Kai virtuvėje ima ridentis obuoliai, tenka pripažinti – vasara baigiasi, atkeliauja ruduo. Gal ir liūdna, bet nuotaiką neabejotinai praskaidrins aromatingi obuolių desertai. Visai kaip jaukioje močiutės virtuvėje, primenančioje saldžią vaikystės pasaką!

 

Trupininis pyragas

 

8 porcijos

100 g 326 kcal

Ruošti 1 val.

 

TEŠLAI:

  •  400 g miltų
  •  180 g cukraus
  •  Šaukštelis kepimo miltelių
  •  Šaukštelis vanilinio cukraus
  •  Žiupsnelis druskos
  •  Šaukštelis cinamono
  •  Kiaušinis
  •  200 g sviesto

ĮDARUI:

  •  4 dideli obuoliai
  •  Citrina
  •  2 šaukštai rudojo cukraus
 

GAMINIMAS. Sumaišyti visus sausus tešlai skirtus ingredientus. Įmušti kiaušinį, sudėti gabalėliais pjaustytą kambario temperatūros sviestą. Minkyti tešlą, kol susiformuos trupiniai. Obuolius supjaustyti plonomis riekelėmis, apšlakstyti citrinos sultimis, suberti cukrų ir permaišyti. Pusę tešlos sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, suspausti rankomis, kad gautųsi tvirtas pagrindas. Ant jo sudėti įdarą. Viršų tolygiai uždengti likusiais trupiniais. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ° C. Skanu patiekti karštą su ledais.

 

A,Top,View,Of,An,Apple,Crumble,Pie,On,A

 

Spurgos su obuolių sidru

 

12 porcijų

100 g 347 kcal

Ruošti 50 min.

 

  •  360 ml obuolių sidro
  •  250 g miltų
  •  2 šaukšteliai kepimo miltelių
  •  Šaukštelis cinamono
  •  Šaukštelis obuolių pyrago prieskonių mišinio
  •  Žiupsnelis druskos
  •  30 g sviesto
  •  Kiaušinis
  •  100 g rudojo cukraus
  •  100 g baltojo cukraus
  •  120 ml pieno
  •  Šaukštelis vanilės ekstrakto

VIRŠUI:

  •  200 g cukraus
  •  Šaukštelis cinamono
  •  Šaukštelis obuolių pyrago prieskonių mišinio
  •  85 g sviesto
 

GAMINIMAS. Sidrą maišant virti apie 20 min. ant nedidelės kaitros, kol jo liks maždaug 120 ml. Palikti atvėsti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais. Sviestą išlydyti ir sumaišyti su kiaušiniu, visu cukrumi, pienu ir vanilės ekstraktu. Supilti į miltų mišinį, įmaišyti sidrą. Tešlą gerai išmaišyti ir supilti į riebalais išteptas spurgų formeles. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Palikti truputį atvėsti. Viršui skirtą cukrų sumaišyti su prieskoniais. Sviestą išlydyti. Kiekvieną spurgą iš abiejų pusių pamirkyti svieste, paskui apvolioti cukraus ir prieskonių mišiniu. Norint dar daugiau saldumo, galima apšlakstyti miltelinio cukraus glajumi.

 

Autumn,Sweet,Dessert,Recipe.,Homemade,Apple,Cider,Donuts.,Baked,Donuts

 

Cinamonu kvepiantys keksiukai

 

12 vnt.

100 g 321 kcal

Ruošti 35 min.

 

  •  250 g kvietinių miltų
  •  Šaukštelis kepimo miltelių
  •  Pusė šaukštelio druskos
  •  2 šaukšteliai cinamono
  •  3 dideli obuoliai
  •  120 g sviesto
  •  200 g cukraus
  •  2 dideli kiaušiniai
  •  2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  •  120 ml pieno

VIRŠUI:

  •  120 g sviesto
  •  50 g cukraus
  •  30 g cinamono
 

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska, cinamonu. Obuolius nulupti ir supjaustyti mažais kubeliais. Įmaišyti į miltų masę. Sviestą su cukrumi ir kiaušiniais išplakti iki purios masės. Įmaišyti vanilės ekstraktą, pieną. Supilti į bendrą tešlą ir gerai išmaišyti. Supilstyti į riebalais pateptas keksiukų formeles. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Sviestą išlydyti ir palikti truputį pravėsti. Cukrų sumaišyti su cinamonu. Iškepusių keksiukų viršų pirmiau panardinti į lydytą sviestą, paskui – į cukraus ir cinamono mišinį.

 

Apple,Muffins,With,Sugar,Cinnamon,Topping

 

Kepti obuoliai

 

4 porcijos

100 g 165 kcal

Ruošti 1 val.  

 

  •  4 dideli obuoliai
  •  60 g rudojo cukraus
  •  70 g graikinių riešutų
  •  50 g razinų
  •  Šaukštelis cinamono
  •  Ketvirtis šaukštelio malto kardamono
  •  2 šaukšteliai saulėgrąžų aliejaus
 

GAMINIMAS. Nupjauti obuolių viršūnes ir išskobti vidų. Cukrų sumaišyti su smulkintais riešutais ir razinomis, paskaninti cinamonu ir kardamonu. Gautu įdaru prikimšti paruoštus obuolius. Ant kiekvieno užpilti po šlakelį aliejaus. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti šiltus.

 

Tasty,Baked,Apples,Served,On,Wooden,Table

 

Karamelinė pica

 

12 porcijų

100 g 347 kcal

Ruošti 2,5 val.

 

TEŠLAI:

  •  480 g miltų
  •  10 g druskos
  •  300 ml vandens
  •  50 ml pieno
  •  20 g sausų mielių
  •  10 g cukraus

ĮDARUI:

  •  100 g rudojo cukraus
  •  Pusė šaukštelio cinamono
  •  2 šaukštai karamelizuoto sutirštinto pieno
  •  220 g sviesto
  •  600 g konservuotų obuolių
  •  2 šaukštai baltojo cukraus

 

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su druska, supilti iki maždaug 40 °C pašildytą vandens ir pieno mišinį su ištirpusiomis mielėmis bei cukrumi. Minkyti, kol tešla taps minkšta ir vienalytė. Suformuoti apskritimą, dėti į dubenį, uždengti švariu rankšluosčiu ir palikti 1,5 val. pastovėti, kad pakiltų. Prieš kočiojant dar kartą išminkyti. Iškočioti 1 cm storio apskritimą. Rudąjį cukrų, cinamoną, karamelizuotą pieną ir sviestą kaitinti, kol sviestas išsilydys. Sumažinti kaitrą ir viską maišant pakaitinti dar 5 min. Obuolius suraikyti riekelėmis ir sumaišyti su paruoštu padažu. Išdėlioti ant tešlos lakšto, nuo kraštų paliekant 2–3 cm tarpą. Kraštus užlenkti ant įdaro, kad šis kepant neišbėgtų. Viršų apibarstyti baltuoju cukrumi. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.

 

Sweet,Cream,Pizza,With,Apple,And,Caramel,Icing,On,A

   

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė