Inkstai – vienas svarbiausių organų. Jie filtruoja skysčius, šalina iš organizmo visas nereikalingas ar net pavojingas medžiagas. Tad norint sumažinti inkstų ligų, ypač akmenligės, riziką, privalu rūpintis jų sveikata.

 

kidney-3667909_640

Paplitęs sutrikimas

 

Inkstų akmenligė yra viena dažniausia šlapimo trakto ligų. Lietuvoje ja serga apie 5 % gyventojų, vyrų (12 %) daugiau nei moterų (7 %). Kartą pašalinus inkstų akmenis, išlieka didelė tikimybė, jog per penkerius metus jų vėl atsiras. Todėl labai svarbu rūpintis inkstų sveikata ir stengtis užkirsti kelią inkstų akmenligei arba jos pasikartojimui.

 

Inkstų akmenys susidaro, kai šlapime yra per daug mineralų ir druskų. Šie mikroelementai susijungia ir suformuoja kristalus. Su laiku tokie kristalai didėja, kol tampa didesniais ar mažesniais akmenukais. Tai sukelia didelį skausmą ir diskomfortą. Inkstų akmenų susidarymas bene labiausiai priklauso nuo to, ką valgome ir geriame. Tad būtina žinoti, ko reikėtų vengti ir kuo papildyti mitybą.

 

Būdingi simptomai

 

  • Skausmas šone, nugaros arba pilvo srityse
  • Skausmas arba deginimo pojūtis šlapinantis
  • Dažnas lakstymas į tualetą
  • Kraujas šlapime
  • Drumzlinas arba aitraus kvapo šlapimas
  • Šlapinantis išteka labai nedaug šlapimo
  • Pykinimas ir vėmimas
  • Aukšta temperatūra ir drebulys.

 

Lemtingos priežastys

 

Mityba. Kasdienė mityba, kurioje gausu baltymų, druskos ir cukraus, gali didinti inkstų akmenligės riziką. Ypač didelę tikimybę susirgti kelia per didelis kasdien su maistu suvartojamos druskos kiekis. Druskos perteklius didina kalcio kiekį, kurį inkstai turi perfiltruoti, todėl auga rizika, kad inkstuose susidarys skausmingų akmenų.

 

Dehidratacija. Kasdien neišgeriant užtektinai vandens didėja pavojus susirgti inkstų akmenlige. Žmonės, kurie gyvena šilto sauso klimato zonose arba gausiai prakaituoja, irgi labiau rizikuoja.

 

Nutukimas. Didelis kūno masės indeksas (KMI), platus juosmuo ir antsvoris siejami su padidėjusia inkstų akmenligės rizika.

 

Šeimos istorija. Jeigu šeimoje kas nors serga / sirgo inkstų akmenlige, tuomet tikimybė, kad ši liga vargins ir jus, išties nemaža. Jeigu jau esate turėję vieną ar kelis inkstų akmenis, didelė rizika, kad liga atsinaujins ir inkstuose vėl susidarys akmenų.

 

Virškinimo trakto ligos ir operacijos. Skrandžio šuntavimo operacija, uždegiminės žarnyno ligos arba lėtinis viduriavimas gali sutrikdyti kalcio ir vandens įsisavinimą. Dėl šios priežasties šlapime padidėja medžiagų, lemiančių inkstų akmenų susidarymą, kiekis.

 

Kitos ligos. Inkstų kanalėlių acidozė, cistinurija, hiperparatiroidizmas ir pasikartojančios šlapimo infekcijos irgi gali didinti inkstų akmenligės riziką.

 

Maisto papildai ir vaistai. Inkstų akmenligės tikimybę didina vitaminas C, liekninamieji maisto papildai, vidurius laisvinantys vaistai (jei vartojami per dažnai), kalcio pagrindu pagaminti antacidiniai vaistai ir kai kurie medikamentai, skirti migrenai ar depresijai gydyti.

