Nacionalinės kokybės produktai (NKP) – tai maisto produktai, kurie dėl tam tikrų ūkininkavimo ir gamybos būdų pasižymi ypatingomis savybėmis, išsiskiria aukštesne kokybe. Produkcija sertifikuojama ir ženklinama ženklais „Nacionalinė kokybė Lietuva“ arba „Kokybė“.

 

Kokybė_Nac_KokybėPernai „Ekoagros“ sertifikavo 300 pareiškėjų, užsiimančių NKP gamyba

 

„Džiugu pranešti, kad pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą sertifikuotų produktų apimtys didėja. Daugiausia užsiimančių šviežių vaisių, uogų ir daržovių auginimu – tokių pernai sertifikuotas 251. Sodų, uogynų ir daržovių plotai didėjo apie 10 %. Nemažai NKP bitininkų – sertifikuotas 31. Daugėja NKP paukštininkystės ūkių – sertifikuoti 8. Po kelis sertifikuota ir retesnių sričių: užsiimančių grūdų, mėsos, pieno produktų, kiaušinių, konditerinių gaminių gamyba“, – sako „Ekoagros“ IV sertifikavimo skyriaus, atsakingo už NKP, vadovas Linas Merkevičius.

 

Kodėl vartotojui verta rinktis šiuos produktus?

 

„Pirmoji priežastis – kokybė. NKP ženklai rodo, kad produktas atitinka aukštesnius kokybės standartus, patikimas ir saugus vartoti. Taip pat tai, kad produkto gamyba buvo tikrinama ir atitinka taisyklių reikalavimus. Antra – vietos gamintojų palaikymas. Rinkdamiesi produktus su šiuo ženklu remiame vietos ūkininkus ir perdirbimo įmones“, – sako L. Merkevičius.

 

Trečia, pasak L. Merkevičiaus, – aplinkos tausojimas. Šiuolaikiniai vartotojai vis dažniau reikalauja, kad produktai būtų ne tik aukštos kokybės, bet ir pagaminti tvariai, todėl gamintojai šiuos principus vis labiau integruoja į savo veiklą. NKP produktų gamybai naudojamos tvarios žemdirbystės metodikos, kai naudojama mažiau pesticidų ir cheminių trąšų. Taikomos aplinką saugančios technologijos, augalininkystėje skaičiuojama maistinių medžiagų pusiausvyra.

 

Pernai „Ekoagros“ atliktas Lietuvos vartotojų tyrimas parodė: 29 % apklaustųjų žinojo „Kokybės“ ženklą, o 34 % – ženklą „Nacionalinė kokybė Lietuva“.

 

Autorius Eglė Stratkauskaitė