Akivaizdu, kad intymus gyvenimas turi įtakos bendriems poros santykiams, bet poveikis tuo tikrai nesibaigia. Daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad seksas veikia ir kitas gyvenimo sritis – nuo sveikatos iki darbo!

 

Stabdo senėjimąHappy,Couple,Is,Lying,In,Bed,Together.,Enjoying,The,Company

 

Brangios procedūros kosmetologijos kabinete, kremai nuo raukšlių, chirurginės operacijos… Ko tik nedarome bandydami išsaugoti jaunystę! Britų mokslininkai teigia, kad senėjimui pristabdyti yra gerokai paprastesnis, pigesnis ir malonesnis būdas. Tai – seksas. Tyrimai parodė, kad reguliarūs intymūs santykiai tiek moterims, tiek vyrams padeda atrodyti 5–7 metais jauniau. Seksas skatina augimo hormono išsiskyrimą organizme, todėl spartėja ląstelių regeneracija, oda tampa elastingesnė, lygesnė ir skaistesnė. Didžiojoje Britanijoje atlikta apklausa atskleidė, kad tie žmonės, kurie pagal savo amžių atrodo gerokai jauniau negu bendraamžiai, seksu užsiima maždaug 50 % dažniau negu tie, kurie atitinka savo amžių arba atrodo vyresni.

 

Gerina miego kokybę

 

Australijoje atlikti tyrimai parodė, kad daugiau nei 60 % žmonių po sekso, kurio metu patyrė orgazmą, miega geriau. Viskas dėl to, kad intymių santykių metu, ypač patiriant malonumą, organizme išsiskiria hormonas prolaktinas. Jis padeda atsipalaiduoti, taigi ir greičiau užmigti, ramiau miegoti. Santykiaujant su partneriu prolaktino išsiskiria keturis kartus daugiau negu patiriant orgazmą masturbuojantis. Beje, tarp miego ir sekso yra užburtas ratas. Tie, kurie dažniau mylisi, geriau miega, o tie, kurie geriau miega, būna labiau nusiteikę seksualiniams santykiams ir net dažniau patiria orgazmą.

 

Stiprina imunitetą

 

JAV mokslininkai įrodė, kad dažniau lytiškai santykiaujantys žmonės turi stipresnį imunitetą negu tie, kurie seksui skiria mažiau dėmesio. Viskas dėl to, kad lytinių santykių metu organizme didėja imunoglobulino A (IgA) koncentracija. Jis yra svarbi imuninės sistemos dalis. Tų žmonių, kurie per savaitę lytiškai santykiauja 1–2 kartus, organizme aptinkama apie 30 % daugiau IgA negu tų, kurie tai daro rečiau. Tai reiškia, kad seksas padeda apsisaugoti nuo peršalimo, gripo ir kitų infekcinių ligų.

 

Aštrina kognityvines funkcijas

 

Italų mokslininkai nustatė, kad reguliariai besimylinčių žmonių, ypač neseniai sukūrusių santykius, organizme sparčiau atsinaujina galvinių nervų ląstelės. Šie nervai turi ypač svarbūs proto aštrumui, todėl reguliarūs lytiniai santykiai gali pagerinti kognityvines funkcijas. Atliktas tyrimas su 73 savanoriais nuo 50 iki 83 metų. Jie turėjo atsakyti į klausimus apie seksualinį gyvenimą, vėliau tirtos jų kognityvinės funkcijos. Paaiškėjo, kad tie savanoriai, kurie lytiškai santykiavo dažniausiai, protiniuose testuose surinko 2 % daugiau negu tie, kurie gyvena pasyviausią seksualinį gyvenimą. Seksas ypač teigiamai veikia verbalines ir vizualines funkcijas – tokiose užduotyse ryškiausiai atsispindėjo kognityvinių funkcijų skirtumas tarp tų, kurie mylisi dažniausiai ir tų, kurie tai daro rečiausiai arba apskritai yra lytiškai neaktyvūs.

 

Padeda gydyti aknę

 

Nors aknė laikoma paauglių liga, tačiau ji vis dažniau pasireiškia ir suaugusiesiems. Tarp 30–39 m. žmonių net apie 40 % skundžiasi jaunatvinių spuogų simptomais. Dažnai dėl jų būna kaltas hormonų disbalansas. Seksas padeda sureguliuoti estrogenų, progesterono ir testosterono pusiausvyrą, todėl padeda gydyti aknę. Be to, intymių santykių metu spartėja kraujotaka, todėl oda geriau aprūpinama deguonimi, iš organizmo sparčiau šalinamos toksinės medžiagos, didinančios tikimybę, jog iškils spuogų. Taigi, reguliarūs lytiniai santykiai padeda išsaugoti odos glotnumą ir skaistumą.

