Sunku rasti žmogų, nemėgstantį desertų. Dar sunkiau rasti tokį, kuris galėtų atsispirti glaistytam skanėstui. Glaistas net paprastam gardėsiui suteikia ypatingo žavesio ir pakelia jį į kitą lygį. Išbandykime keletą tokių konditerijos perliukų!

 

Šokoladinis keksas

 

8 porcijos

100 g 420 kcal

Ruošti 2 val.

 

TEŠLAI:

  • 250 g sviesto
  • 4 kiaušiniai
  • 170 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 200 g grietinės
  • 50 g nesaldintos kakavos miltelių
  • 200 g miltų
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių

GLAJUI:

  • 150 g juodojo šokolado
  • 50 g sviesto
  • Keli lašeliai romo esencijos
 

GAMINIMAS. Sviestą ištirpinti ir palikti pravėsti. Kiaušinius išplakti su paprastu ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Supilti pravėsusį sviestą, grietinę, suberti kakavą ir gerai išplakti. Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais ir pamažu įmaišyti į tešlą. Supilti į riebalais pateptą skardą ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Iškepusį palikti atvėsti, tik tada išimti. Šokoladą ištirpinti su sviestu, įmaišyti romo esenciją ir apglaistyti atvėsusį keksą. Pusvalandžiui dėti į šaldytuvą, kad glajus sustingtų.

 

Homemade,Chocolate,Cake,On,Baking,Paper,,Rustic,Style

 

Cinamoninės bandelės

 

12 vnt.

100 g 497 kcal

Ruošti 4 val.

 

TEŠLAI:

  • 60 ml šilto vandens
  • Šaukštelis sausų mielių
  • 100 g cukraus
  • 180 ml pasukų
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštelis druskos
  • Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 85 g sviesto
  • 500 g kvietinių miltų

CINAMONO ĮDARUI:

  • 85 g sviesto
  • 210 g rudojo cukraus
  • 2 šaukšteliai cinamono

GLAISTUI:

  • 55 g minkšto sviesto
  • 85 g kreminio sūrio be priedų
  • Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 190 g miltelinio cukraus
 

GAMINIMAS. Į vandenį suberti mieles ir šaukštelį cukraus, išmaišyti ir 10 min. palikti pastovėti. Į lengvai pakilusias mieles supilti pasukas, vanilės ekstraktą ir ištirpintą sviestą, įmušti kiaušinius, suberti likusį cukrų, pasūdyti. Kruopščiai išmaišyti. Pamažu maišant suberti miltus ir minkyti tešlą, kol taps minkšta, drėgna, bet nelips prie rankų. Suformuoti apskritimą, dėti į dubenį, uždengti ir palikti 1,5 val., kol pakils.

 

Pakilusią tešlą ant miltuoto paviršiaus iškočioti į maždaug 40 x 25 cm stačiakampį. Įdarui skirtą ištirpintą sviestą paskleisti ant tešlos lakšto. Cukrų sumaišyti su cinamonu ir tolygiai užberti ant sviesto sluoksnio, iš kraštų paliekant 1–1,5 cm tarpus. Lakštą susukti į tvirtą cilindrą, kurį supjaustyti į 12 lygių riekių. Jas vieną šalia kitos išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Pridengti ir palikti 1,5 val. šiltai, kol padvigubės. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.

 

Glaistui skirtus ingredientus kruopščiai sumaišyti iki vientisos masės. Tolygiai užpilti ant karštų, ką tik iš orkaitės ištrauktų bandelių.

 

Tasty,Buns,With,Cinnamon,On,The,Table.

 

Spurgos „Rožinė svajonė“

 

12 vnt.

100 g 450 kcal

Ruošti 3 val.

 

TEŠLAI:

  • 180 ml šilto pieno
  • 2 šaukšteliai sausų mielių
  • 50 g cukraus
  • 2 kiaušinių tryniai
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 50 g tirpinto sviesto
  • 300 g miltų
  • Pusė šaukštelio druskos
  • Aliejaus virti

GLAZŪRAI:

  • 200 g miltelinio cukraus
  • 3 šaukštai pieno
  • Raudonų maistinių dažų
  • Pabarstukų papuošti
 

GAMINIMAS. Į pieną suberti mieles ir šaukštelį cukraus, gerai išmaišyti. Palikti pastovėti 10 min., kol suputos. Į mielių mišinį įmaišyti likusį cukrų, trynius, vanilės ekstraktą ir ištirpintą sviestą. Po truputį suberti miltus, sumaišytus su druska. Iš pradžių maišyti šaukštu, o vėliau minkyti apie 7 min., kol tešla taps minkšta ir elastinga. Uždengti ir palikti šiltoje vietoje 1,5 val., kol pakils ir padvigubės.

