Medicininės ir kitos naudingosios pipirmėčių savybės žinomos nuo seniausių laikų. Pipirmėtės ramina odos uždegimą, mažina niežulį ir nuovargį.

 

metos

Mėtose yra mentolio, kuris, kontakto su oda metu, sužadina šalčio receptorius ir sukelia vėsumos pojūtį. Įrodyta, kad mentolis turi nestiprų anestetinį poveikį. Mėtų ekstrakto dedama į kremus ir gelius pėdoms, dantų pastas, taip pat jis naudojamas kaip antiseptinė priemonė.

 

Mažina padidėjusį jautrumą ultravioletiniams spinduliams: 5 – 6 mėtų šakeles reikia užpilti 1,5 l verdančio vandens, palikti valandą, kad pritrauktų, kai atvės, nukošti. Po dušo ar vonios perlieti kūną šiuo nuoviru. Nesišluostyti – leisti skysčiui nudžiūti savaime.

 

Nuoviras riebiai odai: pusę stiklinės šviežių mėtų lapelių užpilti ir maltų džiovintų gysločių užpilti maždaug 500 ml vandens. Palikti, kad pritrauktų. Šiuo nuoviru odą valyti kiekvieną rytą ir vakarą.

 

Nuo pavargusių kojų: į naudojamą pėdų kremą įpilti 1 – 2 lašelius mėtų aliejaus. Taip pat galima pamirkyti kojas šilto vandens su mėtų nuoviru vonelėje.

 

Mėtos tradicinėje medicinoje naudojamos seniai kaip priemonė, slopinanti apetitą. Net šiuolaikiniai mitybos specialistai rekomenduoja išgerti mėtų arbatos, norint neutralizuoti alkio priepuolius, besilaikant dietos. Be to, mėtų nuoviras padeda nuo skrandžio ir virškinamojo trakto sutrikimų, mėtų vonelės mažina kojų nuovargį ir net palengvina nėščioms moterims toksikozės simptomus.

 

Grietinėlės sūris su mėtomis ir bazilikais

 

  • 350 g grietinėlės sūrio
  • 10 g bazilikų
  • 4 – 5 šakelės mėtų
  • 0,5 šaukštelio tarkuotų citrinų žievelių
  • Skiltelė česnako
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Mėtas ir bazilikus smulkiai supjaustyti ir sudėti į dubenį. Įdėti grietinėlės sūrio, tarkuotų citrinų žievelių, išspausto česnako ir druskos pagal skonį. Gerai išmaišyti ir palaikyti 30 min. šaldytuve. Patiekti su traškiais krekeriais arba bet kokia duona.

 

1 porcijų

100 g apie 342 kcal

Ruošti: 10 min.

 

Keptų cukinijų su mėtomis salotos

 

  • 2 nedidelės cukinijos
  • 150 g anakardžių riešutų
  • 10 g mėtų
  • 2 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Citrinos sulčių pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Cukinijas supjaustyti ir pakepinti alyvuogių aliejuje, kol iš abiejų pusių gražiai paruduos. Keptas cukinijas sudėti į lėkštes. Supjaustyti mėtas, susmulkinti česnaką. Sausoje keptuvėje paskrudinti anakardžius, sudėti mėtas ir sumaišyti. Nukelti nuo ugnies, įdėti česnako, vėl sumaišyti ir užberti ant cukinijų. Paskaninti salotas druska ir pipirais, apšlakstyti citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi.

 

4 porcijų

100 g apie 85 kcal

Ruošti: 35 min.

 

Mėtų, kivių ir jogurto glotnutis

 

  • 400 g jogurto
  • Kivis
  • 10 g mėtų
  • Šaukštelis medaus

 

Gaminimas

 

Mėtų lapelius sudėti į elektrinį trintuvą. Įdėti nuluptą ir supjaustytą kivį, viską susmulkinti. Tada įdėti jogurto medaus, viską išplakti ir supilti į stiklines.

 

2 porcijų

100 g apie 69 kcal

Ruošti: 10 min.

Spausdinti