Artėjantis ruduo – obuolių metas. Raudonskruosčiai obuoliai laikomi seniausiais žinomais vaisiais. Tačiau pirmieji obuoliai gerokai skyrėsi nuo dabartinių – didelių ir saldžių. Laukiniai obuoliai yra maži ir rūgštūs. Jų tėvynė – centrinė Europa ir Azija. Nuo Biblijos atsiradimo laikų obuoliai laikomi nuodėmingais vaisiais, nes jo paragavę buvo iš rojaus išvaryti Adomas ir Ieva. Obuolių skonį daugelis mėgsta, ypač jis atsiskleidžia skirtinguose patiekaluose ir užkandžiuose.

 

Vegetariški blyneliai su obuoliais

 

"obuolių blynai"

  • 1 – 2 obuoliai
  • 180 g miltų
  • 250 ml vandens
  • 7 g sausų mielių
  • 2 šaukštai cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • Malto cinamono pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Klevų sirupo pagal skonį
  • Obuolių, cinamono lazdelių, melisų puošti
 

Gaminimas

 

Mieles sumaišyti su cukrumi, įpilti šilto vandens, įdėti druskos ir leisti mielėms ištirpti. Supilti miltus ir gerai išmaišyti. Smulkiai supjaustyti obuolius, sudėti į tešlą, pagardinti maltu cinamonu, gerai išmaišyti ir padėti į šiltą vietą 40 – 50 minučių. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, dėti tešlą. kepti, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Blynus galima aplieti klevų sirupu. Papuošti obuolių griežinėliais, cinamono lazdelėmis ir melisų lapeliais.

 

100 g apie 124 kcal

Paruošimo laikas: 90 min

4 žmonėms

 

Saldūs obuolių užkandis

   
  • 3 obuoliai
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • 3 šaukštai žemės riešutų sviesto
  • 60 g migdolų miltų
  • 60 g graikinių riešutų (gali būti lazdynų arba kiti)
  • 60 g kokosų drožlių
  • 60 g juodojo šokolado
 

Gaminimas

 

Obuolius supjaustyti griežinėliais ir gražiai išdėlioti lėkštėje. Obuolius apšlakstyti citrinų sultimis. Ištirpinti pusę riešutų sviesto ir aplieti obuolius. Pabarstyti kapotais riešutais, kokosų drožlėmis bei tarkuotu juoduoju šokoladu. Aplieti likusiu riešutų sviestu.

 

100 g apie 214 kcal

Paruošimo laikas: 10 min

3 žmonėms

 

Gruzdinti obuoliai

 
  • 2 obuoliai
  • 60 g kukurūzų krakmolo
  • 60 g cukraus
  • Šaukštas cinamono
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Įkaitinti aliejų. Cukrų sumaišyti su cinamonu. Obuolių griežinėlius pavolioti kukurūzų krakmole. Paruoštus obuolius sudėti į verdantį aliejų. Virti apie 3 minutes. Obuoliai turi būti gražios auksinės rudos spalvos. Gruzdintus obuolius sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių. Kai šiek tiek atvės, pabarstyti cukraus ir cinamono mišiniu.

 

100 g apie 238 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

2 žmonėms

 

Obuolių sviestas

 
  • 1,5 kg obuolių
  • 100 ml obuolių sulčių
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Šaukštas cinamono
  • 0,5 šaukštelio kvapiųjų pipirų
  • Maltų gvazdikėlių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Obuolius nulupti ir supjaustyti, sumaišyti su kvapiaisiais pipirais, obuolių ir citrinų sultimis. Uždengti dangčiu ir virti ant mažos ugnies apie pusę valandos. Pamaišyti su medine mentele, kad gautųsi košė. Tada nukelti dangtį ir virti dar valandą, pamaišant kas 15 minučių. Jeigu obuolių sviestas atrodo per skystas, jį galima palikti ant ugnies dar pusei valandos. Obuolių košę sutrinti elektriniu trintuvu ir atšaldyti šaldytuve.

 

100 g apie 173 kcal

Paruošimo laikas: 2 val. 30 min

Spausdinti