Grikiai maistui vartojami nuo seniausių laikų. Manoma, kad jie pradėti auginti prieš 5000 metų Indijoje, Nepale ir Mianmare. Po to išplito Afrikoje, Centrinėje Azijoje, Kinijoje ir Graikijoje. Bizantijos imperijoje grikiai buvo populiari prekė, iš ten ir kilo jų pavadinimas.

 

grikių košė

7 įdomūs faktai apie grikius:

 

  • Grikiai – tai vienintelis maisto produktas, kuris nepasiduoda genetinėms modifikacijoms. Šiose kruopose niekada nėra pesticidų, herbicidų ir nitratų.

 

  • Vitaminų ir mineralų grikiuose yra tris kartus daugiau negu kitose kruopose. Jame yra vitaminų A, B1, B2, B3, B6, B9, E, H, PP, cholino, mikroelementų: geležies, kalio, kalcio, silicio, magnio, natrio, sieros, fosforo, chloro,  aliuminio, boro, vanadžio, jodo, kobalto, mangano, vario, molibdeno, nikelio, titano, fluorido, chromo, alavo, seleno, stroncio ir cinko, skaidulų, krakmolo.

 

  • Riebalai, esantys grikių kruopose, daugiausiai yra polinesočiųjų, augalinės kilmės riebalų, kurie sėkmingai mažina cholesterolio lygį ir gerina riebalų metabolizmą. Grikių baltymuose yra gausu esminių aminorūgščių, o jų sudėtis yra labai panaši į mėsos.

 

  • Grikiuose yra pakankamai daug kalorijų (100 g turi apie 310 kcal), tačiau paprastųjų angliavandenių juose mažai. Kita vertus, skaidulų – labai daug. Dėlto šių kruopų vartojimas gerina medžiagų apykaitą, padeda sudeginti daugiau kalorijų ir nesukelia staigių cukraus šuolių kraujyje.

 

  • Grikiai garsėja dėl savo detoksikuojančio poveikio kūnui. Jie padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, palaiko hormono dopamino normalų lygį, todėl net gali padėti išvengti depresijos. Grikius rekomenduojama valgyti, jei kamuoja lėtinio nuovargio sindromas, stresas, įvairios kilmės edema ir osteoartritas.

 

  • Gydytojai, mitybos specialistai grikius rekomenduoja kaip dietinį produktą, tačiau nepritaria tiems, kurie visą savaitę nevalgo nieko, išskyrus grikius. Nesvarbu, kokie grikiai yra naudingi ir kiek daug vertingų maistinių medžiagų jie turi, nereikėtų valgyti tik vieną produktą. Svarbiausia prisiminti, kad viską reikia vartoti saikingai.

 

  • Kai kuriems žmonėms grikiai gali sukelti alergiją. Dažniausiai taip nutinka dėlto, kad grikiai turi daug baltymų, į kuriuos kartais organizmas gali sureaguoti nepalankiai.

 

Grikių košė su špinatais ir pievagrybiais

 

  • 250 g grikių
  • 150 g špinatų (šviežių, šaldytų arba konservuotų)
  • 200 g pievagrybių
  • Svogūnas
  • 1 – 2 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 360 ml vandens
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Grikius nuplauti ir sumaišyti su špinatais. Virti pasūdytame vandenyje. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūnus su česnakais ir pievagrybiais, ir sumaišyti su koše. Paskaninti pipirais.

 

2 porcijų

100 g apie 345 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

Spausdinti