Gurmaniško skonio alyvuogėmis dažniausiai gardžiuojamės vienomis kaip užkandžiu. Visgi šis maistingas vaisius gali puikiausiai integruotis ir į sudėtingesnius patiekalus. Ką gardaus galima paruošti su alyvuogėmis?

 

Alyvuogių duona

 

10 porcijų

100 g 216 kcal

Ruošti 45 min.

 
  • 200 g kvietinių miltų
  • 100 g kukurūzų miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • Pusė šaukštelio druskos
  • Šaukštelis cukraus
  • 25 g sviesto
  • 285 ml pasukų
  • 2 kiaušiniai
  • 75 g griujero
  • 100 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų
  • 4 šaukštai smulkintų žolelių mišinio (bazilikų, petražolių, krapų, raudonėlių, rozmarinų ar kt.)

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska ir cukrumi.

 

Kitame dubenyje ištirpintą sviestą išplakti su pasukomis ir kiaušiniais. Sumaišyti su sausais ingredientais.

 

Į tešlą įmaišyti tarkuotą sūrį, smulkintas alyvuoges ir žoleles. Suformuoti nedidelius kepaliukus tam skirtose formose ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Palikti 15 min. pravėsti atidarytoje orkaitėje, tik tada išimti. Skaniausia ir šilta, ir atvėsusi.

 

Wine,Snack,Set.,Glass,Of,Red,Wine,,Green,Mediterranean,Olives,

 

Įdarytos gruzdintos alyvuogės

 

8 porcijos

100 g 354 kcal

Ruošti 20 min.

 
  • 40 didelių žaliųjų alyvuogių be kauliukų
  • 40 blanširuotų migdolų
  • 3 šaukštai miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g maltų džiūvėsėlių
  • Aliejaus virti
  • Druskos pagal skonį

PADAŽUI:

  • 2 skiltelės česnako
  • Kelios šakelės šviežių petražolių
  • 5 šaukštai majonezo

GAMINIMAS. Kiekvieną alyvuogę įdaryti migdolu. Apvolioti miltais, merkti į kiaušinių plakinį ir galiausiai apvolioti džiūvėsėliais. Pakartoti du sykius, kad alyvuogės gerai pasidengtų. Paruoštas dėti į įkaitintą aliejų (jo reikia daug, kad apsemtų) ir kepti, kol gražiai apskrus. Jei reikia, iškepusias pagardinti druska. Patiekti šiltas su padažu: smulkiai sukapoti česnaką, petražoles ir sumaišyti su majonezu.

 

Snack,Fried,Green,Olives,Stuffed,With,Almonds,Close-up,On,The

 

Gurmaniška užtepėlė

 

4 porcijos

100 g 259 kcal

Ruošti 5 min.

 
  • 250 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
  • 35 g kaparėlių
  • 10 g aliejuje konservuotų ančiuvių
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelės česnako
  • Maža aitrioji paprika
  • 1/4 šaukštelio smulkintų Provanso žolelių mišinio

GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu. Gardžiausia patiekti su skrudintu prancūzišku batonu.

 

Black,Olive,Mixed,Spread-,Tapenade

 

Jautienos troškinys

 

4 porcijos

100 g 344 kcal

Ruošti 4,5 val.

 
  • 200 g svogūnų
  • 4 skiltelės česnako
  • 150 g morkų
  • 1 kg jautienos
  • 150 g rūkytos šoninės juostelių
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas pomidorų pastos
  • 2 šaukštai kvietinių miltų
  • 750 ml raudonojo vyno
  • 500 ml jautienos sultinio
  • 2 laurų lapai
  • Keli stiebeliai šviežių čiobrelių
  • 100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
  • Žiupsnelis cukraus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Svogūnus ir česnaką smulkiai sukapoti. Morkas supjaustyti mažais kubeliais ir atidėti.

 

Jautieną supjaustyti maždaug 3 cm dydžio gabalėliais, šoninę – kuo smulkiau. Maždaug 5 min. kepti aliejuje. Kai mėsa apskrus, sudėti smulkintas daržoves ir kepti dar apie 5 min. Įmaišyti pomidorų pastą, miltus. Viską perdėti į gilų puodą, supilti vyną ir kaitinti, kol šis užvirs. Supilti sultinį, sudėti laurų lapus, čiobrelius ir iki minimumo sumažinus kaitą troškinti apie 3 val. retkarčiais pamaišant. Kai iki virimo pabaigos bus likę apie 20 min., suberti alyvuoges, cukrų, pagardinti druska ir pipirais.

 

Beef,Stew,With,Olives,And,Tomatoes,On,A,Dark,Background,

 

Silkių suktinukai, įdaryti alyvuogėmis

 

4 porcijos

100 g 366 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • 4 silkių filė
  • 8 didelės žaliosios alyvuogės be kauliukų
  • 2 kietai virti kiaušiniai
  • 80 g kreminio sūrio
  • Mėgstamų žalumynų pagal skonį
  • Druskos, maltų citrinpipirių pagal skonį

GAMINIMAS. Silkių filė perpjauti pusiau. Ant kiekvienos juostelės dėti po alyvuogę ir susukti.

 

Kiaušinių baltymus sutarkuoti ir sumaišyti su sūriu bei smulkintais žalumynais. Pagardinti druska, pipirais. Masę paskirstyti ant suktinukų viršaus. Papuošti likusiais žalumynais.

 

Appetizing,Pickled,Herring,Rolls,Stuffed,With,Cream,Cheese,And,Egg

 

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė