Kūčių vakarą maistas ant stalo įgauna ypatingą prasmę. 12 patiekalų – tai kaip 12 apaštalų arba 12 metų mėnesių. Visų, išskyrus žuvį, gyvūninių patiekalų atsisakymas simbolizuoja apsivalymą, auką ir ramybę. Tikriausiai ant dažno lietuvio stalo atsiduria bent vienas ar keli patiekalai, kurių receptai perduodami iš kartos į kartą. Tačiau kiti patiekalai kiekvienais metais gali būti šiek tiek kitokie. Juos ruošiant taip pat laikomasi pagrindinių Kūčių maisto ruošimo principų, bet jie atnaujina stalą. Naujovės – tai tarsi simbolis, kad nereikia stovėti vietoje ir kiekvieni metai pasiūlo kažką gero, ko nebuvo praėjusiais. Tegul šios Kūčios būna tradicijų ir eksperimentų laikas!

 

Silkė džiovintų slyvų padaže

 

silkė

  • 500 g sūdytų silkių filė
  • 3 svogūnai
  • 100 g džiovintų slyvų
  • 30 g razinų
  • 50 g graikinių riešutų
  • 180 ml aliejaus
  • Apelsinų puošti

 

Gaminimas

 

Silkių filė 1 – 2 valandas pamirkyti šaltame vandenyje. Po to nusausinti ir supjaustyti. Džiovintas slyvas ir razinas taip pat pamirkyti. Supjaustyti svogūnus, džiovintas slyvas, susmulkinti graikinius riešutus. Viską sumaišyti su razinomis. Silkę į indus sudėti sluoksniuojant su džiovintų slyvų ir riešutų mase. Paskutinis sluoksnis – džiovintų vaisių. Užpilti aliejumi ir palaikyti šaldytuve per naktį ar net kelias paras. Patiekti su apelsinų griežinėliais.

 

100 g apie 207 kcal

Paruošimo laikas: 2 val. 25 min

4 – 6 porcijos

 

Veganiškas vaisių pyragas

 

  • Apelsinas
  • Citrina
  • Morka
  • Obuolys
  • Šaukštelis maistinės sodos
  • 180 g miltų
  • 180 ml augalinio aliejaus
  • 75 g graikinių riešutų
  • 135 g rudojo cukraus
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Apelsino ir citrinos žieveles, morkas sutarkuoti. Obuolį nulupti ir susmulkinti. Elektriniu plaktuvu aliejų išplakti su ruduoju cukrumi. Iš apelsino ir citrinos išspausti sultis, kuriose išmaišyti sodą. Tada supilti sultis į aliejaus ir cukraus masę. Suskaldytus riešutus ir miltus taip pat supilti, nuolatos maišant tešlą. Sudėti tarkuotas morkas, obuolius, žieveles. Gerai išmaišyti. Tešla neturi būti labai tiršta. Tešlą supilti į augaliniais riebalais išteptą indą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 minučių. Iškepusį ir šiek tiek atvėsusį pyragą galima pabarstyti milteliu cukrumi.

 

 

100 g apie 339 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

4 – 6 porcijos

 

Tradicinis avižų kisielius

kisielius

  • 400 g avižinių dribsnių
  • 2,5 l vandens
  • 60 g sudžiūvusios ruginės duonos
  • 2 šaukštai cukraus
  • Druskos pagal skonį
  • Uogų, pusryčių dribsnių puošti

 

Gaminimas

 

Avižinius dribsnius ir sutrupintą ruginę duoną užpilti drungnu vandeniu, palaikyti parą, kad šiek tiek parūgtų. Masę kelis kartus perkošti ir vėl užpilti vandeniu. Įberti cukraus, druskos. Virti ant lėtos ugnies, kol sutirštės. Atšaldyti. Skaniausias su saldžiarūgšte spanguolių arba bruknių uogiene. Galima puošti ir kitais vaisiais, uogomis, šokolado gabalėliais ar saldžiais pusryčių dribsniais.

 

100 g apie 58 kcal

Paruošimo laikas: 35 min

4 – 6 porcijos

Spausdinti