Nuo lapkričio 30 d. prasideda adventas – laiko tarpas, kai laukiama Kristaus gimimo. Pagal senus papročius, per adventą žmonės pasninkauja, nevalgo mėsos ir riebių patiekalų, kad organizmas išsivalytų bei pasiruoštų naujiems metams.

 

Istorijos vingiais

 

Per pasninką žydai susilaikydavo nuo maisto ir vandens. Tai trukdavo visą dieną – nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro. Taip pat susilaikydavo nuo linksmybių, vengdavo praustis ir ilgai melsdavosi.

 

XVI–XVIII a. lietuviai ir lenkai tituluoti kaip griežčiausiai besilaikantys pasninko visoje Europoje. Negalėdami valgyti mėsos, kiaušinių, pieno produktų bei neturėdami gausaus jūrų gėrybių pasirinkimo, jie kūrė paprastus patiekalus. Per pasninką gertas aguonų pienas, kuris pakeitė įprastą pieną. Taip pat valgyta cibulynė – žemaitiška sriuba su silke ir svogūnais.

 

Kitose Europos šalyse, ypač Italijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, taip pat laikytasi griežto pasninko. Šiaurės Europoje jo laikytasi laisviau, turtingieji valgė netgi prabangius žuvies patiekalus, o prasčiau gyvenantys beveik badavo, nes negalėjo įpirkti žuvies ir silkės.

 

Pasninkas nėra badavimas

 

Iki šiol pasninkas prilyginamas badavimui, tačiau taip nėra. Žmonės pasninkauja nuo seno, o tai daryti galima nekenkiant organizmui. Pasninkas – tai tam tikro maisto ribojimas. Per jį valgoma sočiai kartą per dieną, o dar kelis sykius užkandama. Dažniausiai sočiausi būna pietūs, o pusryčiams ir vakarienei renkamasi lengvesnius patiekalus. Žinoma, per pasninką rekomenduojama nevalgyti mėsos. Tačiau jei žmogus dirba sunkų fizinį darbą, nevalgant mėsos gali trūkti jėgų, todėl derėtų elgtis protingai. Be to, daugiausia žmonių šio produkto atsisako tik tam tikromis dienomis, tarkime, per Didįjį penktadienį.

 

Laikytis pasninko nederėtų nėščioms ir žindančioms moterims, vaikams, seneliams, ligoniams bei dirbantiems sunkų fizinį arba protinį darbą. Sveikas žmogus, laikydamasis pasninko, gali išties padėti savo organizmui. Tačiau nevertėtų persistengti ir pradėti badauti. Atsisakyti mėsos ir riebaus maisto nėra blogai. Svarbiausia – žinoti, kuo juos pakeisti, kad nekamuotų nuolatinis alkis. Be to, per pasninką reikia gerti daug skysčių!

 

Paskutinė pasninko diena

 

Kūčių diena laikoma paskutine pasninko diena. Tą vakarą visa šeima sėda prie stalo ir vaišinasi neriebiais patiekalais: silke, žuvimi, grybais, įvairiais blyneliais bei mišrainėmis. Kaip ir per adventą, taip ir per Kūčių vakarienę nevartojami pieno bei mėsos patiekalai. Taip pat atsisakoma kiaušinių, sviesto ir majonezo. Juos galima pakeisti sojomis, pupelėmis arba riešutais. Pagal senus papročius, Kūčių vakarienė buvo skirta šeimos narių santykiams sustiprinti. Visi valgiai tarsi simbolizuodavo šeimynykščius. Duona, kviečiai, avižų kisielius buvo tėvo žemdirbio indėlis Kūčių stalui. Rauginti kopūstai, burokėliai, daržovės – namų šeimininkės motinos dalis, o grybai, riešutai bei uogos – vaikų ir senelių paveldas Kūčių stalui. Kūčioms ruošiamas maistas neturi būti riebus. Nors būtina paragauti visų 12-os patiekalų, tačiau nevalia persivalgyti.

 

pasninkas (4)_800x533

Naminė duona su sėklomis

 

100 g apie 250 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 

  • 2 šaukštai sezamų sėklų
  • 2 šaukštai moliūgų sėklų
  • 2 šaukštai saulėgrąžų
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 380 ml vandens
  • 70 g avižinių dribsnių
  • 50 g avižų
  • Šaukštelis geriamosios sodos
  • Šaukštelis cukraus
  • Šaukštelis druskos
  • 90 g miltų

 

Gaminimas

 

Krakmolą sumaišyti su vandeniu ir sėklomis. Tada sudėti likusius ingredientus ir išminkyti tešlą. Ją dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti supjausčius riekelėmis.

 

pasninkas (2)_800x534

Silkė su daržovėmis

 

100 g apie 190 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 400 g silkės
  • Virtas burokėlis
  • Svogūnas
  • 150 g raugintų arba marinuotų agurkų
  • 50 ml vandens
  • 2 šaukštai acto
  • Šaukštelis cukraus
  • Žalumynų papuošti

 

Gaminimas 

 

Silkę mirkyti vandenyje apie 30 min. Tada susmulkinti. Daržoves susmulkinti ir sumaišyti su silke. Vandenį sumaišyti su actu ir cukrumi. Gautu mišiniu apšlakstyti silkę. Patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

 

pasninkas (1)_800x531

Žuvis tešloje

 

100 g apie 240 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

 

  • 1 kg mėgstamos žuvies filė
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Šaukštelis žuvies prieskonių
  • Aliejaus kepti

Tešlai:

  • 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 100 ml vandens
  • 150 g miltų
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Žuvį supjaustyti gabalėliais, apšlakstyti citrinos sultimis ir apibarstyti žuvies prieskoniais.

Krakmolą sumaišyti su vandeniu, miltais ir pagardinti druska.

Žuvies gabalėlius pamirkyti gautoje tešloje ir kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekti karštus.

 

pasninkas (7)_800x533

Sveiki paplotėliai

 

100 g apie 240 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 300 g kopūsto
  • Raudona paprika
  • 100 g cukinijos
  • 200 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Šaukštelis ciberžolių
  • Šaukštelis kuminų
  • 20 ml vandens
  • Aliejaus virti
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Daržoves susmulkinti. Tada sumaišyti su likusiais ingredientais, pagardinti druska ir išminkyti tešlą. Iš jos formuoti paplotėlius ir virti įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių apie 8 min., kol gražiai apskrus. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

 

pasninkas (6)_800x533

Vegetariškos salotos

 

100 g apie 75 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 45 min.

 

  • 2 burokėliai
  • Ropė
  • Obuolys
  • Poras
  • 10 g krapų

Padažui:

  • 20 ml citrinos sulčių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius, ropę išvirti ir nulupti. Burokėlius sutarkuoti, ropę susmulkinti. Obuolį nuskusti ir susmulkinti. Porą ir krapus taip pat susmulkinti.

Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti ir pagardinti prieskoniais.

Salotas patiekti apšlaksčius gautu padažu. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.

 

pasninkas (5)_800x532

Voveraitės su žalumynais

 

100 g apie 60 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 400 g voveraičių
  • 50 g krapų
  • 50 g petražolių
  • 50 g bazilikų
  • 100 g špinatų
  • Svogūnas
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Voveraites kepti ant silpnos ugnies apie 15 min. Tada suberti smulkintus špinatus, svogūną ir kepti dar apie 5 min. Tuomet sudėti smulkintus žalumynus, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 10 min. Galima patiekti su duona arba bulvėmis.

 

pasninkas (3)_800x530

Naminis vyšnių kisielius

 

100 ml apie 80 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

 

  • 400 g vyšnių be kauliukų
  • 3 l vandens
  • 300 g cukraus
  • 4 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • Cinamono lazdelių papuošti

 

Gaminimas

 

Vandenį užvirinti. Tada suberti vyšnias, cukrų ir virti ant silpnos ugnies apie 15 min. Krakmolą sumaišyti su šlakeliu vandens ir išmaišyti. Į kisielių pamažu supilti krakmolą ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Patiekti papuošus cinamono lazdelėmis.

 

Spausdinti