Alyvuogės – ne tik užkandžiams
2023-11-23 11:12Gurmaniško skonio alyvuogėmis dažniausiai gardžiuojamės vienomis kaip užkandžiu. Visgi šis maistingas vaisius gali puikiausiai integruotis ir į sudėtingesnius patiekalus. Ką gardaus galima paruošti su alyvuogėmis?
Alyvuogių duona
10 porcijų
100 g 216 kcal
Ruošti 45 min.
- 200 g kvietinių miltų
- 100 g kukurūzų miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Pusė šaukštelio druskos
- Šaukštelis cukraus
- 25 g sviesto
- 285 ml pasukų
- 2 kiaušiniai
- 75 g griujero
- 100 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų
- 4 šaukštai smulkintų žolelių mišinio (bazilikų, petražolių, krapų, raudonėlių, rozmarinų ar kt.)
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska ir cukrumi.
Kitame dubenyje ištirpintą sviestą išplakti su pasukomis ir kiaušiniais. Sumaišyti su sausais ingredientais.
Į tešlą įmaišyti tarkuotą sūrį, smulkintas alyvuoges ir žoleles. Suformuoti nedidelius kepaliukus tam skirtose formose ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Palikti 15 min. pravėsti atidarytoje orkaitėje, tik tada išimti. Skaniausia ir šilta, ir atvėsusi.
Įdarytos gruzdintos alyvuogės
8 porcijos
100 g 354 kcal
Ruošti 20 min.
- 40 didelių žaliųjų alyvuogių be kauliukų
- 40 blanširuotų migdolų
- 3 šaukštai miltų
- 2 kiaušiniai
- 100 g maltų džiūvėsėlių
- Aliejaus virti
- Druskos pagal skonį
PADAŽUI:
- 2 skiltelės česnako
- Kelios šakelės šviežių petražolių
- 5 šaukštai majonezo
GAMINIMAS. Kiekvieną alyvuogę įdaryti migdolu. Apvolioti miltais, merkti į kiaušinių plakinį ir galiausiai apvolioti džiūvėsėliais. Pakartoti du sykius, kad alyvuogės gerai pasidengtų. Paruoštas dėti į įkaitintą aliejų (jo reikia daug, kad apsemtų) ir kepti, kol gražiai apskrus. Jei reikia, iškepusias pagardinti druska. Patiekti šiltas su padažu: smulkiai sukapoti česnaką, petražoles ir sumaišyti su majonezu.
Gurmaniška užtepėlė
4 porcijos
100 g 259 kcal
Ruošti 5 min.
- 250 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
- 35 g kaparėlių
- 10 g aliejuje konservuotų ančiuvių
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- Maža aitrioji paprika
- 1/4 šaukštelio smulkintų Provanso žolelių mišinio
GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu. Gardžiausia patiekti su skrudintu prancūzišku batonu.
Jautienos troškinys
4 porcijos
100 g 344 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 200 g svogūnų
- 4 skiltelės česnako
- 150 g morkų
- 1 kg jautienos
- 150 g rūkytos šoninės juostelių
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas pomidorų pastos
- 2 šaukštai kvietinių miltų
- 750 ml raudonojo vyno
- 500 ml jautienos sultinio
- 2 laurų lapai
- Keli stiebeliai šviežių čiobrelių
- 100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
- Žiupsnelis cukraus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Svogūnus ir česnaką smulkiai sukapoti. Morkas supjaustyti mažais kubeliais ir atidėti.
Jautieną supjaustyti maždaug 3 cm dydžio gabalėliais, šoninę – kuo smulkiau. Maždaug 5 min. kepti aliejuje. Kai mėsa apskrus, sudėti smulkintas daržoves ir kepti dar apie 5 min. Įmaišyti pomidorų pastą, miltus. Viską perdėti į gilų puodą, supilti vyną ir kaitinti, kol šis užvirs. Supilti sultinį, sudėti laurų lapus, čiobrelius ir iki minimumo sumažinus kaitą troškinti apie 3 val. retkarčiais pamaišant. Kai iki virimo pabaigos bus likę apie 20 min., suberti alyvuoges, cukrų, pagardinti druska ir pipirais.
Silkių suktinukai, įdaryti alyvuogėmis
4 porcijos
100 g 366 kcal
Ruošti 15 min.
- 4 silkių filė
- 8 didelės žaliosios alyvuogės be kauliukų
- 2 kietai virti kiaušiniai
- 80 g kreminio sūrio
- Mėgstamų žalumynų pagal skonį
- Druskos, maltų citrinpipirių pagal skonį
GAMINIMAS. Silkių filė perpjauti pusiau. Ant kiekvienos juostelės dėti po alyvuogę ir susukti.
Kiaušinių baltymus sutarkuoti ir sumaišyti su sūriu bei smulkintais žalumynais. Pagardinti druska, pipirais. Masę paskirstyti ant suktinukų viršaus. Papuošti likusiais žalumynais.
Autorius Jūratė Survilė