Keksų ir keksiukų karalystėje
2023-08-21 09:38Kada buvo iškeptas pirmasis keksiukas ar keksas, pasakyti neįmanoma, bet šie skanėstai mėgstami visame pasaulyje. Savąjį receptą turi kone kiekviena šeimininkė. Jeigu dar neatradote tobulo recepto, kviečiame užsikaisti kavos ir išsikepti gardžių keksų bei keksiukų.
Senovinis sviestinis keksas
6 porcijos
100 g 420 kcal
Ruošti 2 val.
- 300 g miltų
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 200 g cukraus
- Šaukštelis vanilės esencijos
- 200 g minkšto sviesto
- 4 kiaušiniai
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir cukrumi. Sviestą sukti šaukštu (geriausia mediniu), kol taps purus. Įmušti po vieną kiaušinį, kaskart gerai išmaišyti. Supilti vanilės esenciją ir pamažu maišant berti miltų mišinį. Išmaišyta tešla turi būti tiršta ir puri. Jeigu atrodo per kieta, įpilti pieno arba įmušti papildomą kiaušinį. Paskirstyti riebalais pateptoje skardoje ir kepti apie 1,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Keksiukai su varške
10 vnt.
100 g 387 kcal
Ruošti 1 val.
- 2 kiaušiniai
- 180 g varškės
- 150 g cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 90 g sviesto
- 150 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
GAMINIMAS. Kiaušinius sumušti į varškę, suberti cukrų, druską ir gerai išmaišyti. Sviestą išlydyti ir supilti į varškės masę, išmaišyti. Įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešlą sudėti į keksiukų formeles. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Gardu patiekti su šviežiomis uogomis.
Kakavinis cukinijų keksas
8 porcijos
100 g 399 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 200 g cukinijos
- Žiupsnelis druskos
- 2 kiaušiniai
- 120 g cukraus
- Bananas
- 60 ml saulėgrąžų aliejaus
- 100 g natūralaus graikiško jogurto
- 150 g miltų
- 30 g kakavos
- 60 g maltų lazdynų riešutų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Mėgstamų uogų ir šviežių mėtų patiekti
GAMINIMAS. Cukiniją smulkiai sutarkuoti ir pabarstyti druska, kad išsiskirtų sulčių (jas pasilikti). Įmušti kiaušinius, suberti cukrų, sudėti pertrintą bananą ir išmaišyti. Supilti aliejų ir jogurtą, dar kartą gerai išmaišyti. Kitame dubenyje sumaišyti sausus ingredientus. Pamažu maišant suberti į šlapią tešlos masę, maišyti, kol susijungs. Tešlą supilti į riebalais išteptą skardą ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti papuošus uogomis ir mėtomis.
Citrininiai keksiukai
15 vnt.
100 g 432 kcal
Ruošti 40 min.
- 2 citrinos
- 100 g cukraus
- 65 g rudojo cukraus
- 55 g sviesto
- 60 ml aliejaus
- 2 kiaušiniai
- 375 g miltų
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 240 ml pieno
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GLAJUI:
- 160 g miltelinio cukraus
- 3 šaukštai lydyto sviesto
- 3 šaukštai citrinos sulčių
- Šaukštas šilto vandens
- Keli lašai burbono esencijos
GAMINIMAS. Nutarkuoti citrinos žievelę ir sumaišyti su cukrumi. Kitame dubenyje elektriniu plakikliu sumaišyti sviestą, aliejų, paruoštą cukrų. Turi išeiti puri masė. Įmušti kiaušinius ir gerai permaišyti. Persijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Pamažu, pakaitomis maišant su pienu, supilti į sviesto masę. Galiausiai įmaišyti vanilės ekstraktą. Tešlą dėti į keksiukų formeles ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C. Sumaišyti glaisto ingredientus ir apšlakstyti atvėsusius keksiukus. Palikti, kol glaistas sustings.
Pistacijų keksiukai
10 keksiukų
100 g 508 kcal
Ruošti 1 val.
- 100 g gliaudytų pistacijų
- 100 g migdolų miltų
- 250 g kvietinių miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- 200 g cukraus
- 80 g sviesto
- 80 ml saulėgrąžų aliejaus
- 2 šaukštai natūralaus graikiško jogurto
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 2 kiaušiniai
GAMINIMAS. Pistacijas elektriniu trintuvu sutrinti iki smulkių trupinių. Sumaišyti su migdolų ir kvietiniais miltais, kepimo milteliais, cukrumi (šiek tiek pasilikti). Įmaišyti lydytą sviestą. Atskirame inde suplakti pieną, jogurtą, kiaušinius, aliejų, vanilės ekstraktą. Sausus ir šlapius ingredientus sumaišyti iki vientisos masės. Tešlą paskirstyti į keksiukų formeles, viršų apiberti likusiu cukrumi ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Autorius Jūratė Survilė