Adventas (lot. k. atėjimas) – tai keturių savaičių (sekmadienių) laikotarpis prieš šv. Kalėdas. Tai susikaupimo ir rimties metas, Jėzaus Kristaus atėjimo į šį pasaulį laukimas. Krikščionys šiuos 4 sekmadienius ir Advento savaites ruošiasi didžiosioms metų šventėms ir prisimena tikrąją šv. Kalėdų prasmę.

 

"advento agurkinė sriuba"

Pagal krikščionišką tradiciją prasidėjus Adventui pradedamos deginti žvakės. Paprastai jų būna keturios. Pirmoji uždegama pirmąjį Advento sekmadienį ir taip iki pat šv. Kalėdų. Advento žvakės neretai įkomponuojamos į eglišakių vainiką. Daugeliui įdomu, ką reiškia šios žvakės? Pirmoji simbolizuoja Izaiją ir kitus pranašus Biblijoje, kurie pranašavo Jėzaus atėjimą. Antroji – Bibliją. Trečioji – Mariją, Jėzaus motiną. Ketvirtoji – Joną Krikštytoją, Jėzaus pusbrolį, kuris skelbė Izraelio žmonėms Jėzaus mokymą. Penkta žvakė gali būti uždegama šv. Kalėdų išvakarėse Advento vainiko viduryje arba atskirai. Paskutinioji žvakė simbolizuoja Jėzų, pasaulio šviesą.

 

2015-aisiais nuo lapkričio 29 dienos prasidedantis Adventas – ne tik susikaupimo, bet ir apsivalymo laikas. Todėl šiuo laikotarpiu katalikams rekomenduojama laikytis pasninko. Nors dabar bažnyčia į pasninkavimą žiūri atlaidžiau, bet nuo seno priimta per Advento pasninką sumažinti suvartojamo maisto kiekį, beveik atsisakyti mėsos.

 

Kodėl žmonės pasninkaudavo? Pasirodo, pasninkas siekia pagonybės laikus, kai gamta būdavo suasmeninama, mistifikuojama. Iki šv. Kalėdų arba Saulės grįžtuvių gamta tapdavo baugi: dienos kasdien trumpėdavo, atšaldavo orai, į Žemę grįždavo vėlės, kurios galėdavo įsikūnyti į gyvūnus, todėl žmonės stengėsi nieko neskriausti, nežudyti gyvūnų, paukščių, saugoti medžius ir augalus. Dar prieš krikščionybę žmonės iki Saulės grįžtuvių bandydavo susitaikyti su gamta, dievybėmis, padėkoti už visas per metus suteiktas gėrybes ir t. t.

 

Pasninkas naudingas ir šiuolaikiniams žmonėms. Jis padeda sulėtinti tempą, atsigręžti į save ir į artimiausią aplinką, padeda pajausti tikrąją šv. Kalėdų laukimo dvasią. Ne itin griežtas senovinis Advento pasninkas naudingas ir sveikatai. Ne paslaptis, kad šiuolaikiniai žmonės ne visada valgo sveiką maistą: per daug mėsos, ypač riebios, saldumynų, riebalų ir angliavandenių ir per mažai skaidulų, vaisių ir daržovių. Tad galbūt kiekvienam iš mūsų vertėtų laikytis 3 dienų per savaitę pasninko, kaip mūsų protėviai, ypač griežtai – penktadienį.

 

Kreminė daržovių sriuba su agurkais

 

  • 4 agurkai
  • Avokadas
  • 100 g petražolių
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 360 ml daržovių sultinio
  • 120 ml lieso natūralaus jogurto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, aitriosios paprikos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti aliejaus ir pakepinti smulkintą česnaką su svogūnu, kol suminkštės. Supilti citrinų sultis ir dar pakaitinti minutę. Sudėti didžiąją dalį prieš tai nuluptų ir supjaustytų agurkų, užpilti sultiniu, paskaninti druska, pipirais, aitriąja paprika. Virti ant mažos ugnies, kol agurkai suminkštės, apie 6 – 8 minutes. Tada sudėti smulkintą avokado minkštimą bei petražoles ir viską sutrinti elektriniu trintuvu. Tada sumaišyti su jogurtu, likusiais smulkintais agurkais ir petražolėmis. Galima patiekti tiek šiltą, tiek šaltą su skrudintomis duonos riekelėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 173 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Kepta šviežia silkė majonezo padaže

 

  • 2 šviežios silkės
  • 4 svogūnai
  • 150 ml majonezo be priedų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 500 ml vandens
  • Petražolių puošti

 

Gaminimas

 

Žuvis nuvalyti, nuskusti žvynus, išimti vidaus organus, nupjauti galvą ir uodegą, ir ištrinti druska bei pipirais. Silkę sudėti į gilų kepimo indą, kartu su svogūnų žiedais ar pusžiedžiais. Užpilti majonezu, paskaninti pipirais. Atsargiai iš krašto supilti vandenį. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 35 – 40 minutes. Papuošti smulkintomis petražolėmis. Galima patiekti su virtomis bulvėmis.

 

2 – 4 žmonėms

100 g apie 97 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Avižinis pyragas su obuolių džemu

 

  • 600 ml obuolių džemo
  • 210 g miltų
  • 135 g avižinių dribsnių
  • 200 g cukraus
  • 200 g sviesto
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Avižinius dribsnius sumaišyti su miltais, cukrumi, druska ir cinamonu. Sviestą supjaustyti kubeliais ir sudėti prie miltų mišinio. Viską sutrinti pirštais, kad gautųsi tešlos trupiniai. Tada tešlą padalinti į didesnę ir mažesnę dalis. Didžiąją dalį iškloti į kepimo indą. Suformuoti kiek aukštesnius tešlos raštelius. Tolygiai paskirstyti obuolių džemą. Viršų pabarstyti likusiais tešlos trupiniais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 170 laipsnių, 45 – 50 minučių.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 358 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

Spausdinti