Nėra vieningos nuomonės, kas yra vegetaras. Vieni mano, kad vegetarai gali valgyti kiaušinius, kiti – kad ne. Kai kurie žmonės net galvoja, kad nedaug paukštienos taip pat gali įeiti į vegetarinę dietą. Vegetarinės mitybos pagrindą sudaro augalinės kilmės maistas, tačiau vegetarų tipų yra ne vienas, pavyzdžiui pusiau (semi) vegetarai arba veganai.

 

"salotos"

Kai kurie žmonės mano, kad vegetarai valgo tik daržoves. Iš tikrųjų jie gali rinktis iš daugybės maisto produktų, įskaitant grūdus, vaisius, daržoves, pieno produktus, lęšius, pupas, žirnius, riešutus ir sojų varškę. Tikrieji vegetarai nevalgo jokios mėsos (nei vištienos, nei kalakutienos, nei kiaulienos, nei jautienos). Jie atsisako ir jūros gėrybių bei žuvų. Veganai minta tik augaliniu maistu. Ovo – lakto vegetarai be augalinio maisto dar gali valgyti pieno produktus ir kiaušinius, laktovegetarai valgo augalinį maistą, pieno produktus ir sūrį. Vegetarai, kurie valgo žuvį, vadinami peskovegetarais. „Pesco“ išvertus iš lotynų kalbos reiškia „žuvis“. Peskovegetarai yra pusiau arba semivegetarai ir jie gali valgyti ne tik žuvį, bet ir jūrų gėrybes, pavyzdžiui, krevetes ar šukutes, tačiau negali valgyti jokio sausumoje užauginto gyvūno mėsos (pavyzdžiui, vištienos ar jautienos).

 

Žmonės tampa vegetarais dėl skirtingų priežasčių. Vieni jais nusprendžia tapti dėl meilės gyvūnams. Kiti dėl naudos savo sveikatai. Įdomu, kad žmonės, kurie tampa vegetarais dėl sveikatos priežasčių, dažniausiai neatsisako žuvies.

 

Mokslininkai mano, kad sveikiausias vegetarinės mitybos tipas yra peskovegetarizmas, nes jį sudaro augalinės kilmės maistas ir žuvis. Žuvyse gausu vertingų baltymų ir B grupės vitaminų. Šių svarbių maistinių medžiagų kitų tipų vegetarams gauti kur kas sunkiau. Kai kuriose žuvyse, pavyzdžiui, lašišoje ir skumbrėje gausu sveikų, nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios reikalingos palaikyti normalioms kūno funkcijoms.

 

Semivegetarams turėtų patikti šios salotos.

 

Klasikinės itališkos ryžių salotos su tunu ir daržovėmis

 
  • 400 g ryžių
  • 400 g tuno savo sultyse
  • 200 g šaldytų žaliųjų žirnelių
  • 2 raudonos paprikos
  • 3 pomidorai
  • 5 laiškiniai svogūnai
  • 50 g petražolių
  • Alyvuogių pagal skonį
  • 4 šaukštai majonezo
  • Citrinos sulčių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
 

Gaminimas

 

Ryžius išvirti ir suberti į dubenį. Sudėti susmulkintą tuną, suberti žirnelius, smulkiai supjaustytas paprikas, pomidorus, laiškinius svogūnus, petražoles, alyvuogių puseles. Sumaišyti su majonezu, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.

 

8 žmonėms

100 g apie 131 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti