Karališkas ingredientas – lašiša
2024-09-25 09:42Lašiša – viena vertingiausių žuvų. Ne tik itin maistinga, bet ir labai gardi. Beje, ryškiausiai jos skonis atsispindi vartojant termiškai neapdorotą. Kur ir kaip tokią panaudoti?
Pikantiški blyneliai
6 porcijos
100 g 298 kcal
Ruošti 30 min.
TEŠLAI:
- 120 g miltų
- 160 ml gazuoto vandens
- 160 ml riebaus pieno
- 2 šaukštai lydyto sviesto
- 2 kiaušiniai
- Šaukštas cukraus
- Žiupsnelis druskos
- Aliejaus kepti
ĮDARUI:
- 230 g kreminio sūrio
- 3 šaukštai smulkintų laiškinių česnakų ir krapų
- Šaukštelis tarkuotos citrinų žievelės
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Šaukštas grietinės
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 230 g sūdytos lašišos filė
- 50 g špinatų
GAMINIMAS. Iš nurodytų ingredientų sumaišyti tešlą ir iškepti plonus lietinius. Įdarui sūrį sumaišyti su smulkintais žalumynais, citrinos žievele ir sultimis, grietine, pipirais. Gauta mase ištepti blynelius. Ant vienos pusės dėti smulkintą lašišą ir ją uždengti špinatais. Blynelius perlenkti pusiau ir dar kartą pusiau, kad išeitų trikampėliai.
Lašišos ir avokadų tartaras
2 porcijos
100 g 198 kcal
Ruošti 20 min.
- 300 g lašišos filė
- Vienos žaliosios citrinos sultys
- Šaukštelis vasabių pastos
- Šaukštas sojų padažo
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šakelė šviežių kalendrų
- Sunokęs avokadas
GAMINIMAS. Lašišą 10 min. dėti į šaldiklį, kad gražiau pjaustytųsi. Citrinų sultis sumaišyti su vasabių pasta, sojų padažu, pipirais ir smulkintomis kalendromis. Atvėsintą žuvį supjaustyti mažais kubeliais, sumaišyti su padažu. Avokadą nulupti ir supjaustyti tokio pat dydžio kubeliais, kaip lašišą. Jais padengti konditerinio žiedo dugną, ant viršaus dėti žuvies masę. Prieš patiekiant konditerinį žiedą nuimti.
Pikantiška užtepėlė
8 porcijos
100 g 263 kcal
Ruošti 5 min.
- 200 g šaltai rūkytos lašišos
- 200 g tepamojo sūrio
- 50 g grietinės
- 60 g majonezo
- Saujelė smulkintų šviežių krapų
- Skiltelė česnako
- Šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
- Šaukštelis šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Keli svogūnų laiškai
GAMINIMAS. Visus ingredientus, išskyrus svogūnų laiškus, sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Įmaišyti smulkintus svogūnų laiškus. Užtepėlę skanu patiekti su skrudinta balta duona, trapučiais.
Dubenėliai poke bowl
2 porcijos
100 g 257 kcal
Ruošti 25 min.
- 100 g ilgagrūdžių ryžių
- Druskos pagal skonį
- Pusė avokado
- Keli ridikėliai
- Kivis
- 200 g sūdytos lašišos filė
- 150 g mėlynojo kopūsto
- 120 g „Edamame“ pupelių sūryme
- Šaukštas juodųjų sezamų sėklų
- Šviežių kalendrų papuošti
- Šaukštas ryžių acto
GAMINIMAS. Ryžius išvirti sūdytame vandenyje, kaip nurodyta. Avokadą, ridikėlius, nuluptą kivį supjaustyti griežinėliais. Lašišą – nedideliais kubeliais. Kopūstą stambiai sutarkuoti arba supjaustyti šiaudeliais. Viską kartu su pupelėmis tvarkingai išdėlioti dubenėliuose, apšlakstyti actu, trupučiu druskos ir apibarstyti sezamais. Patiekti papuošus smulkintomis kalendromis.
Aitrios salotos
2 porcijos
100 g 197 kcal
Ruošti 15 min.
- 60 g gražgarsčių
- Keli lapai kininio kopūsto
- 200 g sūdytos lašišos filė
- 80 g vyšninių pomidorų
- Aitrioji paprika
PADAŽUI:
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Šaukštas Dižono garstyčių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas sojų padažo
GAMINIMAS. Žalumynus susmulkinti ir sumaišyti su nedideliais gabalėliais pjaustyta lašiša, perpjautais pomidorais, smulkiai pjaustyta paprika. Sumaišyti padažo ingredientus, apšlakstyti salotas, gerai išmaišyti.
Autorius Jūratė Survilė