Avokadai, brokoliniai kopūstai, pomidorai, parmezanas, o galbūt jogurtas? Užtenka tik išsirinkti mėgstamiausią produktą, pagardinti prieskoniais, sutrinti ir jis taps skaniausiu padažu traškučiams, krekeriams, skrudintoms lazdelėms arba krevetėms. Greitai paruošiami ir sveiki padažai – puikus pasirinkimas jaukiam vakarui su draugais ar artimaisiais!

 

padazai (4)

Tradicinė gvakamolė

 

100 g apie 260 kcal

4 asmenims

Paruošimo laikas apie 15 min.

 

  • Žalioji citrina
  • 3 avokadai
  • Šaukštelis druskos
  • Svogūnas
  • 3 šaukštai kalendrų
  • 2 pomidorai
  • 2 skiltelės česnako
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Iš citrinos išspausti sultis ir sumaišyti su trintais avokadais. Tada suberti druską, sudėti smulkintus svogūnus, kalendras, kubeliais pjaustytus pomidorus ir trintas česnako skilteles. Paskui pagardinti pipirais ir išmaišyti. Patiekti iš karto.

 

padazai (3)

Su aitriosiomis paprikomis ir maskarpone

 

100 g apie 110 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 15 min.

 

  • 110 g aitriųjų paprikų
  • 60 g konservuotų aitriųjų paprikų
  • 230 g maskarponės
  • 200 g majonezo
  • 90 g parmezano

 

Gaminimas

 

Maskarponę sumaišyti su majonezu. Tada sudėti smulkintas paprikas, apibarstyti tarkuotu parmezanu ir išmaišyti. Kepti apie 5 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Patiekti šiltą.

 

padazai (6)

Su karamelizuotais svogūnais

 

100 g apie 200 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 45 min.

 

  • 2 svogūnai
  • 230 g maskarponės
  • 250 g grietinės
  • 2 skiltelės česnako
  • Sviesto kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Svogūnus susmulkinti, pasūdyti ir kepti ant silpnos ugnies apie 25 min. Paskui nukelti nuo ugnies ir atvėsinti. Maskarponę sumaišyti su grietine, trintomis česnako skiltelėmis ir svogūnais. Patiekti pagardinus prieskoniais.

 

padazai (8)

Su krienais ir krapais

 

100 g apie 140 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 10 min.

 

  • 2 šaukštai krienų
  • 2 šaukštai krapų
  • 230 g maskarponės
  • 30 ml pieno
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Visus ingredientus sumaišyti, pagardinti prieskoniais ir sutrinti. Patiekti iš karto arba atvėsinus šaldytuve.

 

padazai (9)

Šiltas su rikota

 

100 g apie 120 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 15 min.

 

  • 430 g rikotos
  • 3 šaukštai petražolių
  • 2 šaukšteliai čiobrelių
  • 60 g parmezano
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Rikotą sumaišyti su petražolėmis, čiobreliais, tarkuotu parmezanu (dalį jo atidėti) ir pagardinti prieskoniais. Tuomet apšlakstyti aliejumi, apibarstyti atsidėtu sūriu ir kepti apie 5 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti šiltą.

 

padazai (5)

Špinatų ir grietinės

 

100 g apie 120 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 10 min.

 

  • 280 g špinatų
  • 250 g grietinės
  • 30 g parmezano
  • Česnako skiltelė
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Špinatus susmulkinti, sumaišyti su tarkuotu sūriu, grietine, trinta česnako skiltele ir pagardinti prieskoniais.

 

padazai (10)

Greitai paruošiamas humusas

 

100 g apie 145 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 10 min.

 

  • 430 g konservuotų avinžirnių
  • Skiltelė česnako
  • 2 šaukštai sezamų pastos
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Šaukštelis maltų kmynų
  • Druskos, saldžiosios paprikos miltelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Avinžirnius nukošti, sumaišyti su trinta česnako skiltele, sezamų pasta ir sutrinti. Tada supilti aliejų (šaukštelį atidėti), citrinos sultis, suberti kmynus, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Patiekti apšlaksčius atidėtu aliejumi.

 

padazai (1)

Su imbieru ir kalendromis

 

100 g apie 180 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 10 min.

 

  • 20 g imbiero šaknies
  • 200 g kalendrų
  • 120 ml rapsų aliejaus
  • 3 šaukštai ryžių acto
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 2 šaukšteliai sezamų aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kalendras sumaišyti su smulkinta imbiero šaknimi ir sutrinti. Tada sudėti likusius ingredientus, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti.

 

padazai (7)

Gaivus jogurtinis su riešutais

 

100 g apie 85 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 5 min.

 

  • 400 g graikiško jogurto
  • 40 g graikinių riešutų
  • Skiltelė česnako
  • 20 g krapų
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Jogurtą sumaišyti su trinta česnako skiltele, smulkintais riešutais ir krapais. Tada pagardinti druska ir išmaišyti. Galima patiekti su daržovėmis.

 

padazai (2)

Žalias su brokoliniais kopūstais

 

100 g apie 120 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 10 min.

 

  • 400 g brokolinių kopūstų
  • 250 g liesos varškės
  • 10 g kedrinių pinijų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Visus ingredientus, išskyrus riešutus, sumaišyti ir sutrinti. Patiekti apibarsčius smulkintais riešutais.

 

Spausdinti