Juokaujama, kad geras padažas gali išgelbėti nevykusį patiekalą. Ir išties jis daro stebuklus žaisdamas mūsų skonių receptoriais. Ne veltui padažai vartojami jau tūkstančius metų. Kuriuos verta įsileisti į savo virtuvę?

 

Geltonasis kario

 

20 porcijų

100 g 189 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  •  900 g svogūnų
  •  250 ml rapsų aliejaus
  •  110 g morkų
  •  60 g kopūsto
  •  85 g raudonų saldžiųjų paprikų
  •  85 g žalių saldžiųjų paprikų
  •  200 g pomidorų
  •  Druskos pagal skonį
  •  5 šaukšteliai česnakų ir imbierų pastos
  •  1,5 šaukštelio garam masala prieskonių
  •  1,5 šaukštelio maltų kuminų
  •  1,5 šaukštelio smulkintų džiovintų kalendrų
  •  Šaukštelis malto muskato
  •  Pusė šaukštelio ciberžolės miltelių

GAMINIMAS. Svogūnus nulupti, supjaustyti ir kepinti. Kai suminkštės, kartu su visu likusiu aliejumi sudėti į puodą, suberti visas kitas smulkintas daržoves, pasūdyti ir įpilti vandens tiek, kad apsemtų. Užvirinti, sumažinti kaitrą ir virti 45 min.

 

Kai daržovės suminkštės, sudėti likusius ingredientus ir virti dar 30 min. Jeigu likę mažai skysčio, įpilti truputį vandens. Kai baigs virti, palaukti, kol truputį pravės ir viską sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

 

Tinka vištienos, daržovių patiekalams, sumuštiniams, troškiniams gardinti.

 

Curry,Sause,With,Red,Pepper,And,Coriander,Seeds,On,Wood

 

Žaliasis jogurtinis

 

5 porcijos

100 ml 149 kcal

Ruošti 5 min.

 
  •  300 g natūralaus graikiško jogurto
  •  3 skiltelės česnako
  •  Sauja špinatų
  •  Šakelė mėtų
  •  Kelios šakelės petražolių
  •  Šaukštelis smulkintų džiovintų raudonėlių
  •  Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Padažas tinka paukštienos, daržovių, žuvies patiekalams, salotoms gardinti.

 

Healthy,Fresh,Green,Chutney,Sauce.,With,Fresh,Mint,Pudina,And

 

Kreminis grybų

 

6 porcijos

100 g 178 kcal

Ruošti 25 min.

 
  •  2 šaukštai sviesto
  •  Šaukštas alyvuogių aliejaus
  •  450 g pievagrybių
  •  Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  •  Pusė šaukštelio česnakų miltelių
  •  Ketvirtis šaukštelio smulkintų džiovintų čiobrelių
  •  60 ml baltojo vyno
  •  240 ml vištienos sultinio
  •  3 šaukštai krakmolo
  •  240 ml riebios grietinėlės

GAMINIMAS. Į keptuvę sudėti sviestą, supilti aliejų. Kai sviestas išsilydys, suberti smulkiai pjaustytus grybus ir kepinti 5 min. Pagardinti prieskoniais, išmaišyti. Supilti vyną, su krakmolu sumaišytą sultinį ir troškinti dar 3–4 min. maišant, kol padažas sutirštės. Supilti grietinėlę ir maišant troškinti dar 5 min. Padažas tinka prie mėsos, makaronų patiekalų.

 

Delicious,Homemade,Mushroom,Sauce,On,Wooden,Table,With,Parsley

 

Sodrusis čimičiuris

 

8 porcijos

100 g 198 kcal

Ruošti 10 min.

 
  • 3 skiltelės česnako
  • Valgomasis svogūnėlis
  • Citrina
  • Pusė šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
  • Šaukštelis druskos
  • 50 g šviežių petražolių
  • 50 g šviežių kalendrų
  • 80 ml alyvuogių aliejaus

GAMINIMAS. Česnaką sutrinti. Svogūną smulkiai supjaustyti. Nutarkuoti citrinos žievelę ir išspausti sultis. Šiuos paruoštus ingredientus sumaišyti su paprikų milteliais, pasūdyti. Palikti 5 min. pastovėti.

 

Petražoles ir kalendras susmulkinti, sumaišyti su paruoštu padažo pagrindu ir supilti aliejų. Gerai išmaišyti. Tirštesnis padažas gali būti vartojamas kaip užtepėlė, o skystesnis tiekiamas su mėsa.

 

Chimichurri,Verde,-,Traditional,Argentine,Condiment,,Made,From,Finely,Chopped

 

Tradicinis pesto

 

6 porcijos

100 g 195 kcal

Ruošti 5 min.

 
  •  100 g žolelių mišinio (raudonėlių, čiobrelių, bazilikų ir kitų mėgstamų)
  •  50 g kedrinių pinijų
  •  3 skiltelės česnako
  •  120 ml alyvuogių aliejaus
  •  50 g tarkuoto kietojo sūrio
  •  Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Žoleles, riešutus ir česnaką sutrinti elektriniu trintuvu. Sumaišyti su aliejumi, sūriu, pagardinti prieskoniais. Padažas tinka makaronams, žuvies, paukštienos patiekalams, sumuštiniams.

 

Homemade,Pesto,Sauce,And,Ingredients,,Traditional,Italian,Pesto,Recipe,For

   

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė