Smidrai – naujas kulinarinis atradimas
2025-06-23 10:43Smidrai – virtuvės delikatesas, juk subtilus skonis ir traškumas žavi gurmanus visame pasaulyje. Nuo klasikinių iki išradingų patiekalų – jie suteikia galimybę eksperimentuoti ir atrasti naujų skonių. Leiskimės į kulinarinę kelionę, kurioje smidrai bus pagrindinė žvaigždė.
Švelnus rizotas
4 porcijos
100 g 134 kcal
Ruošti 30 min.
- 200 g smidrų
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 150 g rizoto ryžių
- 800 ml karšto daržovių sultinio
- 50 ml baltojo sauso vyno
- 30 g sviesto
- 40 g tarkuoto parmezano
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Smidrus nuplauti, nulaužti kietą apatinę dalį ir supjaustyti nedideliais gabalėliais.Svogūną susmulkinti, česnaką sutraiškyti.Didelėje keptuvėje įkaitinti aliejų, apkepinti svogūną, kol taps skaidrus (3–4 min.). Suberti česnaką, kepinti dar minutę. Sudėti ryžius, maišant kaitinti 2 min., kol taps permatomi. Supilti vyną ir nuolat maišant troškinti, kol jis išgaruos. Po truputį maišant pilti daržovių sultinį. Troškinti apie 20 min., kol skystis susigers, o ryžiai taps minkšti. Praėjus 10 min. nuo virimo pradžios įmaišyti smidrus. Nukaitus rizotą įmaišyti sviestą, parmezaną, pagardinti druska ir pipirais. Prieš patiekiant leisti kelias minutes susistovėti skoniams.
Gaivios lazdelės
4 porcijos
100 g 110 kcal
Ruošti 25 min.
- 400 g smidrų
- Citrina
- 30 g sviesto
- 2 šakelės šviežių rozmarinų
- 50 g tarkuoto parmezano arba mocarelos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Smidrus nuplauti, nulaužti kietą apatinę dalį. Citriną nuplauti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Kepimo indą ištepti sviestu. Sudėti smidrus, ant jų išdėlioti citrinos griežinėlius ir rozmarinų šakeles. Pabarstyti druska ir pipirais, ant viršaus uždėti likusius sviesto gabalėlius ir užberti tarkuotą sūrį. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti karštus kaip garnyrą arba lengvą užkandį.
Kreminė sriuba
4 porcijos
100 ml 90 kcal
Ruošti 35 min.
- 300 g šviežių smidrų
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 750 ml daržovių sultinio
- 150 ml neriebios grietinėlės
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Juodųjų sezamų sėklų papuošti
- Valgomųjų česnakų žiedų papuošti
GAMINIMAS. Smidrus nuplauti, nulaužti kietą apatinę dalį ir supjaustyti apie 3 cm gabalėliais. Svogūną ir česnaką susmulkinti. Dideliame puode įkaitinti aliejų, apkepti svogūną, kol taps skaidrus (3–4 min.), suberti česnaką ir kepti dar minutę. Sudėti smidrus, trumpai pakaitinti, supilti sultinį ir virti apie 15 min., kol smidrai suminkštės. Nukaisti ir sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos kreminės konsistencijos. Supilti grietinėlę, gerai išmaišyti, pagardinti prieskoniais, pakaitinti, bet neužvirinti. Patiekti papuošus sezamų sėklomis ir smulkintais česnakų žiedais.
Vegetariškas pyragas
6 porcijos
100 g 220 kcal
Ruošti 50 min.
- 250 g sluoksniuotos tešlos
- 300 g smidrų
- 150 g rikotos
- 2 kiaušiniai
- 100 ml 35 % riebumo grietinėlės
- 50 g tarkuoto parmezano
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Pyrago formą iškloti sluoksniuota tešla, kraštus šiek tiek pakelti. Pagrindą subadyti šakute. Smidrus nuplauti, nulaužti kietą apatinę dalį, supjaustyti apie 4 cm ilgio gabalėliais. Rikotą sumaišyti su kiaušiniais, grietinėle, parmezanu, pagardinti prieskoniais. Masę tolygiai paskirstyti ant tešlos. Ant viršaus išdėlioti smidrus. Viršų aptepti aliejumi ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Patiekti šiltą. Galima papuošti mėgstamais žalumynais, pvz., bazilikais.
Gurmaniškos salotos
2 porcijos
100 g 85 kcal
Ruošti 15 min.
- 150 g smidrų
- 150 g pievagrybių
- 100 g vynuogių be kauliukų
- Sauja lapinių salotų
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Smidrus nuplauti, nulaužti kietą apatinę dalį ir trumpai (2–3 min.) nuplikyti verdančiame vandenyje, paskui greitai atvėsinti lediniame vandenyje. Supjaustyti apie 3 cm gabalėliais. Pievagrybius nuplauti, suraikyti plonomis riekelėmis. Vynuoges perpjauti. Salotas suplėšyti nedideliais gabalėliais. Visus ingredientus sumaišyti, pagardinti alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, prieskoniais.
Autorė Jūratė Survilė