Virtuvėje karaliauja parmezanas!
2023-12-01 09:20Parmezaną savo užrašuose išgyrė net žymusis nuotykių ieškotojas Giacomo Casanova. Šis iš Italijos kilęs sūris ne tik gardus, bet ir itin maistingas. Vos 60 g jo yra visa rekomenduojama kalcio paros dozė. Tai puikus vitaminų A, D, geležies, kalio šaltinis. Parmezaną gali valgyti net netoleruojantys laktozės. Ką gardaus galima pasigaminti?
Tradicinis rizotas su smidrais
4 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 40 min.
- 500 g smidrų
- 1,5 l daržovių sultinio
- Svogūnas
- 320 g rizoto ryžių
- 60 g sviesto
- 60 g parmezano
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Smidrų storiausią, kiečiausią apatinę dalį nupjauti ir išmesti. Viršūnėles nupjauti ir atsidėti. Vidurinę dalį susmulkinti riekelėmis. Suberti į verdantį sultinį ir virti apie 3 min. Sudėti smulkiai pjaustytą svogūną ir kaitinti dar tiek pat laiko. Smidrus ir svogūnus išgriebti, su keliais šaukštais sultinio sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Į likusį sultinį suberti ryžius, pasūdyti ir maišant virti apie 15 min., kol suminkštės. Smidrų viršūnėles apkepti svieste, pagardinti druska. Išvirusius ryžius sumaišyti su smidrų ir svogūnų tyre, tarkuotu parmezanu, ant viršaus išdėlioti apkeptas smidrų viršūnėles.
Gurmaniškos salotos
2 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 15 min.
- 100 g gražgarsčių
- 80 g plonai pjaustyto vytinto serano
- 2 mandarinai
- Pusė granato
- 60 g tarkuoto parmezano
PADAŽUI:
- Šaukštas grūdėtųjų garstyčių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas šviežiai spaustų apelsino sulčių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Jei stambios, gražgarstes supjaustyti pusiau ir dėti į lėkštę. Ant viršaus išdėlioti smulkinto serano griežinėlius, mandarinų skilteles, užbarstyti granato sėklas ir tarkuotą parmezaną. Sumaišyti padažo ingredientus ir apšlakstyti salotas.
Vištienos kepsneliai
4 porcijos
100 g 317 kcal
Ruošti 55 min.
- 2 didelės vištų krūtinėlės
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 60 g miltų
- 2 kiaušiniai
- 90 g panko džiūvėsėlių
- Pusė šaukštelio česnakų miltelių
- 35 g tarkuoto parmezano
- 55 ml aliejaus
VIRŠUI:
- 490 g jūreiviško padažo
- 150 g tarkuotos mocarelos
- 50 g tarkuoto parmezano
- Šaukštelis smulkintų džiovintų petražolių
- Šaukštelis smulkintų džiovintų raudonėlių
GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti mažesniais gabalėliais. Išmušti iki 1,5 cm storio. Pagardinti druska, pipirais. Kiekvieną gabalėlį apvolioti miltais, tuomet kiaušinių plakiniu ir galiausiai džiūvėsėliais, sumaišytais su česnakų milteliais ir parmezanu. Paruoštus kepsnelius kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Į skardą supilti jūreivišką padažą, tolygiai paskirstyti, ant viršaus išdėlioti kepsnelius. Sūrius sumaišyti su žolelėmis ir mišiniu apiberti kepsnelius. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol sūris išsilydys, o vištiena dailiai apskrus.
Keptos baklažanų riekelės
6 porcijos
100 g 287 kcal
Ruošti 1 val.
- 2 dideli baklažanai
- 3 kiaušiniai
- 60 g kvietinių miltų
- 60 ml alyvuogių aliejaus
TRUPINIAMS:
- 6 baltos duonos riekės
- 45 g tarkuoto parmezano
- 2 šaukšteliai smulkintų džiovintų itališkų žolelių
- Šaukštelis česnakų miltelių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
VIRŠUI:
- 360 g jūreiviško padažo
- 450 g mocarelos
- 30 g tarkuoto parmezano
- Šaukštelis smulkintų džiovintų bazilikų
- Šaukštelis smulkintų džiovintų raudonėlių
GAMINIMAS. Baklažanus supjaustyti 1,5 cm storio riekelėmis. Pabarstyti druska ir leisti 10 min. pastovėti. Pasiruošti trupinius: duoną paskrudinti ir sumalti elektriniu trintuvu iki trupinių. Sumaišyti su likusiais ingredientais. Nuo baklažanų nupilti išsiskyrusias sultis. Kiekvieną riekelę apvolioti miltais, tuomet kiaušinių plakiniu, galiausiai trupiniais. Pakartoti dar sykį. Paruoštus baklažanus kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Į skardą supilti ir tolygiai paskirstyti jūreivišką padažą (maždaug ketvirtadalį pasilikti). Išdėlioti keptas baklažanų riekeles, ant viršaus uždėti sūrius, sumaišytus su likusiu padažu ir žolelėmis. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Sūrių pica
8 porcijos
100 g 356 kcal
Ruošti 2 val.
PAGRINDUI:
- 2 šaukšteliai sausų mielių
- 2 šaukšteliai cukraus
- 360 ml šilto vandens
- 480 g kvietinių miltų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis druskos
VIRŠUI:
- 240 ml picų padažo
- 50 g parmezano
- 50 g mėlynojo pelėsinio sūrio
- 50 g čederio
- 300 g mocarelos
GAMINIMAS. Mieles sumaišyti su cukrumi, užpilti šiek tiek šilto vandens ir palikti 10 min. Užpilti likusiu vandeniu, pamažu supilti į miltus, įmaišyti aliejų, druską ir suminkyti minkštą elastingą tešlą. Suformuoti rutulį ir palikti 1 val. kilti. Iš pakilusios tešlos iškočioti picos padą. 10 min. apkepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Ant pado paskirstyti padažą, užberti tarkuotų sūrių mišinį. Kepti dar apie 8 min., kol sūriai išsilydys ir lengvai apskrus.
Autorius Jūratė Survilė