Vasario 16-oji, kaip ir kitos Lietuvos valstybės dienos, neatsiejamos nuo šventinių renginių, tautiškais motyvais dekoruotų drabužių ir aksesuarų bei, be abejo, tradicinio, lietuviško maisto. Nereikėtų manyti, kad lietuviška virtuvė – tai tik cepelinai ir šaltibarščiai. Nuo seno Lietuvoje gaminama daugybė įvairių patiekalų ir, nors daugelis iš jų buvo pasiskolinti iš kitų kraštų, tačiau jie taip čia prigijo, kad niekam nebekyla abejonių, ar jie tikrai lietuviški, ar ne.

 

lietuviski

Žagarėliai su varške

 

  • 250 g 9 % riebumo varškės
  • 250 g miltų
  • 2 kiaušinių
  • 60 g cukraus
  • 1,5 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • Druskos pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Miltinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Varškę ištrinti su kiaušiniais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir sumaišyti su varškės mase. Išminkyti tešlą, kad būtų pakankamai minkšta ir šiek tiek liptų prie rankų. Ant miltuoto paviršiaus iškočioti 1 cm storio tešlą ir supjaustyti į 10 – 12 cm ilgio juosteles. Viduryje juostelės įpjauti ir per tą įpjovą perkišti vieną tešlos galą. Į keptuvę įpilti tiek aliejaus, kad jie apsemtų žagarėlius, ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Keptus žagarėlius nusausinti su popieriniais rankšluosčiais ir pabarstyti miltiniu cukrumi.

 

20 porcijų

100 g apie 632 kcal

Paruošimo laikas: 90 min.

 

Tradiciniai balandėliai

 

  • 1 kg kopūstų
  • 2 morkos
  • Kiaušinis
  • Svogūnas
  • 300 g maltos mėsos
  • 190 g ryžių
  • Šaukštas miltų
  • 2 šaukštų pomidorų padažo
  • 75 g grietinės
  • Lauro lapas
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Kopūstą įdėti į verdantį vandenį ir palaikyti kelias minutes, kol lapai suminkštės ir bus galima nuimti reikiamą kopūstlapių kiekį. Apvirtus ryžius sumaišyti su malta mėsa, keptais svogūnais, kiaušiniu. Įdėti druskos, pipirų. Šiek tiek ryžių ir mėsos įdaro dėti ant kopūsto lapo ir suvynioti balandėlius kaip vokus. Balandėlius užpilti iki pusės vandeniu, įmesti lauro lapą ir virti apie 45 min. Grietinę sumaišyti su miltais ir pomidorų padažu ir šiek tiek vandens, kuriame virė balandėliai ir supilti į puodą su balandėliais. Pavirti dar 5 min. Galima patiekti su virtomis bulvėmis.

 

6 porcijų

100 g apie 175 kcal

Paruošimo laikas: 60 min.

 

Žemaitiškas kastinys

 

  • 380 g riebios grietinės
  • 100 g sviesto
  • 50 g krapų
  • 3 česnako skiltelės
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Mediniu šaukštu išsukti sviestą. Nenustojant sukti, pamažu sudėti grietinę, kol neliks gumulėlių. Galiausiai sumaišyti su smulkiai supjaustytais krapais ir česnakais. Įdėti druskos. Vėl viską gerai išmaišyti. Patiekti su virtomis bulvėmis.

 

6 porcijos

100 g apie 296 kcal

Paruošimo laikas: 90 min.

Spausdinti