Manoma, kad agurkus raugti arba marinuoti žmonės pradėjo prieš 4 tūkst. metų Indijoje. Iki šiol jie labai populiarūs daugelyje tradicinių, taip pat ir Lietuvos, virtuvių. Daugeliui patinka jų saldžiarūgštis, sūrus skonis. Konservuotus agurkus vartoti labai sveika, nes juose yra gerųjų bakterijų, probiotikų. Jie padeda sustiprinti imuninę sistemą ir net atkurti organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Konservavimas yra vienas iš seniausių maisto ruošimo būdų, kadaise padėjęs žmonėms išgyventi, prasidėjus žiemai, taip pat keliautojams ir atradėjams, kurie leisdavosi į sunkias ir tolimas keliones laivais.

 

Konservuoti agurkėliai

 

"konservavimas"

  • 6 – 10 agurkų
  • 0,5 l vandens
  • 80 ml baltojo vyno acto
  • Šaukštas jūros druskos
  • Šaukštelis juodųjų pipirų
  • 4 – 6 skiltelės česnako
  • Šaukštelis aitrųjų paprikų dribsnių (nebūtinai)
  • Šaukštas krapų sėklų
  • Šaukštas šviežių krapų
  • 3 lauro lapai
  • 2 – 3 stiklainiai

 

Gaminimas

 

Iš pradžių pamatuoti turimus agurkus. Jei jie per dideli, supjaustyti taip, kad tilptų į stiklainius. Atskirai sumaišyti visus likusius ingredientus, tol, kol druska visiškai ištirps. Agurkus tvarkingai sudėti į stiklainius, kad juos būtų galima užpilti vandeniu su prieskoniais. Skysčio pripilti iki viršaus, uždengti dangčiu ir palikti šaldytuve. Palikti marinuotis kelias dienas. Jų skonis gerėja su kiekviena diena. Taip marinuotus agurkėlius šaldytuve galima laikyti iki kelių mėnesių.

 

2 – 3 stiklainiai

100 g apie 28 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti