Karštomis vasaros dienomis norisi pasilepinti gardžiais, greitai paruošiamais patiekalais, kuriuos galima paskrudinti kepsninėje ir valgyti lauke. Juk šiltasis metų laikas džiugina šviežiomis daržovėmis ir prisirpusiais vaisiais. Neišvengiamai ruošiama šaltų nevirtų sriubų, lengvų salotų, gaivinamasi uogų ir vaisių kokteiliais. Tačiau lėkštėse vis vien karaliauja klasikiniai mėsos, jūrų gėrybių ar daržovių iešmeliai, pagardinti puikaus skonio padažais.

 

vasaros patiekalai (6)

Šalta pomidorų siuba

 

100 ml 135 kcal

4 žmonėms

Ruošti 15 min.

 
  • 4 pomidorai
  • Raudona saldžioji paprika
  • Avokadas
  • 2 nedideli agurkai
  • 2 skiltelės česnako
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 150 ml pomidorų sulčių
  • 50 ml vandens
  • 40 ml citrinų sulčių
  • Šaukštas pomidorų padažo
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Šviežių bazilikų
  • 80 g skrebučių
 

Gaminimas

 

Nuo pomidorų nulupti odelę, išvalyti sėklas ir supjaustyti skiltelėmis. Papriką išvalyti ir susmulkinti. Avokadą perpjauti, pašalinti kaulą ir šaukšteliu išskobti minkštimą. Agurkus nulupti, pašalinti sėklas, supjaustyti. Česnaką nulupti ir susmulkinti. Visas daržoves sutrinti elektriniu plaktuvu. Tada supilti alyvuogių aliejų, pomidorų sultis ir vandenį. Įdėti šaukštą pomidorų padažo. Galiausiai supilti citrinų sultis, pagardinti prieskoniais ir viską gerai išmaišyti. Galima patiekti su šviežiais bazilikų lapeliais ir kubeliais pjaustytais skrebučiais.

vasaros patiekalai (7)

 

Veršienos iešmelis su pomidorais

 

100 g 175 kcal

6 žmonėms 

Ruošti 1 val.

 
  • 1 kg veršienos
  • 6 šaukštai aštraus pomidorų padažo
  • Svogūnas
  • 4 skiltelės česnako
  • 200 ml vandens
  • Šaukštas 5 pipirų mišinio
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos
  • 300 g vyšninių pomidorų
 

Gaminimas

 

Veršieną nuplauti, supjaustyti 3–5 cm storio gabaliukais. Svogūną nulupti, supjaustyti. Česnako skilteles sugrūsti. Daržoves sudėti į dubenį, supilti aliejų ir vandenį, sudėti prieskonius, pomidorų padažą ir gerai išmaišyti. Sudėti smulkintą veršieną, išmaišyti ir suspausti. Marinuoti apie 6 val. Paruoštą veršieną suverti ant iešmų kartu su vyšniniais pomidorais ir kepti vartant apie 40 min.

 

vasaros patiekalai (2)

Saldžiarūgštės krevetės

 

100 g 85 kcal

4 žmonėms 

Ruošti 15 min.

 
  • 600 g krevečių
  • Šaukštelis austrių padažo
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis rudojo cukraus
  • Šaukštelis krakmolo
  • 2 šaukštai acto
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Švelnaus pomidorų padažo
 

Gaminimas

 

Krevetes išlukštenti ir suverti ant medinių iešmelių. Pabarstyti druska ir pipirais. Sumaišyti aliejų, actą ir austrių padažą. Suberti cukrų ir maišyti, kol ištirps. Įmaišyti krakmolą. Krevečių iešmelius aptepti saldžiarūgščiu padažu ir kepti po 2 min. iš abiejų pusių. Pateikti su švelniu pomidorų padažu.

 

vasaros patiekalai (1)

Keptos daržovės

 

100 g 64 kcal

4 žmonėms 

Ruošti 20 min.

