Dauguma nori būti liekni ir atsispirti saldumynams. Siekdami paskanauti ką nors gardaus ir nuslopinti sąžinės balsą, daugelis renkasi įvairius javainius. Tai įvairūs batonėliai iš grūdų arba dribsnių. Jų nesunkiai galima pasigaminti ir patiems.

 

javainiai (3)

Su žemės riešutų sviestu

 

  • 200 g žemės riešutų sviesto
  • 200 g medaus
  • 100 ml kokosų aliejaus
  • 270 g avižinių dribsnių
  • 2 šaukštai sezamų sėklų
  • 2 šaukštai dygliuotųjų ožerškių uogų
  • 2 šaukštai razinų
  • 2 šaukštai kokosų drožlių
  • Šaukštas apelsinų žievelių cukatų
  • 100 g juodojo šokolado
  • Druskos pagal skonį

 

GAMINIMAS. Dribsnius ir sezamų sėklas pakepinti sausoje keptuvėje. Puode įkaitinti riešutų sviestą su kokosų aliejumi. Nukelti, sudėti medų ir smulkintą šokoladą. Maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps. Masę sumaišyti su likusiais ingredientais ir supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kai masė sustings, supjaustyti stačiakampio formos gabalėliais.

 

10 porcijų

100 g 392 kcal

Ruošti 30 min.

 

javainiai (2)

Su obuoliais ir bananais

 

  • 200 g avižinių dribsnių
  • 2 obuoliai
  • 2 bananai
  • 80 g razinų
  • 40 g graikinių riešutų
  • 100 g saulėgrąžų sėklų

 

GAMINIMAS. Dribsnius suberti į dubenį. Nulupti ir sutrinti bananus, sumaišyti su dribsniais. Suberti razinas, riešutus ir sėklas. Obuolius perpjauti, išpjauti sėklalizdžius, nulupti, sutarkuoti ir sumaišyti su dribsnių mase. Skardą iškloti kepimo popieriumi ir sukrėsti javainių masę, šiek tiek paspausti. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.

 

4 porcijos

100 g 203 kcal

Ruošti 1 val. 

 

javainiai (1)

Su džiovintomis braškėmis ir kakava

 

  • 225 g avižinių dribsnių
  • 60 g migdolų
  • 60 g anakardžių
  • 40 g džiovintų braškių
  • 100 ml skysto medaus
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 3 šaukšteliai kakavos

 

GAMINIMAS. Dribsnius suberti į dubenį. Susmulkinti migdolus ir anakardžius, sumaišyti su dribsniais. Gautą mišinį suberti ant kepimo popieriaus ir kepti apie 8 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

Sviestą ištirpinti, sumaišyti su medumi ir cukrumi. Kaitinti, kol cukrus visiškai ištirps. Suberti kakavą, braškių gabaliukus ir išmaišyti. Sumaišyti su skrudintais dribsniais ir riešutais. Skardą iškloti kepimo popieriumi ir sukrėsti javainių masę, truputį paspausti. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 140 ℃. Supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.

 

10 porcijų

100 g 320 kcal

Ruošti 50 min.

 

javainiai (4)

Energetiniai su burnočiais

 

  • 50 g burnočių sėklų
  • 10 ml agavų sirupo
  • 40 ml medaus
  • 15 ml klevų sirupo
  • 10 g rudojo cukraus
  • 30 ml moliūgų sėklų aliejaus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 20 g lazdynų riešutų
  • Šaukštelis kanapių sėklų
  • 20 g džiovintų spanguolių’
  • 20 g saulėgrąžų sėklų
  • Druskos pagal skonį

 

GAMINIMAS. Burnočius suberti į gerai įkaitintą keptuvę, uždengti ir spraginti kaip kukurūzus. Sukapoti lazdynų riešutus ir sumaišyti su kepintais burnočiais, spanguolėmis, kanapių ir saulėgrąžų sėklomis. Pasūdyti ir išmaišyti.

 

Sumaišyti abiejų rūšių sirupus su medumi, cukrumi, moliūgų sėklų aliejumi ir vanilės ekstraktu. Minutę pašildyti, šiuo mišiniu aplieti dribsnių masę ir išmaišyti. Masę sukrėsti į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir 3 val. šaldyti. Supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.

 

4 porcijos

100 g 436 kcal

Ruošti 3,5 val.

 

 

Spausdinti