Spurgos – nuodėmės vertas saldumynas, kurioms atsispirti gali tik nedaugelis. Šviežios, kvepiančios spurgos ne tik labai skanios, bet ir kelia nuotaiką. Šiuolaikinėse meilės istorijose dažnai vaizduojama, kad šiuo gardumynu moterys dažniausiai malšina nelaimingos meilės skausmą. Jos labai paklausios per Užgavėnes, kai tradiciškai valgoma daug riebių, miltinių patiekalų.

 

Patarimai, kaip gaminti spurgas:

 

  • Spurgas virti skrudintuve arba puode su storu dugnu ir aukštais kraštais.
  • Aliejaus turi būti tiek, kad dauguma spurgų laisvai plūduriuotų.
  • Aliejus turi įkaisti iki 160 – 180 Celsijaus laipsnių. Žemesnėje temperatūroje spurgos sugeria per daug aliejaus.
  • Verdant spurgas, jas reikia vartyti, kad apskrustų iš visų pusių.
  • Išgriebtas iš aliejaus spurgas sudėti į sietelį, kad nuvarvėtų riebalai. Paskui galima barstyti milteliniu cukrumi, aplieti glajumi ir kt.

Naminės spurgos

 

  • 500 g miltų
  • 180 g vandens
  • 100 g sviesto arba margarino
  • Kiaušinis
  • 1 – 2 šaukštai cukraus
  • 6 g sausų mielių
  • Šaukštelis druskos
  • 100 g šokolado glajaus
  • Spalvotų pabarstukų puošti
  • 1 l aliejaus virimui

Gaminimas

 

Sumaišyti miltus, cukrų, mieles ir druską. Įpilti šilto vandens. Tada sudėti sviestą arba margariną, įmušti kiaušinį. Tešlą palikti 20 – 25 minutėms. Tada suformuoti apvalias spurgas su skyle, sudėti į indą ir, uždengus rankšluosčiu, palikti 30 minučių. Tada spurgas virti įkaitintuose riebaluose apie 4 minutes. Paskui išgriebti, nuvarvinti aliejų ir palikti atvėsti. Dabar galima aplieti šokoladu. Puošti spalvotais pabarstukais.

 

100 g apie 334 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

8 porcijų

Spausdinti