Kokia šeimininkė(-as) rudenį nekepa pyragų? Galų gale, tai ne tik priežastis susiburti prie stalo su visa šeima, bet ir puikus savaitgalio užkandžių ar lengvų vakarienių pasirinkimas. O, jei pasirodys skanu ir net gražu, tada sėkmė garantuota! Derliaus sezono metu siūlome išbandyti pyragų, pripildytų populiariausiomis rudens daržovėmis – moliūgais, cukinijomis, baklažanais, paprikomis. Tik nepamirškite iškepę pakviesti namiškius ar toliau gyvenančius šeimos narius atvykti prie stalo!

 

pyragas

Pyragas su cukinijomis, saldžiosiomis paprikomis ir riešutais

 

Tešlai:

  • 100 g maltų riešutų
  • 180 g sviesto
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 300 g svogūnų
  • 2 raudonos paprikos
  • 4 cukinijos
  • Šaukštas aliejaus
  • 5 kiaušiniai
  • 100 ml pieno
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Iš maltų riešutų, minkšto sviesto ir žiupsnelio druskos išminkyti tešlą. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą 30 min. Cukinijas, jei reikia nulupti ir supjaustyti griežinėliais. Paprikas perpjauti pusiau, išimti sėklas ir supjaustyti minkštimą kubeliais. Supjaustyti svogūną ir patroškinti aliejuje 10 min. Suberti paprikas ir troškinti dar 5 min. Kepti cukinijas be aliejaus, pagardinti prieskoniais. Tešlą iškočioti ir padėti į riebalais pateptą kepimo indą. Suformuoti tešlos kraštelius. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, 10 min. Kiaušinius sumaišyti su pienu ir trečdalį šios masės užpilti ant tešlos, sudėti daržoves ir vėl užpilti likusia kiaušinių mase. Kepti toliau 25 – 30 min.

 

6 porcijų

100 g apie 128 kcal

Ruošti: 1 val. 20 min.

 

Sluoksniuotas moliūgų pyragas su brinza

 

  • 1 kg moliūgų
  • 200 g brinzos
  • 4 pomidorai
  • 50 g sviesto
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Kitų prieskonių pagal skonį
  • 25 g petražolių

 

Gaminimas

 

Moliūgą nuplauti, nusausinti, padalyti į 4 dalis, išimti sėklas ir išvirti pasūdytame vandenyje. Nupjauti žievę ir supjaustyi minkštimą kubeliais. Susmulkinti sūrį. Nuplauti pomidorus ir supjaustyti griežinėliais. Susmulkinti žalumynus. Ištirpinti sviestą. Moliūgų gababalėlius sudėti sluoksniuojant į riebalais pateptą kepimo indą. Kiekvieną moliūgų sluoksnį pabarstyti trupinta brinza. Ant viršaus uždėti pomidorų, papuošti smulkintomis žolelėmis ir užpilti tirpintu sviestu. Pagardinti druska, pipirais, kitais prieskoniais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, 25 – 30 min. Pateikti papuoštą žalumynais.

 

6 porcijų

100 g apie 213 kcal

Ruošti: 1 val.

 

Pyragas su baklažanais

 

Tešlai:

  • 450 g miltų
  • Kiaušinis
  • 250 g margarino
  • 240 ml pieno
  • 4 šaukštai aliejaus
  • Druskos pagal skonį
  • Aliejaus kepti

Įdarui:

  • 2 kg baklažanų
  • 4 svogūnai
  • 4 kiaušiniai
  • 250 g kietojo sūrio
  • 25 g žalumynų
  • Druskos, kmynų, česnakų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Iš miltų, pieno, aliejaus ir druskos išminkyti tešlą. Atšaldyti šaldytuve 15 min. Šaltą margariną supjaustyi kubeliais. Iškočioti tešlą, paskleisti margariną. Suvynioti tešlą ir vėl palaikyti šaldytuve 15 min.

 

Paruošti įdarą. Nulupti baklažanus, supjaustyti minkštimą kubeliais, pasūdyti, uždengti ir palikti 40 min. Nulupti, supjaustyti ir pakepinti svogūnus. Nusunkti skystį nuo baklažanų, sumaišyti su keptais svogūnais ir troškinti ant mažos ugnies, kol suminkštės. Pasūdyti, įdėti  prieskonių, tarkuoto sūrio, smulkintų žalumynų ir gerai išmaišyti. Maišant po vieną sudėti kiaušinių trynius, paskutinius supilti baltymus.

 

Tešlą padalyti į 2 dalis. Plonai iškočioti. Padėti vieną tešlos lakštą ant riebalais patepto kepimo indo, sudėti įdarą ir užkloti kitu tešlos lakštu. Aptepti kiaušiniu. Kepti  įkaitintoje iki 180 ℃, 40 min.

 

6 porcijų

100 g apie 199 kcal

Ruošti: 2 val. 

 

Spausdinti