Didelis malonumas, mažai kalorijų
2025-01-20 09:15Metų pradžioje daugelis pasižada maitintis saikingiau ir sveikiau. Visgi net ir tada norisi saldaus kąsnelio. Dalinamės keletu idėjų, kaip pasiruošti gardžių, bet mažai kaloringų skanėstų.
Ryžių pudingas
4 porcijos
100 g 120 kcal
Ruošti 45 min.
- 150 g apvaliagrūdžių ryžių
- 800 ml migdolų pieno
- Žiupsnelis druskos
- 3 šaukštai klevų sirupo
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštelis cinamono
- Migdolų riešutų puošti
GAMINIMAS. Ryžius kelis kartus gerai perplauti tekančiu vandeniu. Suberti į puodą, užpilti pienu, pasūdyti ir virti ant vidutinės kaitros, kol skystis užvirs. Toliau lėtai virti apie 30 min., kol ryžiai suminkštės, taps kreminės konsistencijos. Įmaišyti klevų sirupą, vanilės ekstraktą, cinamoną (truputį pasilikti). Virti dar 5 min. nuolat maišant.
Pudingą sudėti į stiklinius indelius, papuošti likusiu cinamonu, riešutais. Galima patiekti tiek šiltą, tiek šaltą.
Kitoks šokoladainis
8 porcijos
100 g 190 kcal
Ruošti 30 min.
- 3 gerai prinokę bananai
- 2 kiaušiniai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 50 g nesaldintos kakavos miltelių
- 2 šaukštai migdolų miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 80 g juodojo šokolado
- Šviežių braškių (ar kitų uogų) puošti
GAMINIMAS. Bananus sutrinti iki vientisos masės. Įmušti kiaušinius, supilti vanilės ekstraktą ir gerai išplakti.
Atskirai sumaišyti kakavą, miltus, kepimo miltelius ir druską. Sausus ingredientus pamažu maišant suberti į bananų masę. Gerai išmaišyti. Tešlą plonu sluoksniu supilti į kepimo indą. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Kol pyragas kepa, išlydyti šokoladą. Juo apglaistyti truputį pravėsusį šokoladainį. Patiekti papuošus uogomis. Pjaustyti visiškai atvėsintą.
Uogų saldainiai
12 vnt.
100 g 198 kcal
Ruošti 45 min.
- 50 g mėgstamų džiovintų uogų (spanguolių, braškių, vyšnių ar kt.)
- 100 g kokosų drožlių (+ puošti)
- 3 šaukštai nesaldinto žemės riešutų sviesto
- 2 šaukštai medaus
- 2 šaukštai avižinių dribsnių
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Uogas sutrinti elektriniu trintuvu (jeigu kietos, prieš tai trumpai pamirkyti).
Dubenyje sumaišyti kokosų drožles, riešutų sviestą, medų, dribsnius, valinės ekstraktą ir smulkintas uogas. Jeigu masė per sausa, papildomai įdėti riešutų sviesto. Suformuoti rutuliukus ir apvolioti kokosų drožlėmis. Bent 30 min. palaikyti šaldytuve, kad sutvirtėtų.
Kokosiniai sausainiai
18 vnt.
100 g 264 kcal
Ruošti 25 min.
- 85 g nesaldintų kokosų drožlių
- 2 šaukštai kokosų miltų
- 3 šaukštai kokosų aliejaus
- 80 g medaus
GAMINIMAS. Visus ingredientus sumaišyti. Šaukštu formuoti sausainius ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Palikti atvėsti, kad sutvirtėtų, tik tada išimti iš skardos.
Varškės desertas su kiviais
2 porcijos
100 g 216 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 200 g varškės
- 200 ml grietinėlės
- Šaukštelis želatinos
- 100 g miltelinio cukraus
- 3 kiviai
- 50 g šokolado drožlių
GAMINIMAS. Varškę užpilti grietinėle ir elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės. Neturi likti jokių gumulėlių. Želatiną išbrinkinti nedideliame kiekyje vandens ir supilti į varškės masę. Suberti cukrų (šaukštą pasilikti kivių masei) ir gerai išmaišyti. Masę supilstyti į serviravimo indelius ir bent 1 val. dėti į šaldytuvą.
Nuluptus kivius sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrelės. Ją sumaišyti su likusiu cukrumi. Tolygiai paskirstyti ant sustingusios varškės masės. Papuošti šokolado drožlėmis.
Autorius Jūratė Survilė