Takų vakarėlis
2025-06-02 08:51Takai – vieni žinomiausių ir universaliausių Meksikos virtuvės patiekalų. Juos galima įdaryti mėsa, žuvimi, daržovėmis, sūriu, net kažkuo saldžiu… Paprasti, greitai paruošiami ir turintys begalę skonio variacijų – takai atspindi meksikietiškos virtuvės dvasią: spalvingą, gausią, drąsią ir gyvą.
Su krevetėmis ir avokadais
2 porcijos
100 g 210 kcal
Ruošti 20 min.
- 200 g šaldytų arba šviežių krevečių
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- 1/4 šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Avokadas
- 6 mažos tortilijos
- Šaukštas citrinos sulčių
- Šviežių petražolių puošti
GAMINIMAS. Krevetes nuplauti ir nusausinti. Jei šaldytos, pirmiausia atitirpdyti ir nusausinti. Kepti įkaitintame aliejuje 3–4 min., kol taps rožinės. Pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir išimti iš keptuvės.
Avokado minkštimą supjaustyti nedideliais gabalėliais.
Tortilijas pašildyti keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje. Sulenkus pusiau dėti krevečių, avokado ir apšlakstyti citrinos sultimis bei papuošti petražolėmis.
Su daržovėmis
2 porcijos
100 g 180 kcal
Ruošti 15 min.
- 150 g konservuotų kukurūzų
- 2 nedideli pomidorai
- Pusė raudonos saldžiosios paprikos
- Raudonasis svogūnas
- Trumpavaisis agurkas
- Saujelė šviežių petražolių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio maltų kuminų
- 6 mažos tortilijos
GAMINIMAS. Konservuotus kukurūzus nusunkti. Pomidorus, papriką, svogūną ir agurką supjaustyti mažais kubeliais. Petražoles susmulkinti. Viską sumaišyti pagardinus aliejumi, citrinos sultimis ir prieskoniais.
Tortilijas pašildyti keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje. Sulenkus pusiau pridėti daržovių įdaro.
Su kiauliena
2 porcijos
100 g 250 kcal
Ruošti 25 min.
- 250 g kiaulienos (geriausiai nugarinė arba šoninė)
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- Pusė šaukštelio maltų kmynų
- Pusė šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 nedideli pomidorai
- Raudonasis svogūnas
- Saujelė šviežių kalendrų
- Šaukštas citrinos sulčių
- 6 mažos tortilijos
GAMINIMAS. Kiaulieną supjaustyti plonomis juostelėmis. Dėti į keptuvę su įkaitintu aliejumi, pagardinti prieskoniais ir kepti iš abiejų pusių po 6–7 min., kol gražiai apskrus.
Pomidorus ir svogūną supjaustyti mažais kubeliais. Sumaišyti su kepinta kiauliena, smulkintomis kalendromis ir citrinos sultimis.
Tortilijas pašildyti keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje. Sulenkus pusiau įdaryti.
Su vištiena
2 porcijos
100 g 195 kcal
Ruošti 25 min.
- 250 g vištienos filė
- Pusė raudonos saldžiosios paprikos
- Pusė žalios saldžiosios paprikos
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- Pusė šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
- 1/4 šaukštelio česnakų miltelių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Saujelė svogūnų laiškų
- Šaukštas citrinos sulčių
- 6 mažos tortilijos
GAMINIMAS. Vištieną ir paprikas supjaustyti plonomis juostelėmis. Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti vištieną, pagardinti prieskoniais kepti po 3–4 min. iš abiejų pusių, kol apskrus. Išėmus vištieną, toliau kepti smulkintas paprikas, kol suminkštės ir apskrus.
Smulkiai supjaustyti svogūnų laiškus.
Tortilijas pašildyti keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje. Sulenkus pusiau dėti keptos vištienos ir paprikų mišinio, pabarstyti svogūnų laiškais, apšlakstyti citrinos sultimis.
Su tunais
2 porcijos
100 g 210 kcal
Ruošti 15 min.
- 100 g sojų pupelių
- 150 g sūdyto tuno filė
- Keli svogūnų laiškai
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 6 mažos kukurūzų tortilijos
PADAŽUI:
- 3 šaukštai majonezo
- Šaukštelis citrinos sulčių
GAMINIMAS. Pupeles nuplauti ir 4–5 min. virti garuose, paskui perlieti šaltu vandeniu.Tuną supjaustyti nedideliais gabalėliais. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustyti.
Tortilijas pašildyti keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje. Sulenkus pusiau dėti tuno, sumaišyto su pupelėmis, pabarstyti svogūnų laiškų, apšlakstyti citrinos sultimis.
Sumaišyti padažui skirtus ingredientus ir pagardinti takus.
Autorė Jūratė Survilė