Koldūnų įvairovė – tarp tradicijų ir naujų skonių
2025-02-05 08:48Koldūnų kilmė siejama su senovės Azija. Tačiau jie taip pat turi ilgą ir turtingą istoriją Europoje, kur skirtingos kultūros sukūrė unikalių variantų. Koldūnai – universalus patiekalas, išplėtotas per amžius ir adaptuotas pagal vietines tradicijas bei ingredientus. Išbandykime keletą receptų savo virtuvėje!
Lenkiški virtinukaisu bulvėmis ir varške
4 porcijos
100 g 224 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 500 g kvietinių miltų
- Kiaušinis
- 150 ml vandens
- Druskos pagal skonį
ĮDARUI:
- 500 g bulvių
- Svogūnas
- 2 šaukštai aliejaus kepti
- 200 g varškės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Tešlai skirtus ingredientus sumaišyti ir minkyti, kol susidarys vientisa, prie rankų nelimpanti tešla. Palikti 20 min. pastovėti. Nuskusti ir išvirti bulves. Išvirusias sutrinti. Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti iki auksinės spalvos. Sumaišyti su trintomis bulvėmis. Įmaišyti varškę, prieskonius. Iš tešlos iškočioti ploną lakštą, stikline ar kitu apskritu daiktu išspausti apskritimus. Į kiekvieno vidurį dėti įdaro, sulenkti ir tvirtai užspausti kraštus. Paruoštus koldūnus sudėti į verdantį sūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, virti 5–7 min. Gardu patiekti su grietine arba / spirgučiais.
Klasikiniai Kazachstano mantai
4 porcijos
100 g 222 kcal
Ruošti 1,5 val.
TEŠLAI:
- 400 g kvietinių miltų
- Kiaušinis
- 150 ml vandens
- Druskos pagal skonį
ĮDARUI:
- Didelis svogūnas
- 2 šaukštai aliejaus
- 400 g maltos ėrienos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio malto kumino
- 200 ml jogurto patiekti
- Česnako skiltelė patiekti
- Šaukštas sviesto patiekti
GAMINIMAS. Iš nurodytų ingredientų suminkyti minkštą elastingą tešlą. Uždengus palikti 30 min. pastovėti. Svogūną susmulkinti ir pakepinti iki auksinės spalvos. Sumaišyti su mėsa, prieskoniais. Tešlą iškočioti į 2–3 mm storio lakštą, išpjauti mažus kvadratėlius. Į kiekvieno vidurį dėti po šaukštą įdaro. Sulankstyti į maišelio formą, viršų gerai užspausti. Dėti į verdantį sūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, virti apie 10 min. Patiekti su česnakiniu jogurto padažu arba tirpintu sviestu. Papildomai galima apibarstyti mėgstamais prieskoniais.
Japoniškos giodzos
4 porcijos
100 g 219 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 200 g kvietinių miltų
- Druskos pagal skonį
- Šaukštas kukurūzų krakmolo
- 100 ml karšto vandens
ĮDARUI:
- 250 g maltos kiaulienos
- 100 g kopūsto
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas tarkuoto imbiero
- Šaukštas sojų padažo
- Šaukštelis sezamų aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su druska, krakmolu, pamažu pilti karštą vandenį ir maišyti, kol susidarys vientisa tešla. Jeigu per lipni, papildomai įberti krakmolo. Minkyti apie 7 min., kol taps elastinga ir glotni. Uždengti drėgnu rankšluosčiu ir palikti apie 30 min. Kruopščiai išmaišyti kiaulieną, smulkiai pjaustytą kopūstą, trintą česnaką, tarkuotą imbierą, sojų padažą, sezamų aliejų, druską ir pipirus. Iš tešlos formuoti mažus (2–3 cm) rutuliukus, iš kiekvieno iškočioti apskritimą. Į juos dėti po šaukštelį įdaro, kraštelius sušlapinti ir sulenkti pusiau, kad susidarytų pusmėnulio formos koldūnai. Kraštelius tvirtai suspausti. Įkaitinti keptuvę su trupučiu aliejaus ir kepti 2–3 min., kol apatinė dalis taps auksinės spalvos. Įpilti 50 ml vandens ir uždengus troškinti apie 5 min., kol vanduo išgaruos, o koldūnai taps traškūs. Patiekti su sojų padažu, pabarsčius sezamais.
Kiniški vontonai
4 porcijos
100 g 226 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 200 g kvietinių miltų
- 100 ml karšto vandens
- Druskos pagal skonį
- Šaukštas kukurūzų krakmolo
ĮDARUI:
- 200 g maltos vištienos
- 100 g krevečių
- 2 šaukštai sojų padažo
- Šaukštas sezamų aliejaus
- Šaukštas tarkuoto imbiero
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštas susmulkintų žalumynų (laiškinių česnakų ar kalendrų)
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su druska ir krakmolu, pamažu pilti karštą vandenį ir maišyti, kol susidarys tešla. Minkyti apie 7 min., kol taps elastinga. Uždengus drėgnu rankšluosčiu palikti 30 min. Įdarui mėsą sumaišyti su smulkiai pjaustytomis krevetėmis ir likusiais ingredientais. Iš tešlos suformuoti 2–3 cm skersmens rutuliukus, juos iškočioti į apskritimus. Į kiekvieną dėti po šaukštelį įdaro, sulenkti pusiau ir tvirtai suspausti kraštelius. Paruoštus koldūnus dėti į verdantį sūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, virti 5–7 min. Patiekti su sojų padažu arba sultiniu (į jį pamerkti).
Itališki ravioliai su moliūgais
6 porcijos
100 g 314 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 280 g kvietinių miltų
- Žiupsnelis druskos
- 4 kiaušiniai
ĮDARUI:
- 225 g moliūgų tyrės
- 50 g smulkiai tarkuoto parmezano
- 3 šaukšteliai amaretinių sausainių trupinių
- Druskos pagal skonį
- Ketvirtis šaukštelio malto muskato
PAGARDUI:
- 50 g sūdyto sviesto
- 10 šviežių šalavijų lapelių
- 30 g pekaninių karijų
GAMINIMAS. Iš nurodytų ingredientų suminkyti tešlą. 30 min. šaldyti. Ant miltuoto paviršiaus iškočioti apie 3 mm storio lakštą, iš jo išpjaustyti nedidelius kvadratėlius. Sumaišyti įdarui skirtus ingredientus. Gautą įdarą dėti ant raviolių pagrindo, uždengti kitu tešlos kvadratėliu ir šakute aplink tvirtai suspausti kraštus, kad įdaras neišbėgtų. Paruoštus raviolius dėti į verdantį sūdytą vandenį ir virti apie 4 min. Pagardui svieste pakepinti smulkintus šalavijus, kol lengvai apskrus. Atskiroje keptuvėje paskrudinti smulkintas karijas. Išvirusius raviolius dėti į lėkštę, užpilti sviesto ir šalavijų padažu, apiberti skrudintomis karijomis.
Autorius Jūratė Survilė