Naminė duona ir bandelės yra puikus sprendimas didelei šeimai. Naudojantis specialia duonkepe galima išsikepti bet kokios rūšies duonos, bandelių ar keksų su arba be įdaro. Pavyzdžiui, galima išsikepti kvapnios duonos su bulvėmis ir rozmarinais. Receptas nėra sudėtingas, tad tokią duoną gali išsikepti visi. Tačiau tam, kad duonos tešla būtų puri ir vientisa, labai svarbu naudoti bulvių košę, pertrintą per smulkų sietelį.

 

duona

O kuo naudinga mums duona?

 

Mitybos specialistų nuomonės apie duoną išsiskiria: vieni mano, kad duoną valgyti yra kenksminga, nes ją organizmas sunkiai įsisavina, o kiti tikina, kad duonoje yra daug sveikatai naudingų medžiagų.

 

Duona priskiriama prie didelio kaloringumo maisto produktų. 100 g duonos turi net 233 kcal, o įvairios bandelės ir pyragaičiai – dar daugiau.

 

Duonoje yra baltymų, angliavandenių (vidutiniškai 45 %, daugiausiai iš krakmolų), mineralų tokių kaip fosforas, siera, kalis, magnis, vitaminų (daugiausiai B grupės), taip pat maistinės ląstelienos. Ruginėje ir visadalių grūdų duonos gaminiuose yra daugiau maistinių medžiagų negu kvietinėje duonoje. Baltymų juodoje duonoje yra mažiau nei baltoje, bet joje yra visas aminorūgščių (metionino, lizino), angliavandenių ir mineralų rinkinys.

 

Nereikėtų vengti suvalgyti kelių riekelių duonos rytą. Saikingai valgant duona neskatins kilogramų augimo, net, jei duonos riekę aptepsite medumi ar džemu. Tačiau, jei pasirinksite visadalių grūdų duoną, jūsų žarnynas jums padėkos. Natūralus naminės ruginės duonos raugas daro teigiamą poveikį žarnyno mikroflorai. Nepaisant to, yra ligų, kai šviežią duoną valgyti yra draudžiama. Tokiu atveju tinka duona be mielių, pita arba duona, gaminama iš apynių mielių. Duona gali būti džiovinama – taip ji tampa dar sveikesnė. Modernios technologijos leidžia išsaugoti daugumą naudingų duonos savybių ir tuo pačiu sumažinti kalorijų kiekį džiovintoje duonoje. Džiovintoje duonoje yra visiškai išsaugomi B grupės baltymai ir maistinė ląsteliena.

 

Naminė duona su bulvėmis ir rozmarinais

 

  • 500 g kvietinių miltų
  • 18 g cukraus
  • 20 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 7,5 g druskos
  • 330 ml vandens
  • 4,2 g sausų mielių
  • 100 g bulvių košės, pertrintos per sietelį
  • Smulkintų rozmarinų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su druska ir cukrumi. Įpilti aliejaus ir vandens. Sudėti į duonkepę ir uždaryti dangtį. Pro specialiai tam skirtą skylutę dangtyje sudėti mieles. Tešlą uždengti ir nustatyti minkymo funkciją pagal nurodytas instrukcijas jūsų naudojamoje duonkepėje. Kai minkoma tešla padidės iki reikiamo kiekio, pasigirs garsinis signalas ir tada bus galima sudėti likusius ingredientus. Atidaryti dangtį ir sudėti pertrintą per sietelį bulvių košę ir smulkiai supjaustytus rozmarinus. Uždaryti ir paspausti mygtuką „Pradėti“. Kai duonkepė baigs kepti, pasigirs garsinis signalas. Tada iš karto iškepusią duoną reikia išimti iš duonkepės.

 

6 porcijų

100 g apie 242 kcal

Ruošti: 4 val.  

Spausdinti