Prancūzija daugeliui yra gastronomijos sinonimas. Ir ne be reikalo. Šioje šalyje maistu visada siekta sužadinti receptorius ir išlavinti skonį. Ko pasimokyti iš prancūzų, tegul kiekvienas pasirenka individualiai, tačiau paragauti jų kulinarinių šedevrų būtina visiems.

 

prancuziski (5)

Troškinta vištiena

 

100 g 210 kcal

4 porcijos

Ruošti 1,5 val.

 
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 4 nedidelių čiorisų
  • 4 vištos ketvirčiai
  • 5 čiobrelių šakelės
  • 2 skiltelės česnako
  • Laurų lapas
  • Svogūnas
  • Pomidoras
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 250 ml vištienos sultinio
  • 370 ml nealkoholinio baltojo vyno
  • 10 konservuotų paprikų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Žalumynų puošti
 

Įkaitinti šaukštą aliejaus. Čiorisus kepti ant vidutinės ugnies apie 8 min. Kai iškeps, išimti, atvėsinti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Atidėti. Įkaitinti likusį aliejų. Odelėmis žemyn sudėti vištienos ketvirčius. Į tarpus įkišti po čiobrelių šakelę, laurų lapą, trinto česnako. Pagardinti druska ir pipirais. Kepti ant stiprios ugnies apie 6 min. Nuimti nuo viryklės, perpilti į indą su pjaustytais čiorisais. Svogūną nulupti, susmulkinti ir kepti ant vidutinės ugnies apie 5 min. Suberti smulkintą pomidorą ir kepti apie 3 min. Įmaišyti pomidorų pastą, įpilti 120 ml sultinio ir išmaišyti. Kai skystis beveik išgaruos, sudėti vištienos ketvirčius ir dešreles. Nuimti nuo viryklės. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Kol kepa, likusį sultinį sumaišyti su nealkoholiniu vynu ir smulkintomis paprikomis. Kaitinti, kol užvirs. Sumažinti ugnį ir troškinti apie 10 min. Kai vištiena iškeps, aplieti paprikų troškiniu. Puošti žalumynais.

 

Beef steak with white sauce

Jautienos didkepsnis

 

100 g 190 kcal

4 porcijos

Ruošti 30 min.

 
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 440 g jautienos nugarinės
  • 370 ml jautienos sultinio
  • 2 šaukštai sviesto
  • 2 skiltelės česnako
  • 110 g pievagrybių
  • 60 ml vidutinio riebumo grietinėlės
  • Šaukštelis garstyčių
  • Šaukštelis Vusterio padažo
  • Šaukštelis aštraus padažo
  • Šaukštelis smulkintų petražolių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Jautieną supjaustyti ir įtrinti prieskoniais. Apkepti aliejuje ant stiprios ugnies apie 5 min. iš abiejų pusių. Nuimti nuo viryklės ir atidėti. Sultinį kaitinti ant stiprios ugnies apie 8 min. Nuimti ir atidėti. Česnaką nulupti, susmulkinti ir suberti į lydytą sviestą. Kepti apie 2 min. Suberti smulkintus pievagrybius, išmaišyti ir kepti apie 2 min. Supilti sultinį, grietinėlę, sudėti garstyčias, Vusterio ir aštrų padažus. Sumažinti ugnį, nuolat maišant kaitinti apie 4 min. Suberti petražoles, išmaišyti ir nuimti nuo viryklės. Aplieti padažu. Galima patiekti su skrudintomis bulvytėmis.

 

prancuziski (1)

Svogūnų sriuba

 

100 ml 90 kcal

4 porcijos

Ruošti 1,5 val.

 
  • 4 svogūnai
  • 120 g sviesto kepti
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 lauro lapai
  • 2 šviežios čiobrelių šakelės
  • 250 ml sauso raudonojo nealkoholinio vyno
  • 3 šaukštai miltų
  • 2 l jautienos sultinio
  • 4 prancūziško batono riekelės
  • 220 g griujerio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

Svogūnus nulupti, susmulkinti ir kepti ant vidutinės ugnies apie 7 min. Sudėti trintą česnaką, lauro lapus, čiobrelius. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Kepti apie 15 min. Supilti nealkoholinį vyną, uždengus troškinti apie 5 min., kol vynas išgaruos. Išimti lauro lapus ir čiobrelius. Suberti miltus ir išmaišyti. Kepti ant silpnos ugnies apie 10 min. Viską perdėti į puodą. Supilti sultinį, užvirinti ir virti apie 10 min. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Batono riekeles sudėti į kepimo indą, apibarstyti tarkuotu sūriu. Pakepti apie 5 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Į sriubą įdėti po riekelę kepto batono. Puošti petražolėmis.

 

Close up. French cuisine. Traditional niçoise (nicoise) salad in a white plate on a polka dot napkin. White background.

Nicos salotos

 

100 g 250 kcal

4 porcijos

Ruošti 3 val.

 

Padažui ir marinatui:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 3 šaukštai raudonojo vyno acto
  • 2 šaukštai smulkintų petražolių
  • 2 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Salotoms:

  • 450 g tunų filė
  • 8 nedidelės bulvės
  • 4 kiaušiniai
  • 4 pomidorai
  • 110 g šparaginių pupelių
  • Žalia saldžioji paprika
  • Raudonasis svogūnas
  • 300 g mėgstamų salotų
  • 6 ančiuvių filė
  • 100 g konservuotų alyvuogių
 

Aliejų sumaišyti su actu, petražolėmis, luptu česnaku ir prieskoniais. Sutrinti iki vientisos masės.