 

Pakilusią tešlą iškočioti iki maždaug 1 cm storio lakšto. Naudojant apvalią formelę arba stiklinę išspausti spurgas. Viduryje su mažesne formele išspausti skylutes. Paruoštas spurgas dėti ant kepimo popieriaus ir palikti dar 30 min., kad šiek tiek pakiltų.

 

Spurgas virti įkaitintame aliejuje po 2 min. iš kiekvienos pusės, kol taps auksinės spalvos. Iškeptas dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Miltelinį cukrų maišyti su pienu, kol susidarys tiršta, bet tekanti masė. Įmaišyti maistinių dažų. Atvėsusias spurgas panardinti į glazūrą, papuošti pabarstukais. Palikti apie 30 min. vėsiai, kad glazūra sustingtų.

 

Homemade,And,Sweet,Pink,Donuts,And,Coffee,As,Best,Dessert.

 

Karamelizuoti obuoliai

 

4 porcijos

100 g 250 kcal
Ruošti 30 min.

 

  • 4 nedideli rūgštūs obuoliai

GLAISTUI:

  • 200 g cukraus
  • 50 ml vandens
  • 50 g sviesto
  • 100 ml riebios grietinėlės
  • Žiupsnelis druskos
  • Smulkintų riešutų, kokosų drožlių, šokolado gabalėlių puošti

 

GAMINIMAS. Obuolius nuplauti, nusausinti, į kiekvieną įsmeigti medinį pagaliuką. Sumaišyti cukrų ir vandenį, kaitinti, kol cukrus ištirps ir užvirs. Apie 7 min. kaitinti nemaišant, kol karamelė taps auksinės spalvos. Nukaitus atsargiai įmaišyti sviestą, grietinėlę ir druską, maišyti, kol masė taps vientisa ir blizgi. Į paruoštą šiltą karamelę panardinti obuolius, kad tolygiai pasidengtų. Apačią apvolioti pasirinktais papuošimais. Paruoštus išdėlioti ant kepimo popieriaus ir palikti 20 min., kol sustings glaistas.

 

Delicious,Caramel,Apples,With,Tree,Branches,On,Plate

 

Eklerai su baltuoju šokoladu

 

12 vnt.

100 g 290 kcal

Ruošti 2 val.

 

TEŠLAI:

  • 125 ml vandens
  • 125 ml pieno
  • 100 g sviesto
  • Žiupsnelis druskos
  • Šaukštelis cukraus
  • 140 g miltų
  • 4 dideli kiaušiniai

KREMUI:

  • 250 ml pieno
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 50 g cukraus
  • 20 g kukurūzų krakmolo
  • 50 g baltojo šokolado
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto

GLAISTUI:

  • 150 g baltojo šokolado
  • 50 ml riebios grietinėlės
  • 20 g juodojo šokolado
 

GAMINIMAS. Į puodą supilti vandenį, pieną, sudėti sviestą, druską ir cukrų. Kaitinti, kol sviestas ištirps ir masė užvirs. Suberti miltus ir greitai maišyti, kol tešla taps vientisa ir atšoks nuo puodo sienelių (apie 2 min.). Nukaisti ir leisti šiek tiek atvėsti. Į pravėsusią tešlą po vieną įmušti kiaušinius, kaskart gerai išmaišant, kol išeis blizgi vientisa masė. Tešlą sukrėsti į konditerinį maišelį ir formuoti apie 10 cm ilgio juosteles kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, sumažinti temperatūrą iki 180 °C ir kepti dar 25 min., kol eklerai taps auksinės spalvos. Atvėsinti.

 

Pašildyti pieną – turi būti karštas, bet neužvirti. Trynius išplakti su cukrumi ir krakmolu. Lėtai maišant supilti karštą pieną. Kaitinti ant vidutinės kaitros, kol kremas sutirštės. Nukaitus įmaišyti baltąjį šokoladą ir vanilės ekstraktą. Atvėsinti.

 

Atvėsusius eklerus įdaryti kremu naudojant konditerinį maišelį. Glaistui baltąjį šokoladą ištirpinti su grietinėle, maišyti, kol masė taps vientisa. Apglaistyti eklerus. Papuošti tirpintu juoduoju šokoladu ir 30 min. palikti, kol glaistas sutvirtės.

 

Eclairs,Or,Profiteroles,With,White,Chocolate,Glaze,In,Plate,Over

   
Spausdinti
 

Autorius Jūratė Survilė