Galbūt obuoliai nėra visų mėgstamiausias vaisius, tačiau obuolių pyragas patinka beveik visiems. Kepamo rudeninio gardėsio kvapas sužadina jausmus, primena vaikystę ir dienas be rūpesčių. Sakoma, kad tie, kurie mėgsta obuolių pyragą yra nepriklausomi, realistiški ir užjaučiantys. Tiesa tai ar ne, spręskite patys.

 

Nostalgiškas obuolių pyragas

 

"obuolių pyragas"

  • 300 g miltų
  • 200 g sviesto
  • Kiaušinis
  • 4 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai šalto vandens
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 1 kg obuolių
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • 60 g sviesto
  • Kiaušinis
  • 130 g cukraus
  • Malto cinamono, muskato pagal skonį

 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su cukrumi ir druska. Sudėti kubeliai supjaustytą šaltą sviestą ir sutrinti pirštais, kad gautųsi smulkūs trupiniai. Jei minkant tešlą ji atšyla, šiek tiek atšaldyti šaldytuve. Paskui įmušti kiaušinį ir suplakti su šakute. Jeigu tešla labai sausa, papildomai galima įpilti šiek tiek šalto vandens. Tada tešlą suformuoti į rutulį, apvynioti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą bent valandai.

 

Paruošti įdarą. Sviestą ištirpinti, sudėti nuluptus ir supjaustytus obuolius be sėklų ir cukrų. Virti, kol ištirps cukrus. Tada uždengti, sumažinti ugnį ir dar pavirti apie 7 minutes, kol išsiskirs daugiau sulčių. Tada obuolius nukošti. Sirupą nuo jų supilti į tą patį indą ir kaitinti dar 10 minučių, kol sutirštės. Obuolius sumaišyti su prieskoniais ir sirupu.

 

Dalį pyrago tešlos dėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą indą. Viduryje sudėti obuolių įdarą. Ant viršaus dėti likusios tešlos sluoksnį ir aptepti plaktu kiaušiniu, pabarstyti cukrumi. Pyrago viršuje pradurti keletą skylučių, kad kepant pro jas galėtų išeiti garai. Pyragą kišti į šaldytuvą 15 minučių. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 50 minučių.

 

100 g apie 265 kcal

Paruošimo laikas: 3 val. 30 min

6 – 8 žmonėms

 

Įdomu

 

 

  • Senovėje pyragus šeimininkės kepdavo be cukraus. Paprasčiausiai todėl, kad cukrus buvo labai brangus ir ne kiekvienas galėjo įpirkti. Cukrų keisdavo saldžiais vaisiais, medumi.
  • Amerikiečiai kartais kepa apgaulingą obuolių pyragą. Į jį nededama obuolių, o pyrago pagrindas gaminamas iš saldžių krekerių. Obuolių skonį sukuria tam tikri prieskoniai.
  • Obuolių pyragas dažniausiai gardinamas imbieru, gvazdikėliais, cinamonu, muskatu ir cukrumi.
  • Obuolių pyragas dažniausiai patiekiamas su ledais.
  • Manoma, kad pirmieji obuolių pyragai pradėti kepti Anglijoje prieš daugiau nei 600 metų. Tačiau apskritai pirmasis pyragas iškeptas senovės Egipte prieš 9500 m. pr. Kr.
  • JAV nacionaline obuolių pyrago diena paskelbta gegužės 13-oji.

Spausdinti