Kaip apibūdintumėte žiemos pabaigą ir ankstyvą pavasarį? Sparčiai ilgėjančios dienos, pirmieji daigai, besikalantys pro sniegą, grįžtantys paukščiai, dažni lauko temperatūros pokyčiai ir… dažnai pasikartojančios peršalimo ligos bei klastingas gripas.

 

"imunitetas"

Per metus suaugę žmonės peršalimo ligomis vidutiniškai serga 2 – 4 kartus, o vaikai – 6 – 8 kartus. Peršalimo ligų sezonas dažniausiai siejamas su žiema, tačiau iš tikrųjų jis gali užsitęsti net iki balandžio vidurio. Nors nenumaldomai artėjantis pavasaris džiugina, tačiau sveikatos specialistai rekomenduoja neatsipalaiduoti ir pasirūpinti imuninės sistemos stiprinimu. Tikriausiai visi sutiks, kad geriau investuoti į šviežius vaisius ir daržoves, o ne į popierines nosinaites, sirupą nuo kosulio bei pastilės nuo gerklės skausmo. Šiuo metų laiku, labiau nei kitais, rekomenduojama įprastą mitybą papildyti sveikais, žaliaisiais kokteiliais.

 

Žalieji kokteiliai gali padėti išvengti peršalimo ligų arba sumažinti jų simptomus jau sergant. Taip yra dėl 4 pagrindinių priežasčių. Pirma, žalieji kokteiliai aprūpina organizmą vitaminu C iš negyvulinės kilmės maisto produktų. Antra, suteikia daugiau energijos. Trečia, padidina skysčių suvartojimą. Ketvirta, neapsunkina antinksčių sistemos.

 

Atlikta daug mokslinių tyrimų apie tai, kad vitaminas C sutrumpina peršalimo ligų trukmę ir padeda sirgti rečiau. Nesutariama tik dėlto, kaip vitaminas C turėtų būti vartojamas. Tačiau dėlto, kad jis padeda įveikti peršalimą niekas nesiginčija. Visi žino, kad žmogus, valgantis vien tik mėsos kepsnius, niekaip negali gauti visų reikalingų vitaminų. Dėl šios priežasties, norint sustiprinti imuninę sistemą ir išvengti peršalimo ligų, reikėtų padidinti vaisių ir daržovių kiekį kasdienėje mityboje. Pagrindinė taisyklė, renkantis vaisius ir daržoves – kuo šviežesni, tuo geriau, nes vitaminas C pradeda irti jau kambario temperatūroje (21 – 25 laipsniai Celsijaus). Ar gali būti dar geresnis būdas vartoti rekomenduojamas 5 – 7 vaisių ir daržovių porcijas, jei ne žalieji kokteiliai?

 

Daugiausiai vitamino C turi citrinos, žaliosios citrinos, apelsinai, greipfrutai ir ananasai. Į žaliuosius kokteilius taip pat dažnai dedama kivių, papajų, melionų, peruvinių gvajavų, braškių, kurie taip pat yra puikūs vitamino C šaltiniai. Iš daržovių daug vitamino C turi briuseliniai, brokoliniai, lapiniai kopūstai, kaliaropės, saldžiosios paprikos bei pomidorai.

 

Akivaizdu, kad vartoti žaliuosius kokteilius sveikas, nes jie padeda aprūpinti organizmą vitaminais. Tačiau ne mažiau svarbus jų privalumas yra tas, kad žalieji kokteiliai suteikia energijos. Tai reiškia, kad žmogus turės daugiau energijos sportuoti, užsiimti kita fiziškai aktyvia veikla. Reguliariai sportuojantys asmenys gali pasigirti stipresne imunine sistema. Rečiau serga peršalimo ligomis. Moksliniame žurnale „American Journal of Medicine“ publikuotas tyrimas, parodęs, kad moterys, kurios vaikščiojo po pusvalandį kasdien visus metus, 50 % rečiau sirgo peršalimo ligomis negu tos, kurios nebuvo fiziškai aktyvios. Sportuojant imuninės sistemos ląstelės suaktyvėja 50 – 300 %!

 

Vienas iš svarbiausių dalykų, norint išvengti peršalimo ligų – tai pakankamas skysčių vartojimas. Vanduo, sultinys arba sultys padeda sumažinti užgulimo jausmą ir drėkina gleivinės membranas, kad kvėpavimo takais lengviau praeitų oras. Žinoma, žalieji kokteiliai neturėtų pakeisti gryno vandens, bet jie gali papildyti kasdien suvartojamų skysčių kiekį.

 

Galiausiai šviežių vaisių ir daržovių nevartojimas šaltuoju metų laiku gali apsunkinti antinksčių veiklą. Kai šalta, norėdami sušilti, žmonės yra linkę valgyti daugiau sunkaus, virto arba kepto maisto. Toks maistas stimuliuoja antinksčių veiklą ir suaktyvina kraujotaką, todėl kūnas sušyla per 10 – 15 minučių. Tačiau ilgainiui tokia mityba išvargina širdį ir nervų sistemą. Žmogus jaučia dar didesnį nuovargį, mieguistumą ir sušalimą negu prieš tai. Deja, žmonės prisimena tik malonumą, kuris aplanko suvalgius šilto jausmo ir yra linkę tai kartoti kiekvieną kartą sušalus. Pasirodo, tai yra neteisinga praktika. Būtent dėl šios priežasties daugelis žmonių, baigiantis žiemai, jaučiasi pervargę ir išsekę.

 

Galima atlikti nedidelį tyrimą ir patiems. Pabandykite įtraukti žaliuosius kokteilius į kiekvienos dienos valgiaraštį ir po kurio laiko savo savijautą palyginkite su artimųjų, kurie nekeitė mitybos. Greičiausiai teigiami sveikatos pokyčiai paskatins ir toliau sveikai maitintis ir vartoti žaliuosius kokteilius.

 

Antigripinis žaliasis kokteilis

 

  • 2 apelsinai
  • Pusė žaliosios citrinos
  • Bananas
  • 1 cm imbiero šaknies
  • 15 g petražolių
  • 50 g lapinių daržovių
  • Pusė saldžiosios paprikos
  • Vandens pagal skonį

 

Gaminimas

 

Apelsinus, žaliąją citriną, bananą nulupti. Imbierą nulupti. Visus ingredientus sudėti į elektrinį trintuvą ir sutrinti. Įpilti šiek tiek vandens, kad būtų norimos konsistencijos ir vėl išplakti.

 

2 žmonėms

100 g apie 50 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

Spausdinti