Vėlyvieji pusryčiai terasoje
2025-07-15 07:55Kai vėlyvą rytą veidą glosto šilti saulės spinduliai, puikus metas pusryčiams terasoje. Žydinčios gėlės, lengvas vasariškas vėjelis ir kvapni kava kuria mažą ritualą – sustoti ir pasimėgauti akimirka prieš dienos darbų sūkurį.
Sumuštiniai su avokadu ir tunu
4 porcijos
100 g 180 kcal
Ruošti 15 min.
- 2 didriestainiai
- Prinokęs avokadas
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 120 g aliejuje konservuotų tunų
- 2 kietai virti kiaušiniai
- Šviežių bazilikų puošti
GAMINIMAS. Didriestainius perpjauti pusiau horizontaliai ir lengvai apskrudinti.
Avokado minkštimą sutrinti šakute, sumaišyti su citrinos sultimis, druska ir pipirais. Gautą kremą tolygiai paskirstyti ant skrudintų didriestainių puselių. Ant viršaus dėti po šaukštą nusausintų tunų.
Kiaušinius supjaustyti skiltelėmis ir po kelias uždėti ant kiekvieno sumuštinio. Papuošti bazilikais.
Omleto keksiukai
6 porcijos
100 g 150 kcal
Ruošti 25 min.
- 6 kiaušiniai
- 50 ml pieno
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė mažos cukinijos
- 40 g tarkuoto čederio
- Aliejaus keksiukų formelėms patepti
- Svogūnų laiškų puošti
GAMINIMAS. Kiaušinius išplakti su pienu, pagardinti druska, pipirais.
Cukiniją stambiai sutarkuoti ir kartu su sūriu įmaišyti į kiaušinių plakinį. Mišinį supilti į aliejumi išteptas keksiukų formeles. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti šiltus, papuoštus smulkintais svogūnų laiškais.
Amerikietiškų blynelių takai
4 porcijos
100 g 220 kcal
Ruošti 30 min.
BLYNELIAMS:
- Kiaušinis
- 150 ml pieno
- Šaukštas cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 120 g kvietinių miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Šaukštas ištirpinto sviesto + kepti
ĮDARUI:
- 200 ml riebios plakamosios grietinėlės
- Šaukštas miltelinio cukraus
- Šaukštelis citrinos sulčių
- 100 g šviežių arba šaldytų mėgstamų uogų (braškių, mėlynių, aviečių ar kt.)
GAMINIMAS. Pasiruošti blyneliams tešlą. Kiaušinį išplakti su pienu, vaniliniu ir paprastu cukrumi. Įmaišyti miltus, kepimo miltelius, druską ir ištirpintą sviestą. Plakti, kol masė taps vientisa ir šiek tiek tirštesnė nei lietinių tešla. Kepti blynelius įkaitintame svieste iš abiejų pusių, kol taps auksiniai. Palikti atvėsti.
Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi ir citrinos sultimis. Atvėsusius blynelius sulenkti pusiau, į vidų dėti plaktos grietinėlės ir viršų papuošti šviežiomis uogomis.
Omleto suktinukai su žalumynais
4 porcijos
100 g 164 kcal
Ruošti 20 min.
OMLETUI:
- 4 kiaušiniai
- 2 šaukštai pieno
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
ĮDARUI:
- 100 g tarkuoto fermentinio sūrio
- 2 šaukštai smulkintų krapų
- 2 šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
- Šaukštas smulkintų petražolių
GAMINIMAS. Kiaušinius išplakti su pienu, druska ir pipirais. Iškepti plonus omletus šlakelyje aliejaus – iš šio kiekio turėtų išeiti 2–3 blynelio storio omletai. Leisti jiems šiek tiek atvėsti.
Ant kiekvieno omleto paskirstyti sūrį ir žalumynus. Susukti suktinukus ir trumpai pašildyti keptuvėje, kad sūris šiek tiek išsilydytų. Supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais.
Velsietiški skrebučiai
4 porcijos
100 g 240 kcal
Ruošti 20 min.
- 4 riekės baltos duonos
- Šaukštas sviesto
- Šaukštas miltų
- 100 ml pieno
- 100 g tarkuoto čederio
- Šaukštelis garstyčių
- Šaukštelis Vorčesterio padažo
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Kiaušinio trynys
- Šviežių čiobrelių puošti
GAMINIMAS. Duoną lengvai apskrudinti.
Keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti miltus ir maišant kepinti 1–2 min. Pamažu nuolat maišant pilti pieną, kol išeis vientisas padažas. Sudėti sūrį ir maišyti, kol ištirps. Įmaišyti garstyčias, Vorčesterio padažą, druską, pipirus ir trynį.
Gautą tirštą sūrio masę užtepti ant skrudintų duonos riekelių. Jas dar kelias minutes kepti orkaitėje, kol paviršius lengvai apskrus. Patiekti karštus, papuošus smulkintais čiobreliais.
Autorė Jūratė Survilė