Meksikiečių virtuvė – labai įdomi ir originali. Tradiciniai patiekalai šioje Centrinės Amerikos šalyje dažniausiai gaminami iš kukurūzų, pupų, avokadų, aitriosios paprikos. Daugelio iš jų istorija siekia senovės majų ir actekų laikus. Didelę įtaką padarė ir ispanų užkariautojai, į šią šalį atvežę kiaulieną ir jautieną, pieno produktus, išmokinę vietinius, kaip auginti kviečius. Ir nors Meksika yra taip toli nuo Lietuvos, jos kvapų gali prisipildyti kiekvienų namų virtuvė. Ko gero, meksikietišką virtuvę išskirtine daro gausiai naudojami žalumynai, prieskoniai ir, žinoma, aitrioji paprika. Gal laikas būtų leistis į kulinarinę kelionę po Meksiką?

 

Kesadilijos su sūriu ir gvakamole

 

"meksikietiški receptai"

Kesadilijoms:

  • 400 g miltų
  • 300 g kietojo sūrio
  • 200 – 300 ml šilto vandens
  • 50 g kalendrų
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 0,5 šaukštelio druskos

Gvakamolei:

  • 3 – 4 avokadai
  • Žalioji citrina
  • Aitrioji paprika
  • Pomidoras
  • 1 – 2 šaukštai aliejaus
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

   

Miltus sumaišyti su druska. Maišant supilti aliejų ir vandenį, išminkyti minkštą tešlą. Išminkyti tešlą, kol nebelips prie pirštų. Tada uždengti rankšluosčiu ir palikti pastovėti 30 minučių. Tada tešlą padalinti į mažesnius gabalėlius. Iškočioti blynelius ir kepti gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje iš abiejų pusių. Paruoštas tortilijas šaldytuve galima laikyti 2 – 3 dienas ir pašildyti prieš dedant įdarą.

 

Gerai prinokusius avokadus nulupti, išimti kauliukus ir stambiai supjaustyti. Ant jų išspausti žaliosios citrinos sultis (avokadas nepatamsės) ir sutrinti su šakute, kad iki glotnios tyrės.

 

Nupjauti aitriosios paprikos galus, pašalinti sėklas ir smulkiai supjaustyti. Taip pat supjaustyti ir pomidorą. Avokadą, papriką ir pomidorą sumaišyti su alyvuogių aliejumi, paskaninti druska. Uždengti ir palikti 20 – 30 minučių pastovėti.

 

Sūrį stambiai sutarkuoti. Susmulkinti kalendras ir sumaišyti su sūriu. Gerai įkaitinti keptuvę su nesvylančia danga ir pašildyti tortiliją apie minutę. Tada sudėti pusę sūrio įdaro ir gvakamolės. Uždengti kita tortilija. Viršų pabarstyti likusiu sūriu. Kepti tol, kol sūris išsilydys, o tortilijos įgaus gražią auksinę spalvą. Kesadiliją supjaustyti į 2 – 3 dalis. Patiekti karštą.

 

3 – 5 žmonėms

100 g apie 240 kcal

Paruošimo laikas: 90 min

 

Meksikietiška sriuba

 
  • 500 g maltos mėsos
  • Svogūnas
  • 2 saldžiosios paprikos
  • Aitrioji paprika
  • 400 g konservuotų raudonųjų pupelių
  • 500 g pomidorų pastos
  • 400 g pomidorų
  • 2 morkos
  • 400 g konservuotų kukurūzų
  • 0,5 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti maltą mėsą su smulkintu svogūnu. Paskui mėsą, smulkintas saldžiąsias paprikas, pomidorus, morkas, aitriąją papriką be sėklų, pupeles, kukurūzus, pomidorų pastą sudėti į vandenį. Jei reikia, verdant įpilti daugiau vandens, kad sriuba nebūtų per tiršta.

 

4 žmonėms

100 g apie 91 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

 

Meksikietiškas desertas

 
  • 200 g vermišelių
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 480 ml pieno
  • 4 šaukštai grietinėlės
  • Vaisių arba uogų puošti
 

Gaminimas

 

Kiaušinių trynius išsukti su cukrumi. Krakmolą ištirpinti 240 ml šalto pieno, sudėti išsuktus kiaušinių trynius. Likusį pieną užvirti ir atsargiai supilti į kiaušinių masę, kuri tuo metu kaitinama vandens vonelėje, kol sutirštės. Tada uždengti, sumažinti ugnį ir virinti dar 20 minučių. Išvirti vermišelius. Ant viršaus uždėti plaktos grietinėlės ir kiaušinių kremo. Kai atvės, padėti į šaldytuvą 2 – 3 valandoms. Prieš valgymą papuošti mėgstamais vaisiais ir uogomis.

 

4 žmonėms

100 g apie 187 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

Spausdinti