lietuva yra jodo trūkumo zonoje, todėl jos gyventojai turėtų vartoti daugiau produktų, ypač jūros gėrybių, kuriose yra šio mikroelemento. Jodas reikalingas normaliai skydliaukės funkcijai palaikyti. Skydliaukės funkcija labai svarbi tam, kad normaliai vystytųsi vaisius motinos įsčiose, sveikai nervų sistemai. Skydliaukės sutrikimai – dažna depresijos priežastis.

 

Baltoje žuvyje labai daug baltymų. Sveikam organizmui ir ląstelių augimui būtini baltymai. Tačiau vieni baltymai yra sveikesni negu kiti. Vienas geriausių sveikų baltymų šaltinis – mažo kaloringumo, maistingomis medžiagomis turtinga balta žuvis. Ar dar reikia įrodymų, kodėl ant stalo turėtų atsidurti virtos, keptos, troškintos baltos žuvies patiekalai?

 

Skrudinta jūrų lydekos filė su pomidorų ir gražgarsčių salotomis

 

  • 500 g jūrų lydekos
  • Šaukštas sviesto
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos ir maltų pipirų pagal skonį

Salotoms:

  • 4 vyšniniai pomidorai
  • 150 g sėjamųjų gražgarsčių
  • 50 g bazilikų lapų
  • 15 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Aliejų ir sviestą įkaitinti keptuvėje, kol pradės putoti. Sudėti žuvies filė ir kepti iš abiejų pusių po 2 – 4 minutes, kol gražiai apskrus. Paskaninti druska ir pipirais. Keptą žuvį padėti ant popierinio rankšluosčio, kad nubėgtų riebalai. Pjaustytus pomidorus, gražgarstes, bazilikus apšlakstyti aliejumi, pabarstyti prieskoniais. Į lėkštę įdėti salotų, o ant viršaus keptą aliejuje baltos žuvies filė.

 

100 g apie 167 kcal

Paruošimo laikas: 25 min

3 – 4 porcijos

Spausdinti