Tortai ir pyragai, virtę klasika
2025-10-08 07:16Kai kurių desertų nereikia pristatinėti – jau seniai tapo klasika, lydinčia šeimos šventes ir draugų susibūrimus. „Medutis“, šokoladainis, sūrio pyragas ar „Napoleono“ tortas – šie saldėsiai kelia nostalgiją ir niekada neišeina iš mados. Jie patikrinti laiko, o kiekvienas kąsnis primena namų jaukumą ir gerą nuotaiką. Kviečiame prisiminti, kaip pasigaminti šiuos legendinius skanėstus ir galbūt atrasti naujų interpretacijų.
Rudeninė šokoladainio versija
10 porcijų
100 g 337 kcal
Ruošti 45 min.
- 115 g sviesto
- 170 g juodojo šokolado gabalėlių
- 2 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 160 g kvietinių miltų
- 2 šaukštai nesaldintos kakavos miltelių
- 150 g moliūgų piurė
- 2 šaukštai avokadų aliejaus
- Pusė šaukštelio moliūgų pyrago prieskonių
GAMINIMAS. Sviestą išlydyti kartu su šokolado gabaliukais. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purios balkšvos masės. Įmaišyti vanilę, miltus. Šią masę padalyti į dvi lygias dalis. Į vieną įmaišyti sviesto ir šokolado masę, kakavą. Į kitą – moliūgų piurė, avokadų aliejų ir moliūgų pyrago prieskonius. Į skardą supilti šokoladinę masę, ant viršaus – moliūginę tešlą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

Kavos „Pavlova“ su riešutais
10 porcijų
100 g 536 kcal
Ruošti 3 val.
- 8 kiaušinių baltymai
- 200 g miltelinio cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštas tirpiosios kavos
- Šaukštelis kukurūzų krakmolo
PERTEPIMUI:
- 150 g maskarponės
- 50 g miltelinio cukraus
- 125 ml riebios grietinėlės
- 50 ml klevų sirupo
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštas tirpiosios kavos
- 100 g graikinių riešutų
GAMINIMAS. Baltymus išplakti elektriniu trintuvu iki standžios masės. Toliau plakant pamažu įmaišyti cukrų, vanilės ekstraktą, kavą ir krakmolą. Plakti, kol apvertus indą baltymai neiškris. Paruoštą masę paskirstyti dviejose kepimo popieriumi išklotose skardose – suformuoti du vienodo dydžio apskritimus. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 130 °C. Tuomet sumažinti temperatūrą iki 100 °C ir morengus džiovinti 2 val. Atvėsinti. Kremui maskarponę sumaišyti su cukrumi, iki standumo išplakta grietinėle, sirupu, vanilės ekstraktu ir kava. Gautu kremu gausiai aptepti vieną iš morengo lakštų. Išdėlioti smulkintus riešutus (truputį pasilikti), ant viršaus uždėti kitą morengo lakštą. Patiekti papuošus likusiais riešutais.

Medaus tortas
12 porcijų
100 g 328 kcal
Ruošti 10 val.
- 100 g sviesto
- 100 g šviežio medaus
- 150 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- Šaukštelis sodos
- 400–450 g kvietinių miltų
KREMUI:
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- 500 g 30 % riebumo grietinės
- 100 g miltelinio cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
GAMINIMAS. Ištirpinti sviestą, sudėti cukrų, medų ir gerai išmaišyti. Kai masė taps vientisa, įmušti kiaušinius, išmaišyti ir kaitinti 2–3 min. Nukaisti, įmaišyti sodą – mišinys iškart pašviesės ir putos. Po truputį berti miltus, kol tešla taps minkšta, nelipni. Padalyti į 6–8 dalis, kiekvieną plonai iškočioti (apie 2 mm) ant kepimo popieriaus ir kepti apie 6 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Atvėsinti. Kremui grietinėlę išplakti iki standumo. Atskirai išplakti grietinę su milteliniu ir vaniliniu cukrumi, sumaišyti su plakta grietinėle. Kiekvieną lakštą pertepti kremu, dėlioti sluoksniais. Viršų ir šonus aptepti likusiu kremu, pabarstyti trupiniais, gautais sutrupinus vieną lakštą. Laikyti šaldytuve 8 val.

Klasikinis „Napoleono“ tortas
12 porcijų
100 g 371 kcal
Ruošti 9 val.
TEŠLAI:
- 500 g miltų
- Žiupsnelis druskos
- 250 g šalto sviesto
- Kiaušinis
- 120 ml šalto vandens
KREMUI:
- 1 l pieno
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 4 kiaušinių tryniai
- 200 g cukraus
- 3 šaukštai krakmolo
- 200 g minkšto sviesto
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su druska ir stambiai tarkuotu sviestu. Trinti tarp pirštų, kol susidarys smėlinė konsistencija. Įmušti kiaušinį, supilti vandenį ir greitai suminkyti tešlą. Padalinti į 8–10 dalių, suvynioti į maistinę plėvelę ir 30 min. dėti į šaldytuvą. Kiekvieną tešlos gabalą iškočioti į ploną apskritimą. Perkelti į kepimo popieriumi išklotą skardą, subadyti šakute. Kepti apie 8 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol taps auksiniai. Kremui pieną su vaniliniu cukrumi supilti į puodą ir šildyti, kol cukrus ištirps. Atskirai išplakti trynius su cukrumi ir krakmolu. Nuolat maišant į karštą pieną supilti trynių masę. Virti ant silpnos kaitros, kol sutirštės. Atvėsinus įmaišyti sviestą ir išplakti iki vientisos masės. Formuoti tortą: ant pirmo lakšto tepti kremą, dėti kitą lakštą ir taip viską sluoksniuoti, pasiliekant vieną lakštą. Viršutinį lakštą ir torto šonus aptepti kremu. Likusį lakštą sutrupinti ir apibarstyti torto viršų bei šonus. Galima puošti uogomis ar vaisiais. Prieš patiekiant per naktį palaikyti šaldytuve, kad lakštai suminkštėtų.

Sūrio pyragas su braškėmis
10 porcijų
100 g 320 kcal
Ruošti 4,5 val.
PAGRINDUI:
- 200 g trapių sausainių
- 100 g sviesto
ĮDARUI:
- 600 g kreminio neutralaus skonio sūrio
- 150 g cukraus
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 3 kiaušiniai
- 200 g riebios grietinės
- 2 šaukštai krakmolo
- Tarkuota citrinos žievelė
VIRŠUI:
- 250 g braškių uogienės
- Šviežių braškių papuošti
GAMINIMAS. Smulkiai sutrupinti sausainius ir sumaišyti su tirpintu sviestu. Masę paskirstyti 22–24 cm skersmens kepimo formoje, gerai suspausti. Dėti į šaldytuvą, kol ruošiamas įdaras. Kreminį sūrį išplakti su paprastu ir vaniliniu cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušti kiaušinius, gerai išplakti. Įmaišyti grietinę, krakmolą ir citrinos žievelę. Masę supilti ant pyrago pagrindo. Kepti apie 55 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Išjungti orkaitę, praverti dureles ir palikti dar 30 min. Paskui visiškai atvėsinti kambario temperatūroje ir 3 val. dėti į šaldytuvą. Atvėsusį pyragą pagardinti braškių uogiene, papuošti braškėmis.

Autorė Jūratė Survilė

























