Tiek švieži, tiek džiovinti abrikosai turi daug vertingų medžiagų. Ar žinojote, kad norint pagerinti atmintį ir būti žvalesniems, patariama per dieną suvalgyti bent 50 g džiovintų arba 2 – 3 šviežius abrikosus? Šie vaisiai puikiai numalšina saldumynų troškimą ir maloniai atgaivina. Abrikosai puikiai tinka įvairiems įdarams gardinti, kepiniams skaninti bei ruošiant desertus ar vaisių asorti.

 

"abrikosų ledai"

Abrikosų ledai su cinamonu

 

  • 10 abrikosų
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus
  • 450 ml plakamosios grietinėlės
  • 2 šaukšteliai cinamono

 

Gaminimas

 

Kiaušinių trynius suplakti su cukrumi ir cinamonu. Abrikosus sutrinti iki vientisos masės, sudėti į trynių plakinį. Tuomet supilti grietinėlę ir maišyti kaitinant apie 5 minutes. Masę atvėsinti, supilti į norimą formą ir dėti į kamerą sustingti bent 2 valandoms.

 

100 g apie 160 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas: apie 3 val.

 

Pyragas su abrikosais

 

  • 5 abrikosai
  • 100 ml abrikosų džemo
  • 3 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 150 ml grietinės
  • 150 ml aliejaus
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 150 g miltų

 

Gaminimas

 

Kiaušinius išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, įmaišyti grietinę, aliejų, kepimo miltelius ir miltus. Tešlą supilti į kepimo formą, tada supilti uogienę, o ant viršaus sudėlioti pjaustytų abrikosų gabalėlius. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje 180 °C temperatūros.

 

100 g apie 220 kcal

8 porcijos

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

 

Saldieji paplotėliai

  • 4 abrikosai
  • Kiaušinis
  • 100 g cukraus
  • 60 g sviesto
  • 4 šaukštai varškės
  • 80 ml kefyro
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 500 g miltų
  • 5 g miltelinio cukraus
  • Abrikosas papuošti

 

Gaminimas

 

Kiaušinį išplakti su cukrumi, ištirpintu sviestu, varške ir kefyru. Tada suberti kepimo miltelius, miltus ir pjaustytus abrikosus. Tešlą išminkyti ir formuoti paplotėlius. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje 180 °C temperatūros. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi ir papuošus abrikoso gabalėliais.

 

100 g apie 150 kcal

4 – 6 porcijos

Paruošimo laikas: apie 1 val.


Bandelės su abrikosais

 

  • 5 abrikosai
  • 40 g abrikosų džemo
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 200 ml pieno
  • 125 g sviesto
  • 350 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių

 

Gaminimas

 

Abrikosus sutrinti, sumaišyti su džemu ir palikti šaldytuve.  Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, pieną ir ištirpintą sviestą suplakti iki vienalytės masės. Tada suberti miltus ir kepimo miltelius, gerai išminkyti. Tešlą iškočioti, supjaustyti kvadratiniais gabalėliais, dėti į vidurį paruošto abrikosų įdaro ir 2 kampus sulipinti. Kepti apie 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje 200 °C temperatūros.

 

100 g apie 180 kcal

4 – 6 porcijos

Paruošimo laikas: apie 1 val.

 

Vištiena su abrikosų įdaru

 

  • 100 g džiovintų abrikosų
  • 10 ml citrinos sulčių
  • 500 g vištienos krūtinėlės
  • Šaukštelis vištienos prieskonių
  • Kiaušinis
  • 100 g džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Abrikosus supjaustyti ir sumaišyti su citrinos sultimis. Vištienos krūtinėlę supjaustyti pailgais gabalėliais, sumaišyti su vištienos prieskoniais, druska ir pipirais. Abrikosus suvynioti į vištienos gabalėlius (sutvirtinti smeigtukais), pamirkyti kiaušinyje ir apvolioti džiūvėsėliuose. Paruoštus suktinukus kepti apie 2 minutes orkaitėje, įkaitintoje 200 °C temperatūros.

 

100 g apie 160 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

Vaisių salotos

 

  • 2 abrikosai
  • 0,5 greipfruto
  • 20 g žaliųjų vynuogių
  • Bananas
  • 50 g vyšnių
  • 20 g mėlynių
  • 20 g aviečių
  • 20 g raudonųjų serbentų
  • 20 ml citrinos sulčių
  • Šaukštelis medaus

 

Gaminimas

 

Abrikosus, greipfrutą, vynuoges ir bananą supjaustyti. Tada sudėti vyšnias, mėlynes, avietes, raudonuosius serbentus, viską išmaišyti. Citrinos sultis sumaišyti su medumi ir apipilti vaisius.

 

100 g apie 90 kcal

2 porcijos

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Purūs sausainiukai

 

  • 5 abrikosai
  • 75 g miltelinio cukraus
  • 20 ml citrinos sulčių
  • 150 g sviesto
  • 200 g miltų
  • 150 g krakmolo
  • 10  g vanilinio cukraus
  • 50 ml grietinės

 

Gaminimas

 

Abrikosus sutrinti su milteliniu cukrumi, citrinos sultimis ir atšaldyti. Sviestą sutarkuoti ir sutrinti su miltais. Tuomet suberti krakmolą, vanilinį cukrų, grietinę ir išminkyti tešlą. Iš tešlos formuoti sausainius, į vidurį įdėti trinto persiko. Kepti apie 25 minutes orkaitėje, įkaitintoje 200 °C temperatūros.

 

100 g apie 180 kcal

4 – 6 porcijos

Paruošimo laikas: apie 1 val.

 

Kokteilis su kefyru

 

  • 5 abrikosai
  • Bananas
  • 300 ml lieso kefyro
  • 100 ml abrikosų sulčių
  • 100 g ledukų

 

Gaminimas

 

Abrikosus ir bananą supjaustyti, užpilti kefyru, abrikosų sultimis ir išplakti. Patiekti su ledukais.

 

100 ml apie 65 kcal

2 porcijos

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Įdomu

 

  • Abrikosai pradėti auginti Kinijoje prieš 4000 metų. Persijos gyventojai auksinės spalvos  vaisius vadino „saulės kiaušiniais“. Senovės Romoje abrikosai buvo laikomi turtingųjų delikatesu. Iš Romos abrikosai paplito po Pietų Europą.
  • Turkijos medikai įrodė, kad abrikosai kelia vyrų potenciją ir gydo nuo nevaisingumo. Be to, jie stiprina kaulus ir dantis, valo kraują, gydo kepenis ir padeda nervų sistemai kovoti su stresu.
  • Vienu metu buvo manoma, kad abrikosų kauliukai gali padėti išgyti nuo vėžio, tačiau šis faktas buvo paneigtas. Įrodyta, kad kauliukų valgyti nederėtų, nes jie yra nuodingi.

 

Spausdinti