Ko gero, niekas nesiginčys, kad savaitgaliai turėtų būti skirti kokybiškam laikui su pačiais artimiausiais žmonėmis – šeima. Šeštadienio ir sekmadienio pietūs dažniausiai neįsivaizduojami be patiekalų, kurie perduodami iš kartos į kartą. Tačiau jie nebūtinai visą laiką turi būti tokie patys. Truputėlis pokyčių dar niekam nepakenkė. Laisvos dienos – tai proga ne tik pabūti visiems šeimos nariams kartu prie gausaus stalo, bet ir ruošti maistą kartu. Šį kartą siūlome išbandyti vokiško svogūnų pyrago ir kavos morengų receptus.

 

Vokiškas svogūnų pyragas

 

svogūnų pyragas

  • 360 g miltų
  • 180 ml pieno
  • 80 ml grietinės
  • 5 šaukštai sviesto
  • 50 g kiaulienos šoninės
  • 50 g cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 3 svogūnai
  • Kiaušinis
  • Pusės citrinos žievelių
  • Šaukštelis kmynų sėklų
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į pieną įdėti 4 šaukštus sviesto ir kaitinti, kol ištirps. Tada išplakti su cukrumi, druska, citrinų žievelėmis, kiaušinių tryniais ir mielėmis. Pamažu, maišant supilti miltus, kad gautųsi tiršta, bet nelipni tešla. Išminkyti tešlą ir įvynioti į maistinę plėvelę. Palikti šiltoje vietoje, kol tešla iškils dvigubai (apie valandą). Tešlą maždaug 0,5 cm storiu sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždengti plėvele ir palikti dar 20 minučių. Ištirpinti likusį sviestą, sudėti plonai pjaustytą šoninę ir pakepinti, kol gražiai apskrus. Sudėti pjaustytus svogūnus ir kepti, kol taps skaidrūs. Grietinę išplakti su kiaušiniu ir sumaišyti su svogūnų mase. Troškinti, kol sutirštės. Paskaninti druska. Masę tolygiai paskirstyti ant tešlos ir palikti kilti dar 15 minučių. Pyrago viršų pabarstyti kmynais ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 30 minučių.

 

100 g apie 250 kcal

Paruošimo laikas: 2 val.

6 – 8 porcijos

 

Kavos morengai su grietinėle

 

kavos morengai

  • 2 kiaušiniai
  • 100 g miltelinio cukraus
  • Šaukštas tirpios kavos

Kremui:

  • 250 ml 33 – 35 % riebumo grietinėlės
  • Miltelinio cukraus pagal skonį
  • 50 g juodojo šokolado

 

Gaminimas

 

Miltelinį cukrų sumaišyti su tirpia kava. Atskirti kiaušinių baltymus ir išplakti. Kai susiformuos putos, suberti cukraus ir kavos mišinį ir plakti toliau iki standžių putų. Orkaitę įkaitinti iki 100 – 120 laipsnių. Masę sudėti į konditerinį maišelį su banguotu antgaliu ir formuoti morengus ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 100 – 120 laipsnių, apie valandą arba pusantros. Pagaminti kremą: su elektriniu plaktuvu išplakti visas sudėtines dalis. Atvėsusius morengus pertepti kremu ir pabarstyti šokolado drožlėmis.

 

100 g apie 239 kcal

Paruošimo laikas: 2 val.

6 – 8 porcijos

Spausdinti