Nenustebkite, rudens pradžioje daržo lysvėse ir prekybos vietose radę NSO. Daugelio nuomone, skraidančią ateivių lėkštę primenanti daržovė iš tiesų su nežemiška civilizacija neturi nieko bendro. Tai skani ir skalsi paprastojo moliūgo atmaina.

 

patisonas

Išvertus iš prancūzų kalbos patisonas reiškia augalinį pyragą. Iš tikrųjų savo forma jis primena gardų pyragaitį. Kartais jie vadinami skraidančiomis lėkštėmis ir vėlgi dėl savo dekoratyvios formos dažnai patiekiami prabangiuose pasaulio restoranuose.

 

Į Europą patisonai pirmą kartą atgabenti iš Pietų ir Centrinės Amerikos, kur auga natūralioje aplinkoje. Pirmieji Amerikos žemyno gyventojai indėnai, ypač inkų genties žmonės, šią daržovę labai vertino ir valgė su kukurūzais ir šparaginėmis pupelėmis.

 

Įspūdį neįprastos formos daržovė padarė ir K. Kolumbui. Jis iš kelionės, kurios metu manęs, kad atrado Vakarų kelią į Indiją, į Europą parvežė šių nedidelių, jaunų daržovių. Iš pradžių patisonai Europoje naudoti dekoracijoms gaminti, namų aplinkai puošti, tik vėliau sužinota, kad juos dar galima ir valgyti. Moliūginių šeimos daržovė pasirodė esanti labai panaši į tuo metu populiarius pyragaičius, todėl ir gavo tokį pavadinimą. Patisonų būna įvairių spalvų ir atspalvių: nuo šviesiai žalios, baltos iki skaisčiai geltonos. Daržovės minkštimas – baltas ir mėsingas.

 

Patisonus vartoti sveika širdžiai. Juose daug vitaminų ir mineralų (ypač kalio ir magnio), kurie turi teigiamą poveikį kraujotakai. Daržovėse mažai sočiųjų riebalų ir natrio. Nėra cholesterolio. 100 g virtų patisonų turi tik 38 kalorijas ir 43 % rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Taip pat juose yra folio rūgšties, vitamino B6, A ir dietinių skaidulų.

 

Patisonas – vertinga daržovė, kurią verta įtraukti į mitybą kiekvienam, o ypač tiems, kuriems reikia riboti natrio arba druskos suvartojimą. Rudens sezono daržovė skani kepta, virta, troškinta garuose, marinuota ar kitaip paruošta. Patisonais galima gardinti troškinius, salotas, dėti į apkepus ir pyragus. Kai kurie net kepa keksiukus su patisonų įdaru!

 

Nors patisonas turi begalę naudingų sveikatai savybių, tačiau kartais jis gali pakenkti. Šiose daržovėse yra oksalo rūgšties, kuri gali pabloginti žmonių, sergančių inkstų ir tulžies pūslės ligomis, sveikatos būklę. Kenksmingi oksalatai kaupiasi ir kristalizuojasi organizme, ir neleidžia įsisavinti kalcį. Atsiminkite tai prieš vartodami patisonus!

 

Įdarytas patisonas su daržovėmis ir mėsa

 

  • 4 – 6 patisonai
  • 3 – 4 pomidorai
  • 1 – 2 svogūnai
  • 1 – 2 skiltelės česnako
  • 60 g džiūvėsėlių
  • 200 g maltos mėsos
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, petražolių, bazilikų pagal skonį
  • Kietojo sūrio puošti

 

Gaminimas

 

Patisoną susmulkinti ir virti sūdytame vandenyje apie 3 minutes. Nukošti ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Nupjauti viršūnėles ir išskobti minkštimą. Minkštimą susmulkinti. Pakepinti smulkintą svogūną ir česnaką ir maltą mėsą. Atskirai pakepinti patisono minkštimą su nuluptais ir smulkiai supjaustytais pomidorais. Sudėti džiūvėsėlius, petražoles, bazilikus. Paskaninti druska ir pipirais ir viską sumaišyti. Išskobtą minkštimą prikimšti įdaro. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 minučių. Likus porai minučių, patisonus apibarstyti tarkuotu sūriu ir dar palaikyti įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys. patiekti su šviežiais pomidorais bei salotoms.

 

100 g apie 131 kcal

Paruošimo laikas: 50 min

4 – 6 porcijų

Spausdinti