Šparaginių pupelių puota
2023-09-21 09:37Visame pasaulyje mėgstamos šparaginės pupelės virtuvėje įsigalėjo XIX a. Skanaujamos virtos, keptos, troškintos, yra marinuojamos ir net ruošiami gurmaniški desertai. Tai ne tik universalus, bet ir maistingas ingredientas. Išbandykite!
Garnyras su grybais
2 porcijos
100 g 273 kcal
Ruošti 20 min.
- 200 g šparaginių pupelių
- 150 g pievagrybių
- Aliejaus kepti
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis česnakų granulių
GAMINIMAS. Pupeles supjaustyti į kelias dalis, pievagrybius – riekelėmis. Kepti maišant apie 10 min. Pagardinti prieskoniais ir kepti dar 5 min. Rekomenduojama patiekti kaip garnyrą, bet gali būti ir atskiras lengvas patiekalas.
Keptos pupelės su kumpiu
2 porcijos
100 g 246 kcal
Ruošti 30 min.
- 250 g šparaginių pupelių
- 100 g šaltai rūkytos šoninės juostelių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis česnakų granulių
- 30 g sviesto
- 2 šaukštai aliejaus
- Šaukštas citrinų sulčių
GAMINIMAS. Pupelių galiukus nupjauti ir virti 3–5 min. sūdytame vandenyje. Kai truputį pravės, sugrupuoti po saujelę į ryšulėlius ir juos per vidurį tvirtai apsukti šoninės juostelėmis. Pagardinti prieskoniais.
Sviestą išlydyti, sumaišyti su aliejumi ir citrinų sultimis. Gautu mišiniu apšlakstyti pupelių ryšulėlius. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Šiltos salotos
2 porcijos
100 g 297 kcal
Ruošti 20 min.
- 100 g šparaginių pupelių
- 2 kietai virti kiaušiniai
- 2 nedideli pomidorai
- 200 g konservuotų tunų
- 80 g konservuotų juodųjų alyvuogių be kauliukų
- 30 ml balzaminio acto
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Pupeles virti 5 min. nesūdytame vandenyje, kad suminkštėtų.
Į lėkštę pirmiausia dėti pupeles, ant viršaus ketvirčiais pjaustytus kiaušinius, smulkintus pomidorus, tunų gabalėlius, alyvuoges. Pagardinti balzaminiu actu, prieskoniais. Patiekti šiltas.
Aštrus vegetariškas troškinys
4 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 30 min.
- 200 g šparaginių pupelių
- Saldžioji paprika
- Aitrioji paprika
- 2 šaukštai aliejaus
- 200 g tofu
- 30 g sviesto
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Ryšelis svogūnų laiškų
GAMINIMAS. Pupeles supjaustyti trumpais šiaudeliais. Saldžiąją papriką susmulkinti kąsnio dydžio gabalėliais, aitriąją – plonais pusžiedžiais. Viską troškinti gilioje keptuvėje apie 10 min., kartkartėmis pamaišant.
Tofu supjaustyti kubeliais ir atskirai kepti svieste kelias minutes, kol apskrus.
Sudėti į troškinį. Įspausti česnaką, pagardinti prieskoniais. Pamaišant troškinti uždengtoje keptuvėje apie 15 min. Suberti smulkintus svogūnų laiškus ir kepti dar 2 min.
Kreminė sriuba
4 porcijos
100 ml 223 kcal
Ruošti 30 min.
- 750 ml vištienos sultinio
- 150 g šparaginių pupelių
- 3 bulvės
- 150 ml riebios grietinėlės
- Šakelė šviežių petražolių
- 50 g tarkuoto parmezano
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Skrebučių gabalėlių patiekti
GAMINIMAS. Į verdantį sultinį sudėti gabalėliais supjaustytas pupeles ir bulves. Virti apie 20 min. Supilti grietinėlę, sudėti petražoles ir viską pertrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pagardinti prieskoniais, sūriu. Patiekti užbėrus skrebučių.
Autorius Jūratė Survilė