 
  • 2 kukurūzų burbuolės
  • 2 raudonieji svogūnai
  • Saldžioji paprika
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • Šaukštelis citrinų sulčių
  • Šaukštelis balzaminio acto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Aštraus pomidorų padažo
 

Gaminimas

 

Daržoves nuplauti. Kukurūzų burbuoles supjaustyti 3–5 cm storio griežinėliais. Svogūnus nulupti, supjaustyti ketvirčiais. Papriką išvalyti ir supjaustyti į 8 dalis. Daržoves suverti ant medinių iešmelių. Sumaišyti citrinų sultis, actą, alyvuogių aliejų ir prieskonius. Marinatu apšlakstyti daržovių iešmelius ir palaikyti 5 min. Kepti ant žarijų po 4–6 min. iš abiejų pusių. Galima patiekti su itin aštriu pomidorų padaž

 

vasaros patiekalai (4)

Vištienos salotos

 

100 g 120 kcal

4 žmonėms 

Ruošti 20 min.

 
  • Vištienos krūtinėlė
  • 300 g vyšninių pomidorų
  • 150 g gražgarsčių
  • 3 švieži agurkai
  • 3 rauginti agurkai
  • Sauja špinatų
  • Raudonasis svogūnas
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas vištienos prieskonių
  • Šaukštelis citrinų sulčių
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
 

Gaminimas

 

Vištieną supjaustyti kubeliais, įtrinti vištienos prieskoniais, druska ir kepti įkaitintame aliejuje, kol apskrus. Supjaustyti pomidorus, šviežius ir raugintus agurkus, svogūną, stambiai suplėšyti gražgarstes ir špinatų lapus. Daržoves sudėti į gilų dubenį, suberti keptus vištienos gabalėlius, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, pasūdyti ir pagardinti pipirais.

 

vasaros patiekalai (3)

Tirštas gervuogių kokteilis

 

100 ml 65 kcal

4 žmonėms

Ruošti 15 min.

 
  • Bananas
  • 500 g gervuogių
  • 500 ml natūralaus jogurto
  • 200 ml obuolių sulčių
  • Šaukštas medaus
  • 400 g ledukų
  • 50 g gervuogių papuošti
  • 50 g mėtų lapų papuošti
 

Gaminimas

 

Bananą supjaustyti. Suberti gervuoges, supilti jogurtą, obuolių sultis, sudėti medų ir viską išplakti plaktuvu. Suberti ledukus. Galima patiekti papuošus mėtų lapais ir šviežiomis gervuogėmis.

 

vasaros patiekalai (8)

Ledų ir pieno kokteilis

 

100 ml 145 kcal

4 žmonėms

Ruošti 20 min.

 
  • 3 bananai
  • 200 g vanilinių ledų
  • 500 ml migdolų pieno
  • Šaukštas medaus
  • 50 g kokosų drožlių
  • 200 g ledo kubelių
 

Gaminimas

 

Bananus nulupti ir supjaustyti. Sudėti vanilinius ledus, supilti migdolų pieną ir plakti apie 1 min. Tuomet sudėti medų, suberti kokoso drožles ir dar plakti apie 30 sek. Į stiklines suberti ledo kubelius ir užpilti paruoštu kokteiliu.

 

vasaros patiekalai (5)

Žaliasis kivių kokteilis

 

100 ml apie 90 kcal

2 žmonėms

Ruošti 15 min.

 
  • 6 kiviai
  • 2 bananai
  • 50 ml kokosų pieno
  • 50 ml vandens
  • Šaukštas medaus
  • 2 kivio skiltelės papuošti
 

Gaminimas

 

Kivius ir bananus nulupti ir supjaustyti. Supilti kokosų pieną, vandenį, įdėti šaukštą medaus ir viską gerai išplakti. Patiekti papuošus kivio skiltele.

 
Spausdinti