 

Naudingi patarimai

 

Vanduo. Geriant užtektinai vandens, galima išvengti inkstų akmenų susidarymo. To nedarant šlapinantis ištekės nedaug šlapimo. Mažas šlapimo kiekis reiškia, kad jis yra labiau koncentruotas, todėl negali veiksmingai ištirpdyti šlapimo druskų, skatinančių akmenų formavimosi. Be vandens, galima gerti apelsinų sultis ir kitus nesaldžius gaiviuosius gėrimus. Per dieną rekomenduojama išgerti bent 8 stiklines. Sportuojant ir gausiai prakaituojant skysčių organizmui reikia dar daugiau. Ar vandens išgeriama tiek, kiek reikia, išduos šlapimo spalva: jis turi būti skaidrus arba šviesiai geltonas.

 

Kalcio gausūs maisto produktai. Dažniausiai inkstuose susidaro kalcio oksalato akmenų. Tad dauguma klaidingai įsitikinę, kad turi vengti kalcio. Tačiau mityba, kurioje per mažai kalcio, didina ne tik inkstų akmenligės, bet ir osteoporozės riziką. Kalcio papildai iš tikrųjų didina akmenligės grėsmę, todėl geriausia šio elemento gauti iš maisto: lieso pieno, sūrio, jogurto. Jei vis dėlto reikia vartoti kalcio papildus, tai reikia daryti valgant.

 

Druska. Didelis druskos kiekis kasdienėje mityboje siejamas su inkstų akmenų susidarymu. Pasak JAV urologijos fondo, druskos perteklius šlapime neleidžia kalciui patekti iš šlapimo į kraują. Tuomet šlapime padaugėja kalcio ir gali susidaryti inkstų akmenų. Rekomenduojama atidžiai skaityti maisto produktų etiketes ir rinktis tik nesūrius. Vengti maisto produktų, kuriuose ypač daug druskos: traškučių, krekerių, konservuotų sriubų ir daržovių, rūkytų mėsos gaminių, produktų, kurių sudėtyje yra mononatrio gliutomato, natrio nitrato arba natrio hidrokarbonato (sodos). Vietoj druskos maistą gardinti prieskoninėmis žolelėmis.

 

Oksalatai. Kai kurie inkstų akmenys sudaryti iš oksalato – natūralaus maisto produktuose esančio junginio, kuris šlapime jungiasi su kalciu ir sudaro inkstų akmenis. Ribojant maistą, kuriame yra oksalatų, galima išvengti akmenų susidarymo. Oksalatų apstu špinatuose, šokolade, batatuose, kavoje, burokėliuose, žemės riešutuose, rabarbaruose, sojų produktuose, kviečių sėlenose.

 

Gyvūniniai baltymai. Maisto produktai, kuriuose gausu gyvūninių baltymų, yra rūgštiniai, todėl gali padidinti šlapimo rūgštingumą. Didelis šlapimo rūgštingumas skatina tiek kalcio, tiek oksalatų inkstų akmenų susidarymą. Patartina riboti jautienos, kiaulienos, paukštienos, žuvies vartojimą.

 

Vitaminas C. Askorbo rūgštis, arba vitaminas C, gali sukelti inkstų akmenligę, ypač vyrams. 2013 m. atlikti tyrimai parodė, kad vitamino C vartojimas padvigubino inkstų akmenų susidarymo riziką. Tyrėjai mano, kad su maistu gaunamas vitaminas C veikia taip pat, tad citrusiniais vaisiais irgi geriau nepiktnaudžiauti.

 

Augaliniai preparatai. Teigiama, kad kreivieji lapainiai (Phyllanthus niruri) padeda šalinti inkstų akmenis. Vis dėlto prieš pradedant vartoti bet kokius žolinius preparatus vertėtų pirmiausia pasitarti su gydytoju.

 

inksta (1)

Bolivinių balandų salotos su mocarela

 

  • 180 g bolivinių balandų
  • Nedidelis raudonasis svogūnas
  • 150 g vyšninių pomidorų
  • 130 g šaldytų žaliųjų žirnelių
  • Raudona paprika
  • Geltona paprika
  • Trumpavaisis agurkas
  • 160 g mocarelos
  • Žiupsnelis bazilikų

Padažui:

  • Pusė citrinos
  • Šaukštas apelsino sulčių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1,5 šaukštelio balzaminio acto
  • Pusė šaukštelio garstyčių miltelių
  • Skiltelė česnako
  • Pusė šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Nuplauti bolivines balandas, užpilti vandeniu ir palaukti, kol užvirs. Sumažinti kaitrą ir dar virti apie 15 min. Nukelti ir atidėti, kol atvės. Visas daržoves susmulkinti ir sumaišyti su virtomis kruopomis. Išspausti česnaką ir sumaišyti su kitais padažo ingredientais. Pusę padažo sumaišyti su kruopų ir daržovių salotomis. Sudėti pjaustytą mocarelą. Aplieti likusiu padažu.

6 porcijos

100 g 141 kcal

Ruošti 40 min.

 

inksta (3)

Žiedinių kopūstų pjausniai

 

  • Žiedinis kopūstas
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas citrinos sulčių
  • 2 skiltelės česnako
  • Pusė šaukštelio maltos raudonos paprikos
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Žiedinį kopūstą supjaustyti išilgai į keturias dalis. Aliejų sumaišyti su citrinos sultimis, išspaustu česnaku, paprika ir pipirais. Kepimo indą patepti aliejumi, sudėti kopūsto pjausnius. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Atsargiai apversti, aptepti aliejaus mišiniu. Kepti apie 20 min., kol suminkštės ir įgaus gražų auksinį atspalvį.

 

4 porcijos

100 g 147 kcal

Ruošti 50 min.

 

inksta (2)

Vištienos troškinys 

 

  • 400 g konservuotų avinžirnių
  • Žiedinis kopūstas
  • Pusė svogūno
  • 6 laiškiniai svogūnai
  • 3 skiltelės česnako
  • Aliejaus kepti
  • 200 g konservuotų pomidorų
  • 2 šaukšteliai kario
  • Šaukštelis malto imbiero
  • 4 vištų šlaunelės be kaulų
  • 60 ml vandens
  • 60 ml graikiško jogurto
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 190 g ilgagrūdžių ryžių

Smulkintą svogūną, žiedinį kopūstą, išspaustą česnaką, supjaustytą mėsą apibarstyti kariu ir imbieru. Kepti iš visų pusių po 3 min, kol gražiai apskrus. Sudėti pomidorus, supilti vandenį ir užvirinti. Sumažinti kaitrą iki vidutinės ir troškinti apie 15 min. Išvirti ryžius, kaip nurodyta. Troškinį paskaninti pipirais ir įmaišyti jogurtą. Patiekti su virtais ryžiais.

 

4 porcijos

100 g 274 kcal

Ruošti 50 min.

 

Įdomu

 

  • Skiriami keturi pagrindiniai inkstų akmenų tipai: kalcio, struvitų, šlapimo rūgšties ir cistino. Apie 80 % akmenų yra kalcio tipo.
  • Inkstų akmenys gali būti įvairių spalvų, bet dažniausiai turi geltoną atspalvį. Kai kurie būna lygūs, kiti – dantyti.
  • Gineso rekordas priklauso inkstų akmeniui, kurio plotis plačiausioje vietoje siekė apie 13 cm. Kuo stambesnis akmuo, tuo didesnį skausmą sukelia.
  • Statistika rodo, kad Vakarų pasaulyje kada nors gyvenime inkstų akmenlige persirgs daugiau nei 1 iš 10 žmonių. Apskaičiuota, kad per gyvenimą inkstų akmenys susidaro 12 % amerikiečių, ir šis skaičius kasmet auga.
  • Elektros šoko terapija gali būti naudojama gydant inkstų akmenligę. Elektros bangos padeda suskaldyti inkstų akmenis, todėl jie pašalinami iš organizmo natūraliu būdu.

 

Spausdinti