 

Didina uždarbį

 

Už pinigus meilės nusipirkti nepavyks, tačiau kūniška meilė padeda uždirbti daugiau pinigų. Anglijos mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad tie darbuotojai, kurie lytiškai santykiauja daugiau nei keturis kartus per savaitę, uždirba apie 5 % daugiau negu tokias pačias pareigas užimantys kolegos, kurie seksu užsiima rečiau. Tokia sąsaja greičiausiai egzistuoja todėl, kad tiek daugiau uždirbantieji, tiek dažniau besimylintys turi panašių savybių: labiau pasitiki savimi, yra ryžtingesni, todėl pritraukia daugiau galimybių ir nebijo jomis pasinaudoti. Pagal kitą psichologų aiškinimą, tie, kas gyvena aktyvesnį seksualinį gyvenimą, tiesiog yra geresnės psichologinės formos, jaučiasi laimingesni, yra optimistiškiau nusiteikę ir visa tai didina produktyvumą profesinėje srityje, kas nelieka nepastebėta valdžios.

 

Mažina nutukimo riziką

 

Nutukimas – vis opesnė šių laikų problema. Jeigu nepadeda dietos ir sportas, patartina išmėginti seksą. Apskaičiuota, kad mylintis vyras per minutę vidutiniškai sudegina apie 4, o moteris – 3 kcal. Jeigu seksas intensyvus, kalorijos dega dar greičiau. Intymūs žaidimai stiprina raumenis. Kuo pozos įmantresnės, tuo didesnės raumenų grupės treniruojamos. Itin efektyviai treniruojami dubens, kojų, rankų, kaklo ir krūtinės raumenys. Be to, seksas organizme mažina streso hormoną kortizolį. Šis sužadina alkį, taigi, kuo šio hormono kraujyje mažiau, tuo retesni persivalgymo priepuoliai. Taip pat įrodyta, kad reguliarus seksas spartina medžiagų apykaitą ir greitina riebalų deginimą.

 

Didina bendrą pasitenkinimą gyvenimu

 

Seksualinių santykių metu, ypač jei patiriamas orgazmas, organizmą užplūsta laimės hormonai endorfinai. Reguliariai patiriant tokį jų antplūdį patiriamas ne tik momentinis nuotaikos pagerėjimas bei atsipalaidavimas, bet ir ilgalaikis sumažėjęs streso lygis. Taigi, seksas veikia kaip natūralus antidepresantas. Taip pat įrodyta, kad reguliariai intymiai bendraujantys žmonės labiau pasitiki savimi, yra labiau patenkinti savo kūnu, jie netgi jaučia didesnį bendrą pasitenkinimą gyvenimu, pozityviau mąsto nei tie, kurie lytiškai menkai aktyvūs ar visiškai neaktyvūs.

 

Įdomu

 
  •  Reguliariai besimylintys žmonės gali pasigirti aštresne uosle, mat sekso metu organizme gaminamas su ja susijęs hormonas prolaktinas. Intymūs žaidimai stiprina savigarbą ir porų tarpusavio santykius.
  •  Moterims padeda užkirsti kelią šlapimo nelaikymui, nes stiprina dubens raumenis.
  •  Palaiko organizmo drėkinimą. Seksas gerina kraujotaką, todėl visi organai geriau aprūpinami skysčiais ir naudingosiomis maistinėmis medžiagomis.
  •  Seksas skatina endorfinų išsiskyrimą, kurie veikia kaip puikūs vaistai nuo skausmo.
  •  Gali sumažinti karščiavimą, nes skatina gausesnį prakaitavimą.
  •  Didina seksualumą. Kuo žmogus dažniau mylisi, tuo daugiau feromonų išskiria organizmas. Pastarieji sužadina priešingos lyties seksualinį alkį, todėl dažnai besimylintys žmonės sulaukia daugiau intymių pasiūlymų.
  •  Seksas – natūralus antihistaminas, slopinantis šienligės ir kitų alergijų simptomus.
  •  Kuo moteris dažniau mylisi, tuo jai mažesnė rizika susirgti krūtų vėžiu. Tai ypač svarbu dar negimdžiusioms dailiosios lyties atstovėms.
 

Autorius Jūratė Survilė