 

Žuvį supjaustyti nedideliais gabalėliaisir užpilti gautu marinatu. Palikti šaldytuve 2 val. marinuotis. Apkepti ant vidutinės ugnies apie 5 min. iš abiejų pusių. Nuimti nuo viryklės ir leisti atvėsti. Kai žuvis atvės, šakute suplėšyti į smulkesnius gabalėlius. Atidėti. Bulves nuskusti, susmulkinti ir virti 10–15 min. sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Kiaušinius išvirti kietai. Kai išvirs, nulupti ir supjaustyti ketvirčiais. Susmulkinti pomidorus, pupeles, išvalytą papriką ir luptą svogūną. Salotas sumaišyti su smulkintais ingredientais, tunais, ančiuviais, alyvuogėmis. Aplieti šlakeliu marinato.

 

prancuziski (6)

Porų pyragas

 

100 g 260 kcal

4 porcijos

Ruošti 2 val.

 

Pagrindui:

  • 250 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 100 g grietinės
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 3 nedideli porai
  • 2 šaukšteliai sviesto
  • 250 ml vidutinio riebumo grietinėlės
  • 110 g griujerio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Miltus persijoti, pasūdyti. Sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir pirštais ištrinti tešlą. Sudėti grietinę ir gerai išminkyti. 30 min. palaikyti šaldytuve. Kai tešla atvės, iškloti ja kepimo indo dugną. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Palikti atvėsti.

 

Porus susmulkinti ir sumaišyti su lydytu sviestu. Kepti ant vidutinės ugnies apie 10 min. Pagardinti prieskoniais. Supilti grietinėlę, suberti tarkuotą griujerį ir maišant kaitinti, kol sūris išsilydys. Masę užpilti ant iškepto pyrago pagrindo. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Puošti šviežiais porais.

 

Ratatouille baked in the oven.

Keptas daržovių troškinys

 

100 g 120 kcal

4 porcijos

Ruošti 1 val.

 
  • Cukinija
  • 2 saldžiosios paprikos
  • Batatas
  • 3 bulvės
  • Raudonasis svogūnas
  • Šaukštas čiobrelio
  • 2 šaukštai rozmarino
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai balzaminio acto
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Daržoves stambiai supjaustyti ir sumaišyti. Čiobrelius sumaišyti su rozmarinu, aliejumi, actu ir prieskoniais. Gauta mase aplieti daržoves ir gerai išmaišyti. Sudėti į kepimo indą. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Kas 10 min. daržoves pamaišyti. Puikiai tinka vietoj garnyro.

 

Pink salmon rillette. Pate of smoked fish in white plate

Lašišų užtepėlė

 

100 g 300 kcal

4 porcijos

Ruošti 30 min.

 
  • 4 šaukštai smulkintų laiškinių svogūnų
  • Citrina
  • 100 ml nealkoholinio baltojo vyno
  • 100 ml vandens
  • 230 g lašišos filė
  • 2 šaukštai sviesto
  • Skiltelė česnako
  • 110 g rūkytos lašišos
  • 3 šaukštai majonezo
  • 2 šaukšteliai garstyčių
  • Šaukštelis kaparėlių
  • Šaukštelis medaus
  • Šaukštas smulkintų krapų
  • Druskos pagal skonį
 

Svogūnus kepti ant silpnos ugnies. Supilti nealkoholinį vyną, vandenį, pasūdyti. Kaitinti, kol užvirs. Sudėti smulkintą lašišą. Virti apie 1 min. Nuimti nuo viryklės ir uždengus palikti apie 10 min. Išgriebti lašišą ir palikti visiškai atvėsti. Kambario temperatūros sviestą išsukti, sumaišyti su tarkuota citrinos žievele, iš pusės citrinos spaustomis sultimis, smulkintu česnaku. Pasūdyti ir išmaišyti. Sudėti smulkintą rūkytą lašišą. Atidėti. Majonezą sumaišyti su garstyčiomis, kaparėliais, medumi, iš likusios citrinos spaustomis sultimis. Sudėti rūkytos lašišos mišinį, suberti smulkintus krapus ir labai gerai išmaišyti. Keptą lašišą suplėšyti didesniais gabalėliais ir atsargiai įmaišyti į bendrą masę. Tinka prie prancūziško batono.

 

prancuziski (3)

Pyragaičiai su svogūnais

 

100 g 350 kcal

4 porcijos

Ruošti 1 val.

 
  • 2 svogūnai
  • 2 obuoliai
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 200 g kamambero
  • 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
  • 50 g riebios grietinės
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Svogūnus nulupti, supjaustyti griežinėliais ir suskaidyti žiedais. Obuolius nulupti, pašalinti sėklalizdžius ir susmulkinti. Svogūnus kepti aliejuje ant vidutinės ugnies apie 12 min., kol taps auksinės spalvos. Suberti obuolius, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Kepti apie 2 min. Atidėti. Kamamberą supjaustyti plonomis riekelėmis. Tešlą iškočioti, supjaustyti norimo dydžio ir formos gabalėliais, sudėti į kepimo indą. Tešlą aptepti grietine. Ant kiekvieno gabalėlio dėti svogūnų ir obuolių masės, 1–2 riekeles sūrio. Pagardinti prieskoniais. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.

   
Spausdinti